Je můj syn opožděný?

25.6.14 14:09

Je můj syn opožděný?

Ahojte, už delší dobu se nám zdá, že je náš syn (35 měsíců) opožděný- duševně. Ale ještě jsem chtěla počkat do jeho tří let- což už bude brzy abych tedy nebyla u doktorky za hysterku (znáte to).Možná ho moc pozoruji a srovnávám i když se to nemá, ale o rok mladší děti ho strčí do kapsy.
Za 1. nemluví, respektive- trochu slabikuje, ale nikam se to neposouvá v řádu měsíců je to stále stejné( mama, tata, baba, mňam, nebo používá jiná slova- např. tramvaj je „baba“,krtek je „tito“,sluníčko je „ššš“,případně ještě řekne jen začátek slova - třeba myš říká „my“,nic je „ni“ apod. Tohle je jeho slovní zásoba.

Za 2.Kaká do plíny, je nemožné ho naučit na WC nebo nočník, má nějaký neodůvodněný strach, fobii.

3.Nevydrží u žádné klidové činnosti- nechce malovat, nechce skládat kostky ani jednoduché puzzle ze tří čtyř dílků, nerozezná barvy, nechce abychom mu četli pohádky, v knížce ho zajímají pouze obrázky a to ne všechny, pouze některé oblíbené, jen je rychle nalistuje a co se tam píše ho nezajímá.
Děti v jeho věku už skládají Lego a hrají pexeso.

Za 4 vůbec se neptá „co to je“ nebo „proč“- myslím, že ještě nepřišlo abstraktní myšlení.

Za 5 - jakákoliv změna ho rozhodí, třeba změna cesty po které jdeme, nemůžu prostě změnit trasu- je řev a vztekání.

Zajímají ho pouze kreslené pohádky na DVD ale pouze zase některé a my předem nevíme, které to zrovna budou takže se kolikrát vzteká _ že tohle nechtěl.
R8d kope do balonu- hlavně doma, prptože se balon dobře odráží od nábytku, jezdí s autem naráží s ním všude, má rád prostě rámus a akci. Kostky maximálně rozháže protože se mu líbí jak padají na zem ale nic z nich neposkládá, a když skládáme my, tak nám to okamžitě bourá a zuří! Když se honíme po bytě, beru mu balon, škádlím ho, tak je štastný. Nebo rád chodí na různá dětská hřiště a
herny, tam se vyřádí a unaví a je pak klidnější a poslušnější.

Nají a napije se sám, s tím nejsou potíže sice udělá kolem sebe nepořádek a pokecá se ale alespoň něco. S oblékáním je potíž, zvládne jen stáhnout katě a slipy a sundat boty, sundat a obout papučky jinak nic. Tričko přes hlavu nezvládá. Ani obléknout mikinu, svetr.

Jinak je veselý a na lidi se usmívá, třeba v autobuse- vůbec hrozně rád jezdí různými dopravními prostředky. Rád si hraje s vodou a pískem- ten ale jen rozhazuje a líbí se mu jak se sype dolů, že by třeba nakládal na auto nebo bagroval to ani náhodou to ho prostě nenapadne a bábovky to už vůbec.
Děti mám rád kolem sebe, ale nesmí jich být moc a vadí mu i více lidí, např. nějaké akce pro děti- zkoušeli jsme nějaký dětský den- loni nic ani letos nic- do ničeho se nezapojuje, chce rychle pryč, ani nechce balonek. U doktorky za statečnost odmítne hračku apod.
Dost pomalu chápe a než se něco naučí tak to trvá dost dlouho.
Myslíte, že by to mohla být nějaká dg?
Máte někdo podobnou zkušenost a pak se to spravilo. Bojím se totiž že začíná dost zaostávat.
Do školky jsme se nedostali, nebylo místo. Bude chodit do soukromé- zkusíme alespoň občas.
Děkuji za každou reakci.:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
32910
25.6.14 14:16

Až na tu dvojku a pětku jsem měla doma to samé. Dneska jsou mu 4 roky, od ledna chodíme na logopedii, máme za sebou foniatrii..a má jen opožděný vývoj řeči. Většina z toho co píšeš se sama srovnala mezi 3 a 4 rokem. Teď začal krásně mluvit, všechno ho zajímá, hlavně vlaky, vesmír a technika..skládá lego i puzzle, hraje pexeso, umí se obléknout, pozná barvy, čísla..prostě mu to všechno docvaklo později. Napřed skoro rok minimální pokrok, a pak během 5měsíců megazměny.
Myslím že na dg je ještě brzo, může být prostě jen víc akční (moje tchýně ve 2,5l malého tvrdila, že nezná živější dítě než je on)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1130
25.6.14 14:18

Docela tě chápu, šílela jsem podobně. Spoustu věcí vyřeší ješě čas, syn se taky naučil kakat na wc až po třetím roce do té doby se toho bál, přesně tak píšeš. A s řečí bojujeme doteď. Počkej na tříletou prohlídku, záleží jakou máš pediatričku, ta naše to měla za 3 min. hotovo. Já jsem i s malým byla u soukromé psycholožky, potíž je v tom, že mi vpodstatě na všechno řekla, že je to v normě a že to dožene :nevim: Zkus určitě soukromou školku, aspoň budeš vědět jak si vede mezi dětmi sám, možná že tě překvapí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
764
25.6.14 14:19

http://www.autismus.cz/…utismus.html
Nemohl by to byt lehky projev autismu? Nektere znaky jsou mu podobne. Nechci strasit, jen me to pri cteni tak napadlo..Preji at se lepsi. Jinak muj syn zacal mluvit az kdyz sel od tri let do skolky. A uz tu pusu nezavrel :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6323
25.6.14 14:23

@Jajink_a5 taky to byl první věc co mě napadla :nevim: hlavně co se týče těch změn že ho rozhodí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6814
25.6.14 14:24

@ostruzinovevino Ahoj,mám syna, v srpnu mu budou 4 roky a loni jsem řešila to stejné, co popisuješ. Takže ve 3 letech jsme absolvovali kolečko neurolog, foniatrie a dětský psycholog a závěr je vývojová dysfázie a opožděný PMV, chodíme na logopedii, kontaktovala jsem Ranou péči a byla mu doporučená speciální školka, tam se ale nedostal, takže od září zkusímé školku u nás na dopoledne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
764
25.6.14 14:26

@fifinkaa no prave. Takove deti vyzaduji ritualy, ale zase zakladatelka pise, ze se na lidi usmiva a to zase autisticke deti maji problem s primym kontaktem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Chocoloco
25.6.14 14:29

Do školky jsme se nedostali, nebylo místo. Bude chodit do soukromé- zkusíme alespoň občas.

A vezmou ti do skolky neodplenkovane dite?
Jinak te nechci plasit, ale ja bych uz urcite neco podnikla, radeji bych byla za hysterku nez neco zanedbat.

Příspěvek upraven 25.06.14 v 14:33

• Citovat
  • Upravit
1130
25.6.14 14:31

Holky, určitě bych sem netahala autismus, to člověka akorát rozloží. Sama jsem to zažila když mi učitelka ve školičce řekla, že to je autista, že ve dvou a půl nemluví. Ǔplně jsem se z toho složila. Ono u každého dítěte najdete jeden znak hyperaktivitu, vztekání při změně, horší řeč. Nezakládala bych diagnozu na tom co paní psala. Typické znaky autismu v tom nevidím, maximálně ten opožděný vývoj řeči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1130
25.6.14 14:32

@Chocoloco Do soukromé školky berou na plenkach. Ale do září to taky může být už jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32910
25.6.14 14:34

@Bohulinka mě taky napadly věci jako autismus, ADHD, expresivní vývojová dysfázie..ve 3 letech byl minimálně rok pozadu, akční až běda, nevydržel u ničeho..Nakonec je z toho jen prostý opožděný vývoj řeči. člověk radši čeká to horší, aby pak byl uklidněn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1130
25.6.14 14:37

@andelka83 Jasně, já to dělala taky. Myslím, že jsme byly v diskusi dítě 3 roky a nemluví vid? Ono před třetím rokem je to jiné než pak za 3 měsíce. Právě proto to píšu zbytečně nestrašit nějakým laickým odhadem. :|

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
890
25.6.14 14:38
@Jajink_a5 píše:
http://www.autismus.cz/…utismus.html
Nemohl by to byt lehky projev autismu? Nektere znaky jsou mu podobne. Nechci strasit, jen me to pri cteni tak napadlo..Preji at se lepsi. Jinak muj syn zacal mluvit az kdyz sel od tri let do skolky. A uz tu pusu nezavrel :-D

mě napadlo to samé…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
890
25.6.14 14:40
@Bohulinka píše:
Holky, určitě bych sem netahala autismus, to člověka akorát rozloží. Sama jsem to zažila když mi učitelka ve školičce řekla, že to je autista, že ve dvou a půl nemluví. Ǔplně jsem se z toho složila. Ono u každého dítěte najdete jeden znak hyperaktivitu, vztekání při změně, horší řeč. Nezakládala bych diagnozu na tom co paní psala. Typické znaky autismu v tom nevidím, maximálně ten opožděný vývoj řeči.

já v tom teda vidím hodně auti znaků, ale asi to bude tím, že mám autíka doma. Paní bych doporučila neplašit, ale udělat si klasické kolečko:pediatr, neurologie, psycholog… nic za to nedá a pokud tam nic nebude bude aspon klidnější
:mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32910
25.6.14 14:42

@Bohulinka jj, byly. U nás obrovský pokrok snad ve všem od února. Fakt během půl roku úplně jiné dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí