Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Můj syn 3r má poslední dobou „zlozvyk“ komentovat vše co vidí.. neustále na mě volá a něco mi oznamuje. Ale oznamuje mi to i v době, kdy jsem s ním v jedné místnosti. Oznamuje zvlášť partnerovi návštěvě, zvlášť mě..
dělá to při tv, kdy kouká na pohádky, dělá to při hraní, v autě, venku, prostě skoro pořád. Upřímně, už mi z toho jde hlava kolem.. Jak to zarazit, či aspoň zmírnit? Už jsme mu říkali, ať to nedělá, že to taky vidím ale není to nic platné.
Modelový příklad:
začíná v tv jeho oblíbená pohádka.. S přítelem sedíme vedle něj a on spustí Mami? Pohádka( Odpověď mu stačí tedy jen hm, nebo ano ) na přítele znovu Míro? Pohádka.
pak pohádka začíná, končí, či se tam něco děje a zase o tom víme.. i když sedíme vedle něj
![]()
běda jak se místo chlapa ozvu já to je hned néé, tobě né, Mírovi. Míro? Pohádka, jsem ti říkal pohádkááááá..
je schopen na nás ječet jakou dobu, než mu odpovíme.. pokud něco odsekneme, nebo řekneme ať toho nechá, urazí se a jde se čpoulit do pokoje ![]()
Chápu, že s námi chce být v kontaktu, jenže toto už je trochu moc.. dělá to nám, a dělá to i když přijde nějaká návštěva
Už mi to trošku leze na nervy, hlavně při řízení.. potřebuju se soustředit, a ne mu odpovídat na každou motorku, dodávku, peugota ![]()
Já na tom nevidím nic divného, prostě je ze všeho nadšený a chce s vámi o to podělit
Myslím, že to je období, pokud je v pořádku, tak to přejde ![]()
Malá to dělá taky, je jak kolovrátek, do večera nezavře pusu ![]()
Tebe bych chtela mit za matku
tohle je prece naprosto normalni. Mozna se mu nevenujete a tak se snazi upoutat pozornost. Ach jo chudak malej
@Jemys jo, jenže už to dělá čtvrt roku, a už je to prostě na bednu.. když jsme doma sami, tak ok, ale jak mile je někde mezi lidmi, tak to každýmu troubí zvlášť a to je opravdu do zblbnutí..
ještě když se k tomu přidá jeho a přoč? a už zas? a já? tak večer jsem totálně vyšťavená
Taky mi to přijde normální, v tom autě to sice ruší, ale co už, pokud nechci aby řval tak si s ním celou cestu povídám…říkám jaké jsou tam stromy, značky aut, ukazuju kamiony ![]()
@pusina1 nápodobně
jsem se jen zeptala, co je na tom spatného?
No a co je na tom divnýho, je nadšený a chce se o své zážitky podělit - náš malej tříletej to dělá taky..podívat se musej všichni no a co jako…tak jdeme řekneme jo vidim, hezký nebo to se ti povedlo (když ukazuje postavený koleje) ![]()
a proč ti bude říkat taky a jen tak mmchodem tohle období trvá asi tak rok, tak si to užij ![]()
Příspěvek upraven 25.06.14 v 10:18
@xsaleen Náš je mladší, ale dělá totéž… V podstatě celý den spolu „něco řešíme“
No je fakt, že já na něj taky hodně mluvím, takže mi nepřijde, že by jeho užvaněnost byla neobvyklá…
Prosím tě, to je hezký - „čpoulit“… jakože „trucovat“? To slovo fakt neznám! ![]()
@catherine100 no právě, v tom autě to ruší dost, zvlášť ve městě, kde se musíš hodně soustředit a spíš koukat, co se dějě kolem mě, a ne jestli jede motorka.. mě ani tak nevadí, že to říká ale to ječení, pokud neodpovím hned.. protože třeba stojím na křižovatce, dávám přednost..
Mně to přijde normální… Já jsem občas jak překladatel, kluci pořádně nemluví, ale když mluvǐ (a že mluvǐ v podstatě nonstop), opakujou danou věc tak dlouho dokud neřeknu, „ano“ a nezopakuju to, co říkali správně… a občas třeba pětkrát dokola (hlavně u tříleťáka)
Nevim, sice z toho mám občas hlavu jak pátrací balón, ale oni prostě chtěj komunikovat…
![]()
@xsaleen no já proto raději furt melu..např. ve městě…tak a už jsme na křižovatce, teď bude zatáčka doleva/doprava blalba, mělu furt a cokoliv, aby se mě nemusel ptát on a já tolik přemýšlet, už jsem si celkem zvykla
, na dlouhé trasy zapínám tablet s krtečkem ![]()
@brumdinka proč už máme..
naštěstí to zatím na to můj mozek stačí
@Nik77 já taky na něj mluvím hodně, taky pořád něco řeší, chce pomáhat.. jen prostě je toho diskutování trochu moc.. neříkám, že má být stroj, ale 10× vysvětlovat, proč se musí jít večer spát a ve finále to většinou končí řevem…
jj čpoulit je něco jako trucovat, urazit, nafouknout se
@donaga skákání do řeči máme též ![]()
tak já mu odpovídám normálně, ale co mu mám říct na to, že je pohádka? Ano, hmm, jen se dívej a víc mě asi nenapadá, pokud tedy nechci pitvat děj.. protože třeba vařím, uklízím atd
@catherine100 píše:
Taky mi to přijde normální, v tom autě to sice ruší, ale co už, pokud nechci aby řval tak si s ním celou cestu povídám…říkám jaké jsou tam stromy, značky aut, ukazuju kamiony
Jo - to náš se dokonce u každýho stromu ptá kdo ho zasadil a proč. Takže cesta lesem je vždycky fakt zábava ![]()