Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj dámy, otázka je jasná, za jak dlouho byly vaše děti odplenkované? Mého 26měsíčního synka učím bez plen cca 3týdny a stále má časté nehody. Tedy hlavně se počůrá. Z 90% si jen učůrne a zbytek pak dočůrá na nočník. Na čůrání si řekne, ale většinou už ve slipech něco je. Na kakání si již měsíc řekne spolehlivě, ale dnes se opět pokakal do slipů. Jen jsem chtěla vědět, zda je to v pohodě, že se občas přece jen stane nehoda. Vím, že trpělivost růže přináší:-) Jo a na spaní má ještě pleny, taky na delší přesuny autem. Pleny už mu vracet více nechci.
@Tardulka Je to normální, ty nehody a náhodou je klučík moc šikovnej. To už se ti teď přes léto krásně definitivně odplenkuje.
@Tardulka no dcera v 22m - 14 dní čůrala do kalhot, pak začala na nočník když jsem jí to připomínala. Cca další 3 týdny trvalo, než si začala říkat sama že chce na nočník - ale když jsem posadila, tak se vyčůrala i bez řeknutí. Jak si začala sama říkat, tak už to pak bylo bez problémů, cca jedna nehoda za 14 dní, a i to pak brzy odeznělo. Většinou to bylo, že jsem jí neslyšela, že říkala, že chce jít.
Já jsem nikdy nevěřila tomu, jak tu psaly mamky, že prostě až dozraje čas, tak se dítě odplenkuje samo a hned a je to. Prvorozenou jsem začala cepovat před druhým rokem, během tří měsíců zhruba byla bez plen, ale ze začátku jsem prala třeba deset tepláků denně. Druhorozená si v 17 měsících řekl, že chce na nočník, a během týdne byla komplet bez plen. Takže skutečně záleží, jak jim ten mozek dozraje. Dá se to natrénovat, s trochou praní a vysazování se to natrénovat, každému dítěti to trvá jinak dlouho. Ale i bez toho trénování by nakonec dozrály všechny děti.
Začala před 2 narozeninama. Teď už je teplo, co ho nechat nahatého? Jen s delším tričkem? Když je oblečený tak má možná pocit že tu plenu má. Dcera až skoro po 2 měsících přestala mít nehody, do té doby se občas počůrala nebo třeba nestihla doběhnout, takže měla mokré kalhotky, když jsem ji nechala nahou tak si zašla sama na nočník vždy. Jakmile byla oblečená tak byl problém. Chce to vydržet, hlavně plenu nevracej. Po 2 měsících už hlásila že chce čůrat a žádné nehody nebyly, ale připadalo mi to nekonečné. Za chvíli mě čeká učení na nočním u druhé dcery, vůbec se na to netěším
Nepotěším tě, ale u nás to trvalo rok a půl
. Bez plen byl od dvou let (když začal pokaždé večer čůrat do vany), nejdřív chodil nahatý, pak už oblečený, ale neustále se střídalo období, kdy krásně chodil a pak kdy se zas neustále počůrával a pokakával. Skončilo to až nedávno, kdy už je více méně spolehlivý.
Přidávám se k původně nevěřícím, u nás to tak bylo, co si poprvé sama řekla, tak se prostě nepletla. A ano nehody se stávají, nekomentuji, nenadávám, mají na ně nárok. Ty dílčí úspěchy předtím považuji za svou šikovnost nebo za náhodu. Fakt se jim to sepne ze dne na den.
@AnastazieB Už jsme na sebe v nějakých diskuzích narazily ohledně těch našich učůránků
Synovi je 3,5, bez plínek je rok a taky je to jak na houpačce. Teď poslední dva týdny zase lepší, takže doufám, že tentokrát to už bude definitivní, protože je to opravdu hodně náročné. Často jsem měla pocit, že praktikuji bezplenkovou metodu s batoletem/předškolákem
Mám pocit, že nám hodně pomohlo úplné sebrání plínek (na spaní a na kakání, což je kapitola sama pro sebe).
Jsem fakt ráda, že to má někdo podobně. Teda ne že bych to někomu přála, ale já jsem opravdu kolikrát měla pocit, že to snad ani není možné a u nikoho v okolí jsem to neviděla, a už mi to bylo i před okolím trapné (nemluvě o školce, kde se počůrává furt, protože si (hlavně venku) prostě neřekne
).
Dcera uz tedy vetsi 2 roky a 8 mesicu, pred asi mesicem jsem zacala s nocnikem, za 14 dni si teprve zacala rikat a pred tim se pocurala a pokakavala, pak tyden bez nehody, tak jsme vzaly pleny i na noc a uz tyden asi v pohode, jednou mela malej bobik v kalhotkach a jednou zacala curat uz pri sedani…
@Sibyla0 píše:
Přidávám se k původně nevěřícím, u nás to tak bylo, co si poprvé sama řekla, tak se prostě nepletla. A ano nehody se stávají, nekomentuji, nenadávám, mají na ně nárok. Ty dílčí úspěchy předtím považuji za svou šikovnost nebo za náhodu. Fakt se jim to sepne ze dne na den.
Tak našemu to už rok spíná a zase rozepíná ![]()
Holky taky se snažím s odplenkováním, máme 26 měsíců a stále se mi počůrává jak do slipů, tak i bez slipů. Dle vás, co čtu, nemám mu tedy během dne vůbec dávat plenu? Během hodiny mi je schopen i 3krát počůrat koberec, sedačku, postel…mám to tedy vydržet a plenu jen přez večer? a jak děti ze začátku u vás čůrali přímo na wc či na nočník? díky
To je kus od kusu. Kluk se od prvního odplenkování, kdy mě cca 1-2 nehody za den definitivně dostal do fáze bez nehod až tak po roce a půl. V 18m si začal prvně řikat, ještě cca 3-4m byly fakt nehody. dalšíí rok střídav oblačno, už se nepočůrával, ale často ucvrnkával.
Holku jsem odplínovala v 15ti m a nehody od té doby ybch spočetla na prstech jedné ruky.
@AliTad píše:
Tak našemu to už rok spíná a zase rozepíná
tak tak, u nás to taky bylo jak když má vypínač.