Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ostruzinovevino píše:
Ta foniatrie je důležitá, tam vyšetří jen jestli slyší? ten slyší daleko líp než já. Slyší třeba už manžela že přichází domů, ještě dříve než zarachotí klíče v zámku. jen pípne potichoučku smska a už zbystří.
Spíš by mě zajímalo to vyšetření u psychologa, co mám čekat- spíš asi bude zpovídat mě, ne? Od malého se toho moc nedoví, buď řekne jooo, nebo neee:-).To je tak všechno. Bude pozorovat jak se chová a tak?
psycholog bude pozorovat dítko zatímco s vámi bude mluvit. dá mu nějaké testíky formou hry toho bych se nebála.
Potřebovala bych znát nezávislý názor na syna 30 měsíců. Tady jsou věci, co mi přijdou problematické:
Nemluví. Používá pár slov a většina jsou citoslovce.
Počůrává se. Je už půl roku bez plen a pořád se opakovaně počůrá a je mu to jedno. Má na teplákách kolečko a hraje si, když ho chci převléknout, tak se vzteká. Dneska to bylo asi 5×.
Kouše. Ve vzteku přijde a hryzne. Dělá to už víc jak 1,5 roku a neumím ho to odnaučit a to se o to opravdu hodně snažím, protože se bojím, že bude kousat děti ve školce.
Všechno mu trvá dlouho, než se to naučí, když to přestaneme opakovat, tak během týdne už to zase neumí.
Má problémy s vkladačkami, ale zvládá navlénout korálky.
Neumí barvy - nemyslím pojmenovat, ale ani nepoloží žlutou na žlutou. I když to nevidím jako problém, na to má čas, ale tak pro dokreslení.
Neumí své jméno. Reaguje, když na něj někdo volá. Ale když se vidí na fotce, v zrcadle nebo slyší své jméno - např. to byl Petřík, nebo kde je Petřík, tak nereaguje.
Pořád má dudlík. Zkusila jsem ho sebrat - výmluva, zapomněli jsme ho u babičky. Po 1,5 hodině příšerné scény, kdy se už jen klepal, jsem pro něj šla. Spal do 30 vteřin, co se zašpuntoval, takže unavený byl. Přijde mi, že naprosto nechápal, co se děje. I jsem se s ním zkoušela domluvit, ale vypadá, že nechápe, co po něm chci.
Neumí se obléknout. Svlékne se celý, ale jen když chce on. Když to chci já, tak to neudělá.
Má problémy odpovědět na otázky - máš hlad? Máš žízeň? Když se ho zeptám, např. „kde máš boty?“, tak mi řekne „auto“ a konec.
Ve vzteku se válí po zemi - venku, doma, v obchodě…
Nezvládá sedět u jídla. To raději nebude jíst. U nás se jí v kuchyni, u stolu, ale on sní dvě sousta a zdrhne. Když to udělá 3×, beru mu jídlo. Dneska skoro nejedl…
Mně přijde, že je na určité věci šikovný, ale už třeba mám posunuté hranice. Když jsme pak někde v kolektivu, tak se nestačím divit, co stejně staré děti umí.
Děkuji za reakce. Přiznávám se, že se celkem děsím školky.
@Anonymní píše:
Potřebovala bych znát nezávislý názor na syna 30 měsíců. Tady jsou věci, co mi přijdou problematické:
Nemluví. Používá pár slov a většina jsou citoslovce.
Počůrává se. Je už půl roku bez plen a pořád se opakovaně počůrá a je mu to jedno. Má na teplákách kolečko a hraje si, když ho chci převléknout, tak se vzteká. Dneska to bylo asi 5×.
Kouše. Ve vzteku přijde a hryzne. Dělá to už víc jak 1,5 roku a neumím ho to odnaučit a to se o to opravdu hodně snažím, protože se bojím, že bude kousat děti ve školce.
Všechno mu trvá dlouho, než se to naučí, když to přestaneme opakovat, tak během týdne už to zase neumí.
Má problémy s vkladačkami, ale zvládá navlénout korálky.
Neumí barvy - nemyslím pojmenovat, ale ani nepoloží žlutou na žlutou. I když to nevidím jako problém, na to má čas, ale tak pro dokreslení.
Neumí své jméno. Reaguje, když na něj někdo volá. Ale když se vidí na fotce, v zrcadle nebo slyší své jméno - např. to byl Petřík, nebo kde je Petřík, tak nereaguje.
Pořád má dudlík. Zkusila jsem ho sebrat - výmluva, zapomněli jsme ho u babičky. Po 1,5 hodině příšerné scény, kdy se už jen klepal, jsem pro něj šla. Spal do 30 vteřin, co se zašpuntoval, takže unavený byl. Přijde mi, že naprosto nechápal, co se děje. I jsem se s ním zkoušela domluvit, ale vypadá, že nechápe, co po něm chci.
Neumí se obléknout. Svlékne se celý, ale jen když chce on. Když to chci já, tak to neudělá.
Má problémy odpovědět na otázky - máš hlad? Máš žízeň? Když se ho zeptám, např. „kde máš boty?“, tak mi řekne „auto“ a konec.
Ve vzteku se válí po zemi - venku, doma, v obchodě…
Nezvládá sedět u jídla. To raději nebude jíst. U nás se jí v kuchyni, u stolu, ale on sní dvě sousta a zdrhne. Když to udělá 3×, beru mu jídlo. Dneska skoro nejedl…
Mně přijde, že je na určité věci šikovný, ale už třeba mám posunuté hranice. Když jsme pak někde v kolektivu, tak se nestačím divit, co stejně staré děti umí.
Děkuji za reakce. Přiznávám se, že se celkem děsím školky.
totéž dělá můj (brzy) pětiletý.. ![]()
Návštěvou odborníka (psychologa) nic nezkazíš, nemusí se jednat o vůbec nic, ale může to být nějaké opoždění, dysfázie, ADHD, PAS… Takže i s ohledem na školku bych to nyní už řešila, aby se v případě potřeby dal zajistit s předstihem asistent. Ony ty jednotlivé věci samy o sobě můžou být ok (spousta dětí má dlouho potíže s učůráváním, ten dudlík na spaní mi taky nepřijde jako tragédie) ale je pravda, že u vás je toho už hodně.
Tak me prijde ze na nektere veci spechas e nebudu je v tomto veku umet spousta deti. Jinde zase ze to ma opozdene. Ale je to takove dost vseobecne. Muze byt jen takova povaha. Nektere deti deodpovidaji zamerne. Dudel a plenky. No u nas se dost baziruje na tom aby to uz deti nemeli. Na zapad od nas to kolikrat do 4 nijak nehroti. Z toho popisu tezko soudit
tady fakt leda neurologa pokud to prakticka uzna za vhodne ![]()
Trochu se mi to jeví jako PAS - hlavně díky tomu, že nereaguje, když se o něm mluví a celkově to na mě tak trochu působí, že má zkrátak svůj svět…
Mně to teda bohuzel divne prijde, je toho fakt moc, i kdyz neco - napr. dudlik, bych neresila. Zkus se zeptat doktorky.
@Sexynohy plenky nemá. Umí si sám dojít, svléct, obléct, ale když se mu to nehodí, tak nejde.
Reaguje na jméno a na adresné pokyny.
Memu synovi jsou dva roky. Kdyz pominu to nejmene důležité, a to ze je bez dudliku. Zvlada uz nektere barvy. Mluvi uz 3 slova ve větě, vyjimecne 4. Odpovida na otazky ano (jo), ne, podle toho, zda neco chce nebo nechce apod. Jinak mne kousnul 1×. To isem ho trochu štipla a rekla nenene. Od te doby to neudelal. Jinak ma ale stale pleny a sam se taky moc nenají. Myslim, ze vyvoj ditete je individualni a pro klid muzete navštívit odbornika.
Memu synovi jsou dva roky. Kdyz pominu to nejmene důležité, a to ze je bez dudliku. Zvlada uz nektere barvy. Mluvi uz 3 slova ve větě, vyjimecne 4. Odpovida na otazky ano (jo), ne, podle toho, zda neco chce nebo nechce apod. Jinak mne kousnul 1×. To isem ho trochu štipla a rekla nenene. Od te doby to neudelal. Jinak ma ale stale pleny a sam se taky moc nenají. Myslim, ze vyvoj ditete je individualni a pro klid muzete navštívit odbornika.
@Anonymní píše:
@Sexynohy .. ale když se mu to nehodí, tak nejde.
@dani246871 on je hrozně svéhlavý. Při hraní se počůrá. Pokud bych ho odtáhla, aby se šel vyčůrat, tak se taky počůrá - buď vzteky, nebo na truc.
@sediza já ho za kousnutí už i pořádně vylískala a nic. Tam jsem už opravdu zoufalá a nevím. Úplně mě děsí, jestli se to neodnaučí, jak to bude vypadat ve školce. Jasně, je to ještě skoro 9 měsíců, ale my odnaučujeme už 20 měsíců a efekt není.
Mam dve deti..prvni byla bez plen v roce a deviti mesicicich..umela barvy..pocitat do deseti..ve dvou letech uplne rozumna holcicka..druhe kuratko je mala divoska..zdaleka nebude umet tolik veci jako starsi..ale je sikovnejsi v pohybu..kdyz neco chce vi hned jak na to..prisune si zidli..atd..kdyz neni po jejim vzteka se..lezi na zemi..takze chci napsat..kazde detatko je jine..pokud mas strach..porad se s detskou a zkus detskeho psychologa..mozna to pomuze nebo te uklidni..ze je to ok a chce svuj cas..hlavu vzhuru! ![]()
Tak my kdyz jsme v hernicce, tak se mi dvoulety tez pocura a 100% bych neverila ani mymu triletymu…proste jsou v zapalu hry… A jestli se ti pocura i jinak a vis, ze vzteky nebo na truc, tak to spis bude pekny kvitko a zkousi…a ty budes muset najit cestu, jak na nej.
@Anonymní píše:
@dani246871 on je hrozně svéhlavý. Při hraní se počůrá. Pokud bych ho odtáhla, aby se šel vyčůrat, tak se taky počůrá - buď vzteky, nebo na truc.
@sediza já ho za kousnutí už i pořádně vylískala a nic. Tam jsem už opravdu zoufalá a nevím. Úplně mě děsí, jestli se to neodnaučí, jak to bude vypadat ve školce. Jasně, je to ještě skoro 9 měsíců, ale my odnaučujeme už 20 měsíců a efekt není.
Můj to dělá doma taky. Ve školce to dělal deset dnů, pak se mi to podařilo vysvětlit a od té doby (už jsou to dva měsíce) se ve školce počůral 2× trošku, a to tak, že nedoběhl (ale šel). A doma furt. Trápily by mě trochu jiné věci (nereagování), ale zase za měsíc to může být jinak.