Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky. Podobné téma jsem našla ale nijak mi nepomohlo. Tak se omlouvám.
Mám syna 13m chodí, spí od 20:30 do 9:00 někdy trošku déle. Jí kousky s přehledem. Zvládne se rukou najíst. Vlastně v oblasti vývoje naprosto super ale.. moc toho jinak neumí, možná si dělám vrásky zbytečně. Možná hledám problém kde není ale proto raději se ptám i tady. Syn rikal máma, tata, bába, děda najednou bum a už jen máma a tata nic víc. Občas udělá paci ale jen když má náladu on sám, neumí pápá jo a vlastně rika ještě Nene a u toho hýbe hlavou. Neudělá malá (spis mě mlátí) není moc kontaktní, neumí ukazovat. Věnuji se mu fakt hodně, ukazuji na předmět a pojmenuji ovšem ale pokud mu ho nepodám začne ječet jak tur. Nebo když dělám jidlo. Asistuje v kychyni teda spis bouchá na hrnce. Říkám že dělám haminu (ham ham) jak vidí svoji misku a vidí ze mu nandavam jidlo pláče dokud něco nedostane do pusy. Vlastně skoro porad pláče když se ho snažím něco naučit. O tom kde má očíčko či nosík absolutní nezájem. Jinak je chytrý, kde je třeba mačknout prstem, mačkne. Miluje posouvat korálky na hračce na motoriku, na hračce kde se míčky strkají do dírky dává je tam, chápe to. Rad leze po schodech. Pije sám. Rad bourá komín z kostek pokud ho postavim. Doktorka rika ze vše v poradku. Mužů znát váš názor? Děkuji.
A co po něm chceš? Má ti spočítat daně nebo co? Normální dítě, šikovný kluk. Něco dělá dobře, něco jiného se teprve učí, ale podle popisu fakt nevidím problém ![]()
@Kníže Ignor píše:
A co po něm chceš? Má ti spočítat daně nebo co? Normální dítě, šikovný kluk. Něco dělá dobře, něco jiného se teprve učí, ale podle popisu fakt nevidím problém
Mám stejný názor ![]()
Nevidim problem. Na ukazovani je limit 18 mesicu. Normalni dite.
Já jsem si delala starosti, když starší v 18m „neprošel“ na screeningem na autismus (asi ve 3 bodech), taky protože neukazoval. Fakt nechtěl ukazovat. Ale jinak byl spíš docela normální - možná dost podobný tomu tvému, ikdyž nechodil ještě. Slova taky jen máma a nene. Když jsem viděla jiné děti, přišly mi takové „vnímavější“, ten náš jen tak čučel, nikdy žádné „pápá“. Jakoby něměl zájem, ani o obrázky, ikdyž na ně koukal. Korálky na tyčce miloval! Ale jinak se od miminka syn se teda hodně smál a kontaktní byl.
Teď je mu 6 a umí krásně číst, zajímá se o kde co, hraje pěkně šachy. Introvert, ale kamarády si najde a mají ho rádi. Asi z něj bude trochu „geek“, ale snad nebude úplný mimoň ![]()
Myslím, že úplně normální, mí kluci tak nastejno. Hezky se mu věnuj jako do teď a nestresuj se ![]()
Děkuji. Já neříkala že po něm chci všechno hned, ono to stejně všechno jednou přijde.
V té staré diskuzi bylo, že většina to co syn nezvládá dělá běžně. Na povel si utře nos, umí čiči, ukáže kde je ouško, vlasy nebo očíčko. Zkouší oblékat ponozky a boty, Umí jak je velikej a podobně.
Jen jsem byla překvapená a zaskočená tím, co některé děti zvládají a proto se rozhodla zeptat se na názor více lidí.
Takže všem moc děkuji
@Magdalenka Apolenka máme doma podobnou zkušenost a jak psala @beata84, taky jsme s manželem spozorněli až u nějakého toho dotazníku ve dvou letech a začali vysloveně „trénovat“. Do té doby jsme mu nechali hlavně prostor zkoumat co chtěl, jak sám chtěl. Teď jsou malému 2 roky a 5 měsíců a napodobuje akorát psa a auto. A jediné jeho opravdové slovo je pápá. Když má hlad, říká mam a když něco chce, teprve poslední měsíc na to ukazuje a dělá něco jako „abú“. Jinak motoricky perfektní, korálky, kostičky, duplo od roku a půl. Perfektně ovládá foťák a to nejen na mobilu ale i klasický. Miluje se fotit a dělat si videa. Schody sám slézal od cca 14 měsíců. Hraje si krásně, vše rovná do řady, občas s něčím nebo po něčem bouchá, zejména, když mu to nevyjde napoprvé, je to trošičku vztekloun, ale jinak podstatu všech motorických hraček chápe, už půl roku mi umí otevřít kabelku, krémem se maže sám, snaží se sám vysvlékat a obléct. Poslouchá téměř na slovo, takže nám rozumí. Vleze si sám i do postýlky, když mu to řekneme, zavře dveře, vráťí předmět na místo, třídí odpad
Na druhou stranu nočník vysloveně bojkotuje. Knížky si prohlíží se zájmem a ukazuje a něco žvatlá, ale že by měl snahu opakovat po nás co ríkame, tak to ani omylem. Hele pokud mi „máma“ řekne před svými 3. narozeninami, tak si bouchnu šampáňo.
Každé dítě má prostě svoje tempo a na něco je šikovnější, na něco ne. Teď jsem ale 24tt, tak se trošku bojím, že s miminem po boku se ťech svých pazvuků bude držet ještě nějakou dobu no… takže žádný stres, bude dělat pokroky uvidíš ![]()
Máš úplně normální dítě, buď v klidu. Náš syn měl období, kdy neudělal vůbec nic a to uměl paci paci, papá, pár slov se naučil, věděl kde má oči apod., ale když jsme to po něm chtěli, tak ani ťuk.
Zkus s ním dále spolupracovat a věnovat se mu tak, jak si to dělala doteď.