Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, ráda bych znala názor zvenčí na moji výchovu.
Manžel mi neustále tvrdí, že naše dcera je rozmazlená a mně to tak prostě nepřipadá. No ale jsem její máma a miluju ji a třeba jsem zaslepená ![]()
Naše neshody pramení z mých připomínek na jeho výchovu dcery z prvního manželství. Mám pocit, že mi to oplácí a snaží se mě přesvědčit, že to taky nemám „v ažůru“.
Ale k věci: dceři je skoro dva a půl, spí s námi v posteli a pokaždé když pláče, obejmu ji a pochovám. Už to je podle něj rozmazlování. Večer po přečtení pohádky je zvyklá ještě na pohádku na dvd, to mu hodně vadí a já taky nejsem nadšená. Ale večer mi bývá špatně, ona chodí pozdě spát a než aby tu po mně skákala…
Přes den je malá vyloženě klidné dítě, vydrží si sama hrát a ani o ní nevím. Je spíš klidná, není ukřičená. Občas (zejména když odpoledne nespí) je protivnější a plačtivá. To potom když není po jejím, tak se vzteká. A to je přesně okamžik, kdy manžel nasadí vševědoucí úsměv a praví: „vidíš? Už je rozmazlená jako… (doplní jméno nějakého rozmazlence)“
Jí rozmazlené děti nesnáším hlavně na veřejnosti. Takže moje třeba ví, že v krámě nesmí na nic sahat a nic brát. Prostě jí to jasně řeknu a ona poslechne. Maximálně do něčeho šťouchne prstíčkem. Většinou chce jogurt, dohodneme se který, smí si ho dát do košíku. Když chce něco, co ji nechci koupit, řeknu jí že prostě ne a ztratí zájem. NIKDY se mi nestalo, že by mi v krámě udělala scénu.
Doma si chce do postele tahat hračky. Večer se dohodneme, něco jí povolit musím, ostatní řeknu že ne. Pochopí a jde se.
Samo že se občas vzteká, ale to mi v tomhle věku přijde normální. Někdy třeba uznám že má pravdu, jindy jí prostě nevyhovím.
Tak poraďte zkušené matky, mám doma rozmazleného spratka?
Nemáš ![]()
u nás tak nějak to samé…jak po obědě nespí,je pak mrzutej a protivnej…a prostě se vzteká.....vím proč,je unavenej no
Taky spí se mnou-----a mě to dělá dobře a on je taky spokojenej ![]()
MMCH i dcera z prvního manželství je tady–a je jedna–hned dvě ![]()
ahoj, nemyslím si, že je rozmazlená, to co popisuješ k tomu věku sedí. já mám teda mladší holčinu, ale v lecčems to začíná být podobné. mě jen trochu vadí to dvd před spaním,ale nazatracuju to, chápu, že už chceš mít svůj klid ![]()
Vůbec mi nepříjde rozmazlená, je jako většina dětí a záleží pouze na vás co jí dovolíte. No s tím spaním v posteli jste si ušili na sebe bič, vím co mluvím, udělala jsem to taky a malý se nemůžem zbavit
Jinak to dívko bych jí už nedovolila, pohádka na dobrou noc byla, asi by jí to chtělo odnaučit, až bude větší tak to bude vyžadovat, budete chodit do školky,… a co pak bude unavená a mrzutá.
Jinak myslím, že to děláš vše správně a schvaluji, malá dobře ví co může a nemůže, a obímání je naprosto normální, děti mají strach zdají se jim divoké sny a potřebují vědět, že tam je někdo kdo miluje. ![]()
podle toho co pises, tak nemas. ale jsem si jista, ze manzel by to popsal jinak,co? asi ze si vynucuje pozornost, musi byt po jejim… znam to, mame doma stejne problemy. take mam dceru z prvniho vztahu a manzel me kritizuje, ze si ke mne moc dovoli, porad se ji snazim omlouvat atd. v mnohem ma pravdu
Nemáš, podle toho co píšeš, máš doma skvělou holčičku, skvěle ji vedeš, že spí s vámi v posteli já osobně považuji za prospěšní pro dítě, ale nejsem ten pravý vzorek matky, co by to posoudila, a námi spí ještě pětiletá, pochovat a pomazlit je to nejlepší, co můžeš udělat. jediné to dvd v poseli, já nedovolila televizi ani do pokojíku, ale to je jen povzdech ode mne, ono jim to prý ruší spánkové návyky, nicméně pokud vám to vyhovuje, je to jen dobře. Na manžela se vykašli, tedy myslím na jeho řeči, jsi skvělá máma, máš skvělou dcerušku, zbytek vůbec neřeš. A manžela nějak usaď, vymysli cosi vtipného na ty jeho hlášky a když začne, tak ho setři.
Nemáš ![]()
Mám doma to stejné ![]()
Objímání považuju za automatické snad do puberty. Děti hodně vnímají lásku tělem a potřebují jí co nejvíc. DVD před spaním… no a co
Čtení před spaním taky považuju za automatické, obzvlášť když si přes den hraje sama.
A že se vzteká?
Občas mu přečti nějakou diskuzi o stejně starém vztekacím dítěti, ať vidí, jak to může vypadat ![]()
Dcera teda nespí v posteli, ale v postýlce přiražené k naší posteli, takže se kdykoliv může přitulit.
Věř si, nenech se zviklat. Sama vidíš, že máš doma „hodné“ dítě. Mmch. tvůj manžel by mě asi zabil, dceru ráda nosím v nosítku na zádech, je to pro mě forma mazlení a strašně si to užívám ![]()
Vera111 píše:Tak poraďte zkušené matky, mám doma rozmazleného spratka?
Nemáš. ![]()
Nechápu,co těma kecama chce tvůj muž docílit-hádku? no,ale na to se mě nikdo neptal…
nemáš..neboj:-)podle mého partnera je náš syn taky rozmazlovaný,já to vidím jinak,když jsem už hodně vyčerpaná,dovolím skoro vše,jen aby byl klid.
píšu skoro vše,páč samozřejmě jsou věci přes které nejede vlak.syn má pevný denní režim,který se snažím na 100 procent dodržovat.spí teda sám v postýlce,ale ˇjakmile pláče,hned jsem u něj..vztekacím scénám se snažím předcházet
tvoje holčička je naprřosto normální s normální milující matkou ![]()
Nemas,ale jen podle toho co popisujes,jako matky umime byt nekdy hezky zaslepene.Chtelo by to slyset nazor z druhe strany.
Já myslím, že je blbost hodnotit "rozmazlnost dítěte podle desetiřádkového popisu, zvlášť napsaného matkou dítěte. Z toho, co píšeš rozmazlená není. Ale možná kdyby napsala popis chování dcery otec, tak si řeknem, že máte nejrozmazlenějěší dítě na světě. ![]()
Já si myslím, že problém je někde jinde, nakonec to sama píšeš : naše nezhody pramení z mých připomínek na výchovu jeho dcery z prvního manželství. On ti prostě oplácí tvoje rejpání do své dcery. Prostě on ti chce ukázat, že nemáš patent na rozum a že děláš taky chyby. No a ty si tady chceš potvrdit, že tvoje výchova je OK, ano je , mě to normální příjde, ale radila bych řešit spíš vztah k té dcerce, tam to asi nezvládáš.
Zakladatelko, podle toho, co píšeš, holčička rozmazlená není. Ale, upřímně si myslím, že většina maminek své děti trošičku rozmazluje. A také si myslím, že je to tak správné.
A řeči manžela… Fakt nechápu, jak ti naši chlapi byli vychovávaní, protože já taky věčně poslouchám přiblblé řeči. Např… o výchově… Řeknu dětem, ať jdou do vany (ony mě v zápalu hry neslyší, nebo nechtějí slyšet
) a on hned začne ironicky „Ty tě teda poslouchají“ nebo „To je ta tvoje výchova“
![]()
Ale to, že já byla s dětma od malička celé dny sama a on je viděl jen večer před spaním, to už jaksi nevidí
. Možná, že kdyby se do výchovy zapojil i on (lidským způsobem), možná by neremcal
![]()
tterka píše:Terinko, co takhle jít a kámoškou třeba na kafe a dítka mu nechat? Ať si to zkusí.
Zakladatelko, podle toho, co píšeš, holčička rozmazlená není. Ale, upřímně si myslím, že většina maminek své děti trošičku rozmazluje. A také si myslím, že je to tak správné.
A řeči manžela… Fakt nechápu, jak ti naši chlapi byli vychovávaní, protože já taky věčně poslouchám přiblblé řeči. Např… o výchově… Řeknu dětem, ať jdou do vany (ony mě v zápalu hry neslyší, nebo nechtějí slyšet![]()
) a on hned začne ironicky „Ty tě teda poslouchají“ nebo „To je ta tvoje výchova“
![]()
![]()
Ale to, že já byla s dětma od malička celé dny sama a on je viděl jen večer před spaním, to už jaksi nevidí![]()
![]()
. Možná, že kdyby se do výchovy zapojil i on (lidským způsobem), možná by neremcal
![]()
![]()
tak děkuju za názory, uklidnily jste mě
Co by napsal manžel nevím, ale psala jsem to fakt objektivně. Vyjma toho co jsem napsala s ní žádné problémy nejsou. A já rozmazánky fakt nesnáším, hlavně když to obtěžuje okolí, tak se hodně snažím aby taková nebyla.
chuanitko, já ji nosím v náručí, když nám usne cestou do Tesca. Pak ji tahám třičtvrtě nákupu a jsem celá blažená, že ji můžu tak dlouho objímat. Ale minule mi ji manža vyrval, že ji nebudu těhotná hodinu tahat.
Jenika, jednu dobu byl problém, protože jeho dcera začala lhát. On to nechtěl řešit s tím, že když u toho nebyl, tak co jí má na to říct. Tak jsem mu tenkrát řekla co si o tom přístupu myslím. No od té doby se vyloženě klepe na to až budu špatný rodič zase já… Co myslíš že jsem nezvládla?