Je těžší všeobecné nebo zubní lékařství?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
@Anonymní píše:
Jaké máte zkušenosti? I studenti stomatologie se přeci musí učit celou anatomii a další předměty?
Za mě to tedy těžké je. Stomatologii jsem nestudovala, tak nemůžu porovnat. Samozřejmě anatomii atd. mají stomatologové též, ale asi nejvíc zaměřenou na hlavu a krk, bych si tipla.
Ale dá se to. Já sice medicínu kvůli zdravotním problémům nedokončila, ale mám vystudované 4 roky, tedy všechny 3 teoretické a i když to fakt bylo náročné, tak se to dalo. Za ty 4 roky jsem měla jedinou dvojku a to z biofyziky v prváku, jinak samé jedničky. Mě to bavilo, jako někdy mi to už pak lezlo krkem, úplně jsem nemusela třeba fyziologii atd., ale třeba histologie, mikrobiologie, patologie, biochemie atd. mě fakt bavily. Já byla spíš „teoretik“. Kliniku bych asi stejně nezvládala, už ten 4. ročník byl pro mě hodně stresující.
Proč se vlastně ptáš?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Jaké máte zkušenosti? I studenti stomatologie se přeci musí učit celou anatomii a další předměty?Příspěvek upraven 26.07.22 v 15:29
Určitě všeobecné, i když zubní taky není žádná flákárna. V teoretických předmětech zubařům zkoušející víc odpustí. Výhodou je větší zaměření na praxi u zubařů a pak i připravenost po škole.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak obecně vidím univers. medicínu jako těžší - hlavně kvůli delšímu studiu - nutnostem atestací, povinných služeb atd., plus taky psychická náročnost (záleží na oboru, ale myslím, že zubaři tolik exity neřeší). Na druhou stranu si umím představit, že pro někoho, kdo není úplně zručný, je medicína + zaměření třeba na praktické lékařství lehčí cesta, než dělat zubařinu, která prostě jistou zručnost vyžaduje. Taky ne každého tankuje čumět lidem do huby. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tomie píše:
Tak obecně vidím univers. medicínu jako těžší - hlavně kvůli delšímu studiu - nutnostem atestací, povinných služeb atd., plus taky psychická náročnost (záleží na oboru, ale myslím, že zubaři tolik exity neřeší). Na druhou stranu si umím představit, že pro někoho, kdo není úplně zručný, je medicína + zaměření třeba na praktické lékařství lehčí cesta, než dělat zubařinu, která prostě jistou zručnost vyžaduje. Taky ne každého tankuje čumět lidem do huby.
Ta huba je ještě dost dobrá oproti jiným dutinam a telesnym otvorum, ne ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Asi všeobecné. Ale myslím, že při přihlášce na zubaři u musí být potvrzení od ortoped, že to můžeš dělat. Takže to bude asi dost zahul na tělo. No, když si vezmeme, že v případě kvalitní zubaři y se zubař mrcasi třeba hodinu s jednou plombou… Mě by asi ty ruce upadly.
(No a zubařinu na pojišťovnu bych asi dělat nechtěla. To co uhradí pojišťovna, tak to není zrovna nejvyšší kvalita. Navíc já bych měla potřebu zkoušet nové materiály a postupy a ne celý život plácat amalgamy. Nehledě na to, že v těch dražších ordinacích je asi do značné míry eliminován výskyt lidi, co mají shnilou hubu)
- Citovat
- Upravit
@Ahep píše:
Ta huba je ještě dost dobrá oproti jiným dutinam a telesnym otvorum, ne
Tak pokud děláš na nějaké pohotovosti, kam chodí socky až v nouzi nejvyšší, tak tam se ten rozdíl dost stírá ![]()
- Citovat
- Upravit
Na zubarinu je mnohem těžší se dostat, ale pak už se tam méně vyhazuje než na všeobecném.
Např. v anatomii, fyziologii, patologii mají zubaři méně otázek, ale zase mají předměty navíc, ze kterých musejí dělat zkoušky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Těžší je všeobecné, o dost
sestru mám zubařku, máme porovnání
/ ne že by je nedrtili, na anče je drtili jak…/
ale nás drtili naprosto na všem a imrvére
ani jedno z mých dětí na medicínu nesměřuje – -a dobře dělají
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ahep píše:
Ta huba je ještě dost dobrá oproti jiným dutinam a telesnym otvorum, ne
huba je výborná
ptž je otevřena a tak nemluví a nemůže udílet doktorovi příkazy
" já chci…já nechci…já žádám, já nebudu, tohle nebudu nikdy brát, sousedka mi řekla že mi máte napsat…máme mi řekla že bez ATB nesmím odejít…"
zlatý zuby, zlatý zuby
otevřít a jedeme…kdo má otevřeno, nenaporoučí si, jak se bude vrtat, čím a kdy, a kde
jaaaaaaj, lidi zlatý
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Studovala jsem VL a tak ti můžu popsat rozdíly, které jem odpozorovala.
1. Zubaři měli z preklinických předmětů většinou míň otázek ( fyziola místo 180 otázek měli cca 150, ne zas tak o moc), ale k tomu zas měli svoje zubařský předměty.
2. Rozvh hodin se na VL po domluvě se studijním na preklinice dá namačkat do 2-3 dnů, vím o lidech co u školy pracují či mají děti. Na zubech tohle nejde protože je tam mají praxe kde musí být. Na VL máš taky praxe ale v lété o prázdninách.
3. Znám dva už zubaře, co byly vyhozeni z VL a zuby dostudovali.
4. Příjmačky u nás se na VL ze cca 3000 přijalo 500 studentů a na zuby z 1000 tak do 100.
5. Velká výhoda je že zubaři, už se od prvního ročníku věnují svýmu oboru a nemusí mít atestace. Prostě seš po 5 letech plnohodnotnej lékař. Kdežto u lékařů je to 6 let a pak 3-9let atestací.
Neřekla bych, že je VL těžší, ale prostě se učíš všechno okolo a po 6 letech se můžeš věnovat tomu svýmu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jaké máte zkušenosti? I studenti stomatologie se přeci musí učit celou anatomii a další předměty?
Příspěvek upraven 26.07.22 v 15:29