Poraďte s gramatikou
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
@Eliška Děkuji!!
U všech? Protože když je tam číslo a % beru to jako více slovní spojení a tam patří mezery?
- Citovat
- Upravit
V tomhle případě jde o pomlčku, takže určitě mezery z obou stran. Pomlčka je taky vizuálně delší. Spojovník je něco jiného, je krátký a píše se bez mezer okolo,
např. česko-slovenský, modro-bílý.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přesně jak tady někdo píše, pomlcka je ohraničena mezerama. Spojovnik je něco jiného, ten tam ty ale nemáš. A je teda zvláštní, že ti ČR a zahraničí nedává 100 %. A slovo kraj máš na nešťastném místě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@Eliška Tady jsem studovala, ale nebyla jsem si jistá, jak to je, když je tam číslo a %, zda to mohu považovat za víceslovní pojení nebo ne.Děkuji! @Tansele . Pomlčku tam mám, možná to nejde vidět, zkopírováno z Wordu.
To bys ale spojovala to číslo s procentem. Ty řešíš pomlcku mezi slovem a číslovkou. A to ani v jednom případě není viceslovne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Modra1 ona pomlcka uplne vzdy mezery nema, viz ten odkaz. Tady jo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Modra1 Děkuji, kraj je překlep a 100 % to dávat nemá
. Už se mi z toho psaní trochu kouří z hlavy
. Nevím, co myslíš, tím, že spojovník tam nemám. Měl by být?
- Citovat
- Upravit
@Eliška Právě, proč ty pravidla udělat jednoduše když to jde složitě… ![]()
Příspěvek upraven 26.07.22 v 11:30
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@Modra1 Děkuji, kraj je překlep a 100 % to dávat nemá. Už se mi z toho psaní trochu kouří z hlavy
. Nevím, co myslíš, tím, že spojovník tam nemám. Měl by být?
Jaktože to nemá dávat 100 %? Neměl.
Edit: Už to asi chápu. ![]()
Příspěvek upraven 26.07.22 v 11:31
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Modra1 Protože zkoumám zvlášť situace, kdy respondenti cestují po ČR a do zahraničí.
- Citovat
- Upravit
@Tarinka Dobře, děkuji za připomínku k závorkám. Tečky jen znamenají, že jsem zkopírovala kousek z wordu, tady na emimi to nad nemusí být tip ťop.
- Citovat
- Upravit
Dobrý den,
je tu někdo ochotný poradit s gramatikou, prosím?
Jde mi konkrétně o pomlčku. Zda psát s mezerami nebo bez u pomlčky. Nějak se v tom ztrácím a mám toho v textu hodně:
Když ženy cestují, nejčastěji volí možnost pronajmout si pokoj, apartmán nebo chatu(po ČR–56 %, do zahraničí–61 %)…do těchto evropských destinací: Norsko–3 %…navštívilo Jihomoravský–46 %, Středočeský–42 %, Jihočeský–42 % kraj…