Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše: Více
Buď tříska nebo klíště, každopádně je to kolem zarudlé, tak by bylo vhodné objekt dostat ven. Pokud tomu nekoukají nožičky ven, klíště to nebude. ![]()
Mně na tomhle místě přijde klíště nepravděpodobné. Je to asi nejtvrdší kůže na těle, byť u dětí bude ten rozdíl menší.
Nedokážu určit. Pokud je to klíště, tak vystrašené, protože má schované nožičky. Ptal jsem se AI, ta mi odepsala:
Z fotky to bohužel nelze říct stoprocentně, protože objekt je extrémně malý. Může to být velmi mladé vývojové stadium klíštěte (larva nebo nymfa), která bývají sotva viditelná (kolem 1 mm). Kolem tmavé tečky je vidět mírné začervenání, což značí reakci kůže na bodnutí nebo cizí těleso. Stejně tak to ale může být jen zapíchnutá tříska, drobná nečistota, nebo zaschlá kapička krve po škrábnutí či kousnutí jiným hmyzem.
Podívejte se lupou: Pokud máte možnost, vezměte si lupu a dobré světlo. U klíštěte (i nymfy) by měly být při detailním pohledu viditelné nožičky.
Píše, že je to foto po vytažení, tak bych „nožičky“ asi úplně nehledala. V kůži nejčastěji zůstávají kusadla.
@yumyumky
Foto je před vytažením. PO vytažení je tam jen malé růžové kolečko.
Klíště může být i takto malé, že nejde pouhým okem poznat, že to je zvířátko. Jak se to chovalo při vytahování? Klíštětem se dá hýbat na všechny strany. Při manipulaci jakoby uhýbá a drží se v jednom místě. Tříska je většinou tuhá, má jednu polohu, v které jde dobře vytáhnout a často po ní zůstane v rance nějaká nečistota. Tříska taky majitele při manipulaci spíš píchá, kdežto klíště zpočátku není nijak cítit a po čase svědí.
No, teď už je to celkem jedno, mohlo to byt klíště a nemuselo. Kdyby se neco dodatečně projevilo, tak bych to brala, ze to klíště bylo a vic nema smysl to resit.
@kalamitaa Vytahování byla upřímně rychlá akce - dítě moc nespolupracuje, takže jsem musela jednat rychle. Ale vytáhla jsem to na jeden zátah. Když jsem po tom přejížděla (před vytažením), dítě spíše uhýbalo a kroutilo se, z toho vyvozuji, že to bylo nepříjemné a cítilo to.
@Anonymní píše: Více
A při chůzi to nebolelo? Dítě si nestěžovalo na píchání v botě? Pokud jo, tak to vidím spíš na tu třísku nebo něco podobného pichlavého. Klíště by tohle nedělalo.
I pidi klíště má vidět nožicky, na fotce to nevidím, možná špatný foťák, ale po vytažení bys viděla, že je to tvor nebo bordel ![]()
Malé klíště většinou jen vytrhneme nožem, hlavně na to hod desinfekci a sleduj to, kdyby náhodou.
Dobrý den, může to být klíště? Bylo to na plosce nohy a po vytažení (ať to bylo cokoliv) je v místě jen minimálně zarudlé cca 2mm kolečko.
Dítě na výletě na kole po cyklostezce + zahrada, ráno použit repelent.
Omlouvám se, ale sama jsem nikdy neměla klíště a teď to řeším u dětí.
Moc děkuji.