Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Vyhořelý vztah. Nic se dělat neda. Buď dožít nebo se rozvést. Nikdo nikdy tady v této záležitosti pořádně neporadil. Je mi líto.
Nudíš se, chtělo by to nějaký koníček ![]()
Co třeba dálkové pochody, od Prahy na jih je takové známé místo.
Tak až si to manžel přečte a pošle tě tam, tak alespoň budeš znát cestu ![]()
Já to měla po jednadvaceti letech manželství taky tak. Běžte od sebe. Máte majetky, snad nikdo z vás nepůjde s holým zadkem. My jsme s manželem zůstali po rozvodu přátelé, teď už máme dlouho oba nové rodiny a teď už si nedovedu představit, že bychom v našem vztahu zůstali do konce života, byť se nám nic zlého nedělo.
Život je jen jeden. Nemusíš ho přežít, prožij ho ![]()
My jsme spolu přes 23 let a ten vztah je taky brácha-ségra, ale to mi kdysi maminka říkala, jak je to krásné. Někdo se hádá, nemluví spolu a my jsme jak nej kamarádi. Chemie po letech není. Těžko padnu na perdel, když se svlékně, když se vidíme furt.
Každopádně u nás funguje změna prostředí. Letos jsme byli 2× pryč - Řecko, Bulharsko dohromady 3 týdny a je to jiné někde dál no. Sice jsme spolu také, ale nejsou povinnosti, chodíme na jídlo, vše je jiné a tam funguje i ta chemie v hotelovém pokoji. Teď jsme měli jet ještě sami někam, ale musím po doktorech, tak pojedem na jaře.
Také, když jdeme jednou za čas spolu cvičit do fitka, tak na něj koukám jinak. Je jinak oblečen, než ho znám, maká, sluší mu to. Doma mě třeba ani nenapadne se na něj podívat tak jinak. A to i u toho moře ho vnímám víc sexy, ještě po pár dnech opálení a s drinkem v ruce ještě víc ![]()
Přečti si knihu od Esther Perel: Erotická inteligence, která pojednává o erotice u dlouhodobých vztahů. Třeba tam najdeš inspiraci. Únavě, stereotypu a opotřebování vztahu se dá předcházet, stojí to ale energii a peníze, vyžaduje to dobrou vůli a nápaditost. A hlavně musí chtít a snažit se oba partneři. Upřímně - reálně se to daří menšině, ale přesto je spousta vztahů, kde intimita a sex funguje i po několika společně prožitých dekádách.
Az se okolo tveho muze zacne motat nejaka jina zenska a ukaze mu zjevny zajem, asi te to trochu probere. Ta okoukana jistota muze byt pryc rychleji, nez si mozna myslis ![]()
Pomáhá jakékoliv záměrné vybočení ze stereotypu a novost. Jiné prostředí, jiné podmínky, změna účesu, líčení a garderoby, redukce váhy, netradiční společné aktivity, nějaké stimulanty (pozor u mužů, mnohé erekci nepropívají
), nové pomůcky a hračky, erotické hry, společně realizované erotické fantazie. Je toho spoustu. A když to nepomůže, nepovažuji rozpad nebo proměnu partnerství po dvaceti dobře prožitých letech za prohru. Je to realita, důsledek prodlužování věku dožití a vysokých nároků, které v jednadvacátém století na partnery máme. Důležité je nedělat na partnery podrazy, neparazitovat na nich. ![]()
Okoukanost tě doběhla. Coolidgeův efekt. ![]()
To se nedá vrátit. Leda začít s někým jiným vztah. Přece nebudeš nevěrnice? ![]()
Ani změna prostředí neudělá nic s tím, že uvidíš ten samej ksicht. ![]()
Vypadá to, že jste se ocitla ve fázi vztahu, kde chybí hlubší emocionální spojení, což se po tolika letech může stát. Možná by stálo za to otevřeně promluvit s manželem o svých pocitech a společně hledat způsoby, jak znovu objevit blízkost a vášeň. Terapie nebo párové poradenství může být dobrým nástrojem k nalezení řešení, pokud oba chcete na vztahu pracovat.
@Kralovnal píše: Více
Když to udělá stylem jako původní příspěvek, tak mu jen vyšle signál, aby si začal hledat jinou.
Tohle dobehlo i me, taky strasne dlouhy (navic muj prvni) vztah, stereotyp, pocit odcizeni, pocit ze jsem dlouho nezazila aby ze me muz byl hotovy, abych se mu libila poradne i fyzicky, motylky v brise, chemie… tak jsem i na okoli asi vysilala signal a spustila neveru
nelituju toho, nekdy to muze vztah i nakopnout, nebo minimalne zazijes co v manzelstvi vetsine lidi po letech nejde.
Do doby, než to praskne.
Motýlky v břiše najednou nahradí pád, pád, bolestí srovnatelnou přibližně s pádem z třímetrové výšky obličejem rovnou na betonovou dlažbu a chemií srovnatelnou s vypitím dvou decilitrů sava. ![]()
Ctu tady, jak po 20 letech partnerstvi se jeden hrouti z toho, ze druhy nekde pred rokem s nekym soulozil. Me by to bylo jedno, mozna bych to spis manzelovi prala zazit. Zase tu chemii, chtic, proste vite co myslim. Ja jsem s muzem taky 20 let. Mame deti, majetky a podobne. Ale poslednich 5 let sem se pristihla, ze stale vyhledavam nejake platonicke vztahy, muze, se kterymi bych v myslenkach mela nejaky sex, vztah. Kdyz uz me to prestava bavit, jsem z toho otravena, ze nemam zadny stimul. Muz o me zajem ma, ale jeho zajem me nijak nenaplnuje, ma to pro me hodnotu 0. Spime spolu, ale ja v tom mam pouze to fyzicke uspokojeni, nic vic. Je to strasne nespravedlive vuci nemu. Ale nevim co mam udelat, abych se do nej opet zamilovala. I ja si pripadam osamela a nechtena, je to paradox.