Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, mám dotaz… Mám holčičku, 4měsíce a 3 týdny. Otáčí se oběma směry na bříško, chvilku si pomáhala záklonem hlavy, ale sama pak přestala (na levou stranu jsem ji trochu rovnala). Na rehábku mi řekli, že je trošičku nakroucená doleva, tak mě naučili cviky - takové hlazení a „roztahování“, zároveň mám šimrat na bříšku když je na zádech, aby posílila břišní svaly, tak se snažíme vždy když to jde. Ale chci se optat - Jestli to, co naše malá dělá, je plazení? Dělá to hlavně v postýlce, na hrací dece mi přijde, že jí to klouže… každopádně, když dám hračku o kus dál, podstrčí nohy pod břicho, zvedne zadek a pak šup, odpíchne se pravou, levou, pravou, levou až ji to jakoby „hodí“ dopředu, odstrkává se špičkama nohou, nohy má mírně nakrčené a natahuje je. Je takhle fakt rychlá… Ruce moc nepoužívá, nebo to aspoň není tak vidět, spíš jakoby padne obličeje dolů a odráží se bradou
Je to lezení? Vypadalo tak lezení nějakého z Vašich miminek?
Není, dítě se plazi jako voják. Navíc ve 4 měsících má na to ještě kupu času..
Ne, nejdřív se bude platit tak, že se bude přitahovat rukama a pak až léz tj. po ctyrech. Ve 4 mesicich na to ma casu ještě dost.
@mackA159 A je to dobře, že takové věci dělá? Co se vývoje týče…?
@LaVoisin píše:
@mackA159 A je to dobře, že takové věci dělá? Co se vývoje týče…?
To se spíš porad na rehabce co stim.. Ale vzhledem k tomu že je obecně lepší když to dítě dělá později než dříve, právě kvůli svalům, tak bych ji v tom úplně nepodporovala. Nezapojuje ruce, protože je má zřejmě ještě slabé.. Jinak některé děti plazeni i preskakuji, třeba moje dcera začíná lézt klasicky po čtyřech… Ale stím už nic neudělám ![]()
Není to plazení. My tomu říkali píďalkování. Opravdové plazení přišlo tak kolem 6 měsíců.
@mackA159 A jak ji nemám podporovat? To s tou hračkou jsem zkusila jen jednou abych viděla jak to udělala… ale otočím se od postýlky na 3 sekundy a šup je na břiše a na druhém konci postele… ani nestihnu jak to udělá, natož abych ji zastavila…