je to spravne?

2892
2.1.06 16:39

je to spravne?

Dneska s manzelem jsme byli k uradum -dat rodicovsky prispevek.Mala se narodila v zari.pocitala jsem ze v lednu dat R.prispevek.Oni nam rekli ze ted ne ale az v unoru.Bylo mi divne.Pul roku z prace dostat penize a pak z uradu.Jak to pocitaji?od pred mesicem porodem nebo po porodu?
S manzelem nechapeme co to znamena:denni vyse teto davky v Kč:-v praci tam napsali 174kc.Co to znamena?
Dekuji za pochopení.

Zdenna a nikolka 4mesice-dneska je ji 4m.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2518
2.1.06 17:00

Zaměstnavatel vyplácí PPM 28 týdnů, po té Ti vyplácí rodičovský příspěvek stát - tzn. že si musíš zažádat na sociálce.
Tzn. že pokud se dcerka narodila např. 1.9., na mateřskou jsi nastoupila 6 týdnů před porodem, dejme tomu v polovině července, tak ji budeš pobírat do cca konce ledna. Ale protože nevím, kdy jsi nastoupila na mateřskou, tak Ti asi tak dobře neporadím - myslím, přesně datum:-).
Jinak, to, co Ti napsal zaměstnavatel, je denní výše peněžité podpory v mateřství, která činí 69% hrubého platu - počítáno za poslední tři kalendářní odpracované měsíce, tzn. že na mateřské, kterou Ti vyplácí zaměstnavatel, dostáváš na jeden kaledářní den 174,–Kč.
Takže, za prosinec by činila Tvoje mateřská 5394,–Kč (protože má prosinec 31kalendářních dnů).
Snad jsem to napsala srozumitelně:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
2.1.06 17:02

Ahoj, nevim, zda jsem správně pochopila, jak jsi to myslela, ale napíšu, jak jsme to měli my (teda snad to nepopletu):
Mateřská mi začla běžet 6 týdnů před termínem porodu (někdo to má 4 týdny, dle dohody). První peníze od zaměstnavatele za mateřskou mi tedy přišly následující měsíc (jako když např. výplata za srpen přijde v září).
(Malá se narodila skoro přesně v termínu, takže dál nám to vycházelo tak, jak jsem si to rozpočítala, ale to není pro výpočet vůbec důležitý, myslím).
Takže od doby, kdy mi začala mateřská běžet, jsem si mohla spočítat 6 měsíců do doby, kdy běžet přestane (takže když malé bylo přibližně 5 měsíců, skončila mateřská, a začal rodičovský příspěvek).
Hned v dobu, kdy mi mateřská skončila, vzala jsem papír od zaměstnavatele, kde bylo napsáno, od kdy do kdy mateřská trvala, a šupajdila jsem na sociálku. Tam mi okamžitě přiznali rodičovský příspěvek, neboli mateřská skončila a hned začal rodičák. Ty penízky mi pak přišly i docela brzo na konto.

Takže časově, jak to bylo u mě (a převeď si to na sebe):

• na konci října jsem nastoupila na mateřskou (první peníze za ni teda dorazily v listopadu, protože v říjnu jsem dostala ještě normální plat za září)
  • za šest měsíců od té doby - tzn. na konci dubna - mi mateřská skončila, a začal mi rodičák - uznali ho hned.

Jo a ta denní výše, jak píšeš - to myslíš mateřskou od zaměstnavatele? To mi myslím vzali rok zpátky, zprůměrovali plat (tzn. sečetli to všechno i s odměnama, dovolenýma atd. - a vydělili počtem odpracovaných dní, a z toho vyšla ta částka, z níž vypočítali asi 69% nebo kolik činí mateřská)

• jinak rodičovský příspěvek je snad pořád 3650,– Kč pro všechny, plus si můžeš zažádat o příspěvek na dítě (většinou ho nedaj, lakouni).
  • DOUFÁM ŽE NEPÍŠU BLBOSTI, KDYŽTAK MĚ NĚKDO OPRAVTE!! - ale takhle by to mělo být, pamatuju si to snad správně.
    papa a SNAD se v tom vyznáš!!!! úřadům a jejich neprůhlednýmu vystupování zdar
  • Citovat
  • Upravit
2518
2.1.06 17:10

Ahoj anonymní, Tobě vypočítali PPM za odpracovaný rok? Někde jsem četla, že je to jen za poslední tři měsíce, ale asi je to jiné :roll: , pořád se to mění.
Ale je to tak, jak jsi to napsala :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
2.1.06 17:42

Ahoj tady ještě jednou „anonymní“ neboli Petra, omlouvám se, zapomněla jsem se podepsat.
Já jsem rodila na konci roku 2004, takže nevím, kolik se toho změnilo - ale tehdy mi to opravdu počítali celých 12 měsíců zpět a počítali odpracované dny. Pokud žena rok zpátky neodpracovala např. celý, tak se prostě spočítalo to, co odpracovala, a zprůměrovalo úplně stejně. A pokud za uplynulý rok neodpracovala nic, tak pak se berou ty tři měsíce ještě zpět (od toho roku).
Jo kdyžtak je to na těchto stránkách,
 http://www.tehulka.cz/view.php?…

ale fakt nevím, jestli to ještě platí. pro mě to platilo.
mějte se!
 Pitris

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
2.1.06 17:50

JO, ještě něco,
mně zbyla po té půlroční mateřské ještě i dovolená, a tu mi zaměstnavatel proplatil - a vůbec se nevztahovala na ten rodičovský příspěvek. Tudíž jsem v jeden měsíc dostala zároveň i rodičák, i peníze za dovolenou - a to nebylo málo - bylo to moc příjemný!
A bacha na to. V práci mi tvrdili, že prý když mi vyplatí dovolenou, nedá mi sociálka zatím rodičák. Což nebyla pravda, dali mi ho. Ještě že jsem se nenechala odbýt. Došla jsem si tehdy přímo na tu sociálku a zeptala se jich tam, no, byli docela ochotný… papa Petra

• Citovat
  • Upravit
2.1.06 20:17

K tomu sledovanému období : od 1.1.2004 došlo ke změně v nemocenských dávkách (peněžitá pomoc v mateřství je jedou z nemocenských dávek), změna spočívá v tom, že sledovaným obdobím pro výpočet nemocenských dávek je 12 měsíců zpět - neshoduje se to s kalendářním rokem. Tzn. if někdo nastupuje na mateřskou třeba v dubnu 2006, tak sledovaným obdobím je duben 2005 až březen 2006. Pokud za těchto 12 měsíců zaměstnanec nesplňuje podmínky (nemá odpracováno), tak se toto období posunuje zase zpět o další 3 měsíce, takže by to bylo v tomto případě od ledna 2005.

Mateřská dovolená se nastupuje 6-8 týdnů před předpokládaným datem porodu, nelze nastoupit později než těch 6 týdnů a dříve než 8 týdnů před porodem.

Snad jsem to napsala správně.

Míša

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
3.1.06 12:42

Ahoj maminky dekuji za radu.Materska jsem nastoupila od 28.7. a pani napsala do 8.2.Uz tomu rozumime.Dekujeme.
Me to zajimalo ze mam castecny duchod-jsem postizena-neslysim.
Nevim jestli me daji 3560 z prispevku kdyz mam duchod.Pocitaji s duchodem nebo ne?
Dekuji.

Zdenna a Nikoka 4mesice a 1den

• Citovat
  • Upravit
Kac
5049
3.1.06 13:16

Ahoj,
tak materska se vypocitava za posledni Q-kvartal. Aspon me ji tak vypocitavaly. Vyslo to velmi prijemne, protoze posledni mesic v Q jsme byla na nemocenske a prisly mi odmeny, tak se mi to prijemne zvedlo. Tak se mi to pocitalo tarka ze 3platu, ale vydelilo pouze 2mesici.
A dovolenou ti musi proplatit a vubec neztracis narok na rodicak. Zamestavatel si to overoval na socialce, protoze nas na materskych je vic.(Tarka ryze zensky kolektiv.)
Pa Kac+H

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5636
3.1.06 13:35
Anonymní píše:
Ahoj maminky dekuji za radu.Materska jsem nastoupila od 28.7. a pani napsala do 8.2.Uz tomu rozumime.Dekujeme.
Me to zajimalo ze mam castecny duchod-jsem postizena-neslysim.
Nevim jestli me daji 3560 z prispevku kdyz mam duchod.Pocitaji s duchodem nebo ne?
Dekuji.Zdenna a Nikoka 4mesice a 1den

Zdenko,

myslim, ze rodicak by ti mel chodit i presto, ze pobiras duchod … pokud teda budes o dite pecovat ty nebo i nekdo jiny, ale nesmi navstevovat (to dite) zadne zarizeni (skolka, jesle). Ja pracuju a vydelavam slusne, presto pobiram i rodicovsky prispevek, dcerku hlida babicka.

Sulanek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital