Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcera, 2 roky 4 měsíce
Před cca 2 týdny prodělala asi střevní chřipku, měla průjem a zvracela. Asi viróza. Jestli to byly rotaviry nevím.
Už týden si stěžuje na bolesti v oblasti beder, při prohmatu bolestí pláče, moč má v pořádku, z odběrů krve vyšlo, že má nižší obsah bílých krvinek.
Manžel opomněl doktorce sdělit, že měla vyšší teplotu.
V noci z pátka na sobotu měla vysokou teplotu.
Má vlhký kašel, Stoptussin nepomáhá. Mohu dát Mucosolvan? V příbaláku je napsaný, že se nemá dávat při onemocnění ledvin a já mám podezření, že dcera má zánět ledvin.
Dnes jdeme na pohotovost, ale potřebuji znát i vaše názory.
Co jí je? Co to může být? Proč ji bolí záda v bederní oblasti?
Zvracela hodně? Napadl mě skříplý nervík z námahy při zvracení, namožené svaly…
Nebo - ale je to jen moje zkušenost - měla jsem mononukleózu a měsíc mě bolela játra, na pravé straně v zádech, jak končí žebra. Je možné, že prodělala nějakou infekci, která se „usadila“ a dělá neplechu…
Nevím, určitě dojeďte k dr., snad Vám poradí. Jestli je to možné, tak doporučuji přímo nemocnici, kde mají k dispozici SONO, a trvala bych na tomto vyšetření.
Držím palce a dejte vědět, jak jste dopadli ![]()
@Caitlyn jakou moč jste odebírali? odebrala bych sterilní na test na bakteriologické vyšetření
tam by se případný zánět ledvin ukázal. popř crp ![]()
Moč měla v pořádku, podle crp to je virového původu, z krve zjistili že má nižší obsah bílých krvinek.
Zánět ledvin vyloučili.
V pondělí půjde na vyšetření na ortopedii.
Má kašel a lehčí rýmu, na kašel jsme dávali Stoptusin a ode dneška místo něj ten sirup Muco…
Ten sirup asi nebude dobré dávat před spaním, že? A co bych jí měla dat před spaním aby ji ten kašel nebudil?
Včera v noci měla teplotu 38,4 po odečtu.
Byla jsem s ní dnes na pohotovosti a ve čtvtrtek + pátek byla u doktorky.
Tak snad ty zádíčka budou ok, a je to jen něco co odezní. Jsem zvědavá co zjistí na té ortopedii. Nevíte jaké vyšetření se tam dělá a jak to probíhá?
Na pohotovosti jsem chtěla aby jí udělali ultrazvuk, ale to odmítli s tím, že zánět ledvin, to není, tak není důvod dělat ultrazvuk. ![]()
Já dávala synovi Sinecod, docela pomáhal. Jinak si myslím, že tu bolest zad klidně může mít při té viróze samotné… nebo to může mít namožené z kašle. Ať je malé brzo líp!
@kattie
Děkuju, myslím že doma ten Sinecod mám, tak během dne teda 3× Mucosolvan a na noc Sinecod?
Má vlhký kašel.
Já teda Mucosolvan nedávala, jen Sinecod 3× denně 5ml, docela pomáhal. Nevím samozřejmě, co má tvoje dcerka, ale přijde mi to podobné, jako měl syn něco minulý týden, taky horečky až k 39, bolesti celého tělíčka, a silný kašel. Taky to bylo virové. Odeznělo po cca 5-6 dnech, tak snad bude holčička taky brzo v pořádku ![]()
Zdravím maminky, nenajde se tu nějaký lékař, který by mi mohl poradit postup?
Vezmu to od začátku, protože si myslím, že to vše spolu může souviset.
Dcera (teď 19 měsíců) pár měsíců zpátky stále šmudlala nosík, ve dne, v noci ji to budilo..až plakala. Nedělala jsem z toho vědu, víc maminek řeklo, že jsou to zoubky a ty jí tou dobou opravdu trápily. Pak to začalo otravovat mě - suchá sliznice, takové suché žluté krusty, nos až bolel, bylo to velmi nepříjemné - co jsem hledala, tak asi zánět sliznice. Hned nato s tím začala starší čtyřletá a manžel. CHtěla jsem na ORL na výtěr, ale do toho mladší horečky 39, tři dny a příznaky žádné - zašly jsme za mudr, ta že viroza, tak šup dom. Současně se starší holka osypala ošklivě na rukou. Bylo to bez teploty, ale jevilo se to mně i doktorce jako ruce ústa nohy. Puchýřky nejdříve mezi prsty, ale osypala se i na hřbetu a to dost. Myslela jsem, že se potýkáme s tímto virem. Já dva dny nato horečky, po čtyřech dnech horeček zánět průdušek. Od mudry jsem dostala ATB. To hned chytly holky, byly jsme u mudr, CRP nízké, takže dom. Mladší do toho průjmy cca třikrát denně, nejí už od těch prvních horeček. Přestala skoro čůrat. Děs. Teď už čůrá, ale odmítání jídla už tři týdny a průjmy pokračují. Kašel je lepší, tak jsme šly dnes na kožní, protože mladší se na polštářkách též začaly dělat puchýřky pod kůží. Mudr zhodnotila u starší jako ekzém (už se jí to loupe), dostala mast…u mladší to prý není kožní problém a doporučila výtěry (ptala jsem se na ně). Takže jsem dnes byla ještě s holkama na výtěru nosu a krku. Manžel měl zánět průdušek taky a teď začal znovu rýmu a krk, holky taky začaly víc rýmovat. Já též. Zdá se, jak kdyby nás obtěžovala nějaká bakterie. Té mladší krom pupínků na těch polštářkách vyskákaly i pupínky kolem úst a na nose, ale vypadají jinak. Ty na prstech jsou jak podkožní puchýřky.
Omlouvám se za sáhodlouhý popis, ale už mi štve, že mi nikdo nevyslechne a nemoci se nám točí furt dokola..a nepřijde mi to jen tak
Naše doktorka prostě nic neřeší… a dokud dítě není dehydrované, tak průjem ok..to mi řekla, že je lepší to raději nezkoumat. ![]()
@kabab Nejsem lékař, ale měl by se udělat i nějaký stěr z těch pupínků. Však jestli je to infekční, tak si to nejen předáváte mezi sebou, ale i ostatním. Já bych asi jela na infekční-tam budou mít více zkušeností. Může to být streptokok, stafylokok-cokoli. Každopádně to není něco, co by se mělo přehlížet…
Koukám, že jste z Jih., tam máte infekční v nemocnici, tak bych se nebála tam dojet. Jako nemusí to být nic, ale podle mě je tam nějaká potvora, která bez řádného zásahu nezmizí. Tak proč odkládat…
Držím palce, ať je lépe ![]()
@Halamka děkuji. Jako přímo infekční oddělení? A to asi budu potřebovat doporučení mudry, že? Ona je silně proti ATB, a to i kdyby to streptokok byl
Jenže já mám tatínka s leukémií a opravdu musím všechny nemoci doléčit, jinak ho holky nemůžou vidět…což by by pro něj bylo horší než veškerá léčba či nemoc, hrozně je miluje. Nemůžu tam s tímhle jet, potřebuju to dotáhnout. Jenže mě všude mají za blbce s prominutím
Ty puchýřky by se prý musely ale rozdrápnout. Té starší se to už hojí - spíše loupe, hold když to měla nejhorší, tak akorát horečkovala a přišel ten kašel, tak jsem ji nechtěla nikde tahat. A té mladší se asi nic nesetře, má to jakoby pod kůží, vypadá to zvláštně. No v pondělí tam můžu zavolat.
@kabab Víš co, já bych tam rovnou zajela a s veškerou pokorou poprosila o pomoc. Když to uvidí, možná nebude zapotřebí ani doporučení. A klidně bych to zkusila i přes pohotovost
IJIH. nemji. cz/spektrum-pece/d-1021/p1=1011
A asi bych změnila dětskou. Já jsem také proti nadbytečnému užívání ATB, ale někdy není vyhnutí a než nemoc šířit mezi sebou a trápit se s tím… Zvlášť, když potřebujete být zdraví k dědečkovi-to by měla i dr pochopit. To tam v podstatě ani nemusí být, že
@kabab neporadím, ale naprosto tě chápu v tom, co prožíváš. 21 měsíční syn měl na začátku března horečku 3 dny přes 40, vyjelo mu CRP a od té doby se vezeme a nikdo nám není schopný pomoct a poradit. Každý týden mu vylítnou horečky na jeden den, má vysoké CRP, během týdne se to ustálí, v pátek je CRP třeba 10 - bez léčby a od neděle do úterý mu opět vyjede jednodenní horečka a CRP nad 100. Máme za sebou i hospitalizaci, která nic neprokázala a spíš mu tam ublížili než pomohli. Taky mám pocit, že mě nikdo neposlouchá. Jen synova dětská doktorka se snaží, ale bohužel taky tápe… My máme za sebou veškeré výtěry, krevní obraz, sono vnitřních orgánů, rentgeny, moč, orl… Je to měsíc a opět jen čekáme, až mu vylítne horečka.
Cizí lékaři dávali opakovaně ATB a stav to nezměnilo. Jeden den dobral ATB, další den večer měl horečku a ráno měl CRP kolem 50, cca 36 hodin od poslední dávky antibiotik.
Drž se a bojuj, i když to je únavné a je to jak boj s větrnými mlýny.
Akorát mě napadlo, že podkožní puchýřky mívám taky a je to projev alergie. A pokud nemáš důvěru k doktorce tak změnit, nebo o víkendu zkusit pohotovost a trošku si to přibarvit, aby si vás tam nechali. I když po své zkušenosti se budu dlouho nemocnicím vyhýbat, protože mám teď opravdu „super“ zážitky.
@Halamka a můžou ATB pomoct, když je CRP nízké?
@Anonymní píše:
@kabab neporadím, ale naprosto tě chápu v tom, co prožíváš. 21 měsíční syn měl na začátku března horečku 3 dny přes 40, vyjelo mu CRP a od té doby se vezeme a nikdo nám není schopný pomoct a poradit. Každý týden mu vylítnou horečky na jeden den, má vysoké CRP, během týdne se to ustálí, v pátek je CRP třeba 10 - bez léčby a od neděle do úterý mu opět vyjede jednodenní horečka a CRP nad 100. Máme za sebou i hospitalizaci, která nic neprokázala a spíš mu tam ublížili než pomohli. Taky mám pocit, že mě nikdo neposlouchá. Jen synova dětská doktorka se snaží, ale bohužel taky tápe… My máme za sebou veškeré výtěry, krevní obraz, sono vnitřních orgánů, rentgeny, moč, orl… Je to měsíc a opět jen čekáme, až mu vylítne horečka.
Cizí lékaři dávali opakovaně ATB a stav to nezměnilo. Jeden den dobral ATB, další den večer měl horečku a ráno měl CRP kolem 50, cca 36 hodin od poslední dávky antibiotik.
Drž se a bojuj, i když to je únavné a je to jak boj s větrnými mlýny.
Akorát mě napadlo, že podkožní puchýřky mívám taky a je to projev alergie. A pokud nemáš důvěru k doktorce tak změnit, nebo o víkendu zkusit pohotovost a trošku si to přibarvit, aby si vás tam nechali. I když po své zkušenosti se budu dlouho nemocnicím vyhýbat, protože mám teď opravdu „super“ zážitky.
@Halamka a můžou ATB pomoct, když je CRP nízké?
já teď mám nízké CRP, dlouhotrvající kašel a antibiotika mi už tak z 50% ulevila (ještě nemám dobrané(.