Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, máte některá zkušenost s pupeční kýlou u dítěte kolem 4 - 5 let? Synovi bude v květnu 5 let a poslední dobou si často stěžuje, že ho bolí bříško… když se ho zeptám kde, tak prý přímo na pupíku. Od narození ho má vystouplý, ale nikdy s tím problémy nebyly, i pediatr říkal, že je vše v normě. Je předčasně narozený a byl hypotrofní. Četla jsem, že u těchto dětí se pupeční kýla projeví v cca 80% případů, tak nevím, co je na tom pravdy. Náš pediatr stále říká, že to kýla není, ale mě se to vůbec nezdá… Vložím i foto. Budu ráda, když napíše některá, která s tím má zkušenosti a případně jak vypadala kýla u vašeho dítka…
@Janik82 podle obrázku nikdo nic nepozná. Říkal mi chirurg, že vystouplý pupík je kosmetická záležitost, jde o to jestli při stlačení (jemném) tam má jakoby bouličku, pak je to kýla.
Já bych právě vystouplý pupík vůbec neřešila, ale je mi divné a znervózňuje mě, že si na něj poslední dobou často stěžuje.. a nejsem si úplně jistá, že takto vystouplý pupík je úplně v normě… proto hledám maminy, které si tím třeba prošly, jak se to projevilo atd…
@Janik82 Já mám jen zkušenost s kýlou u dvouleťáka - ten si na bolest nestěžuje. Kdyby mi o kýle neřekl dr. tak to sama nezjistím. Ale myslím, že kýla nebolí, to až kdyby se mu tam (do rozestoupenýho svalstva) dostalo střevo, tak to asi bolí. Zašla bych s ním k chirurgovi, ale dětský dr. by to měl taky poznat.