Je tu někdo, kdo pronajímá být?

383
2.12.10 12:21

Je tu také někdo, kdo pronajímá být?

Zdravím, je tu prosím někdo, kdo pronajímá byt? Od ledna se chystám pronajmout družstevní byt, který jsem dostala od tety než umřela, a právě dávám dohromady podnájemní smlouvu. Problém je ten, že paní trvá na přehlášení trvalého bydliště do toho bytu, stěhuje se z daleka. Já s tím takový problém nemám, jen bych to chtěla nějak ošetřit v té smlouvě. Máte s tím někdo zkušenost? A jak jste to řešili? :-)

Příspěvek upraven 02.12.10 v 12:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
23847
2.12.10 12:29

Přehlásit trvalé bydliště radím až po nějaké době, aspoň půl roku, abys zjistila, jestli paní není neplatička. Bráchovi se takto nastěhovali do bytu neplatiči, vyhodil je až po půl roce, vopruz s tím maximální, ještě že jim tam nedal trvalé bydliště, jak jsem mu radila. Bys mohla mít pak problém s exekutory, kdyby paní byla nějaké eso, zabrali by ti třeba i vybavení bytu, nestojí to za to riziko. Jinak můj nájemník u mne trvalé bydliště má, ale až po roce, co jsem zjistila, že je solidní. Ve smlouvě to nijak ale ošetřené nemám.
Prostě napiš do smlouvy, že po té a té době paní dáš souhlas se zřízením trvalého bydliště.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IMI
2766
2.12.10 12:33

Taky muze bejt problem s druzstvem. Bydlime v druz. byte, psanej na moji mamku, jako uzivatel sem v dekretu napsana ja a deti, s chlapem byl problem, ze nejsme svoji a tudis neni pribuznej moji mamky. A trv. bydliste mu nechteli napsat, dokud nebude na dekretu. Druzstvo chtelo 600 mesicne, ze je jako nas podnajemnik. nastesti se to potom vyresilo, napsali ho jako otce vnoucat ale museli sme slibit, ze se vezmem 8-o . Exekuce ti muze bejt celkem sumak bych rekla, poud pronajimas nezarizenej byt. Nebo dat do smlouvy, co ze zarizeni je tvoje. Na to by exekutor nemoh. Ale nevim, ciste teoreticky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3329
2.12.10 12:34

Ja byt pronajimam, ale podnajemnici tam trvale bydliste nemaji. Nejsem si uplne jista, jestli to u druzstevniho bytu jde :nevim: Pokud ano, musi s tim souhlasit druzstvo, zavolej si tam.
Ve smlouve je dobre osetrit co vse z vybaveni je tve a jaky byl stav bytu, nejen kvuli trvalemu pobytu (ten nakonec muzes zrusit kdyby se pani odstehovala), nejlip vse nafotit.
Kdyztak se ozvi SZ ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.12.10 12:35

souhlasím s Ginou, já bych raději ani nedávala trvalé bydliště :think:

• Citovat
  • Upravit
17359
2.12.10 12:40

ahoj, my sme mali tiez podnajomnikov a trvale bydlisko sme im nepovolili- chvalabohu. na zaciatku sa tvarili strasne seriozne, aj platili nacas, potom to slo zrazu dole vodou. z chlapa sa vyklul alkoholik, zo zeny prostitutka v nemecku, mali dve deti 10 a 12 rokov a nechali ich tam aj mesiac same doma- aspon som im varila, ked uz nic ine.

nabachali ucty za energie, znicili steny, dlazky, fajcili vnutri, no otras. moje jedine stastie bolo, ze sme im dali prvu zmluvu len na rok, ze ako sa osviedcia. takze pekne leteli prec a to nam este z pomsty stihli rozmlatit vchodove bezpecnostne dvere (pravdaze ich nezaplatili), do vyfuku na aute nam napchali prazdne ktabicky od cigariet, do schranky hodili fotku manzela s vyskriabanymi ocami 8-o no hnus.

a napriek tomu, ze tu nemali trvale bydlisko, tak doteraz (pol roka po odstahovani) sem chodia policajti a hladaju ich.

nehovorim, ze sa to musi stat aj Tebe, pravdepodobne ani nestane, ale v tychto veciach je lepsie sa mat napozore, nez potom lutovat.

preco chce mat pani vlastne trvale bydlisko v podnajme? to sa predsa bezne nerobi. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IMI
2766
2.12.10 12:40

Nedat trv bydliste je na prd, ne teda pro tebe. ale treba muj chlap mel puvodne trv. bydliste 100 km daleko. Jezdit na urady az tam? Utopie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
383
2.12.10 12:45

Holky děkuju za rady. Trochu se toho bojím, mám tendence paní důvěřovat, ač jí vůbec neznám. :oops: Na družstov jsem volala, co se týče TP je jim to jedno, je to nezajímá. Já pak akorát musím s podepsanou podnájemní smlouvu na družstvo zaplatit jednorázových 950,– za podnájemníka a požádat o souhlas s tím podnájemníkem. Smlouvu dělám na dobu určitou na rok s možností prodloužení s tím, že TP bych jí dovolila, ale do smlouvy chci dát, že kauce jí bude vrácena až po odhlášení TP a že ho musí odhlásit nejpozději poslední den trvání platnosti smlouvy, jinak za každý další den následuje pokuta v nějaké výši. Je to možné takto napsat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
383
2.12.10 12:46

Jinak paní se sem stěhuje z daleka, za vnoučaty, je to starší paní, proto tu chce mít TP. Co se týče placení, tak jsem zatím jednala převážně s její vnučkou a ta mi říkala, že babičce pomůžou s placením nájmu, pokud by to nezvládala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17359
2.12.10 12:51

zakladatelka, o podrobnostiach zmluvy sa radsej porad s pravnikom, aby si ju nahodou neskoncipovala tak, ze bude neplatna.

ja som tym nasim tiez doverovala- na zaciatku vystupovala ona ako seriozna uznavana kadernicka a on ako veduci stavby. vazne sa dost snazili, naslubovali modre z neba. to sa skutocne neda vopred odhadnut povaha cloveka.

ja viem, ze clovek prirodzene chce doverovat, ale skutocne sa to nemusi vyplatit. a najhorsie je, ze vymahat skody, je takmer nemozne. cize ak aj porusi zmluvy, bude velky problem vymoct od nej peniaze, alebo odhlasenie TB, je to vsetko na dlhe lakte.

ale tak je len na Tebe, ci to chces riskovat.
nemoze si stara pani dat TP u vnucky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
383
2.12.10 12:54

To jí vnučka říkala taky, ale babička že je nechce obtěžovat, navíc vnučka bydlí u přítele, ani nevím jestli tam má ta vnučka TP…tohel jsem až zas tak neřešila…no nevím no…snažím se té paní vyjít vstříc, ale zase to chci mít nějak ošetřené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
2.12.10 13:10

jako já řeším opačný problém - nemám ke komu se přihlásit TP … na MÚ nechci a ve starém podnájmu se odhlásit musím a co jako pak, když nikdo nechce dát TP? :nevim:

exekutor na nábytek, který je uvedený v náj smlouvě jako součást pronajímaného bytu nesmí.

A jestli je nájemce solidnínebo ne, to je u TP úplně jedno, poud to bude neplatič, tak to i bez ohledu na to, kde je hlášený a prostě buď platit bude nebo ne, no není to tak? :think: TP mu můžeš odhlásit dnem, kdy mu končí nájemní smlouva, takže s tím problém taky nevidím.

Já nabízela i prohlášení o „bezproblémovosti“ co se dluhů/docházky atd týče od mého zaměstnavatele, klidně i výpis z registru dlužníků, jelikož mám čisté svědomí, nedělá mi problém to poskytnout. Přesto jsme narazili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
780
2.12.10 13:13

trvalé bydlište nikdy!!!Taky pronajímam sice OVlastnictvím ale tohle bych neudelala.....v druzstevním byte to je jako se ho vzdát…ale je to na Vás :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.12.10 13:13

Ahojky, taky máme podnájemníky a mají u nás trvalé bydliště. Po poradě s právníkem jsme do smlouvy napsali, že trvalý pobyt bude platný po dobu trvání nájemní smlouvy a pronajímatel má možnost ho kdykoliv odhlásit :-)

• Citovat
  • Upravit
IMI
2766
2.12.10 13:15

nikita jak to se ho vzdat? Druzstevnik je prece vzdycky ten na dekretu a pokud na druzstvu oficialne nahlasi podnajemnika tak to nemuze bejt problem :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová