Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No práve ze se to ted bratránkovi stalo mel tam hlasene trvale podnajemníky a po 5letech o nej prisel meli na nej jakejsi narok ci co ja nevím nerozumím tomu ani nevím jak mel smlouvu ale o byt prisel…u nas v Chodove se nesmí pronajímat drustevní byt!!Je to majetek města a tak na to nemá pravo nikdo jiny nez mesto ![]()
Já bych Ti ten trvalý pobyt neradila-opravdu s tím mohou být velké problémy.
Mám tedy právník řekl,že TP-není zas tak důležitý-Důležité je to co je napsané v nájemní smlouvě.
Konzultovala bych to s právníkem(ty peníze za něj nejsou zbytečnou investicí-mockrát jsem se o tom přesvědčila)Smlouva musí být sepsaná tak aby byla platná,Ty si tam můžeš napsat co chceš,ale nemusí to pak mít právní platnost.
Já měla ve smlouvě výpovědní lhůtu 2 měsíce.
Pronajímáme byt už 8 let a trvalé bydliště jsme žádným nájemníkům nepovolili - hlavně kvůli případným problémům s exekutorem. Trvalé bydliště si mohou nahlásit na MÚ, v našem bytě mají přechodné bydliště - pošta jim tam normálně chodí.
Martina
Ahoj,
Taky pronajímám a trvalé bydliště jsem nedovolila zřídit,byť jsem byt pronajala kolegyni.
A jak píše Zubr,klidně může mít trvalé bydliště na Městském úřadě.
IMI píše:
No jooo, ale to je rozdil druzstevni a mestskej byt.
drustevní je jako mestskej…drustvo spadá pod mesto…jeho byt taky ve správe melo druzstvo ![]()
To je jedno nebudu se hádat jen proste ja bych to nikdy neudelala je to blbost a zbytecne problemy ![]()
Já se taky nechci hádat, ale měla jsem ze studia ekonomiky za to, že družstvo je vlasně soukromá společnost a s městem to nemá nic moc společného… ![]()
já ekonomii vubec neznam
ale jen vím co rikali ze mesto dela pořadník a drustvo prideluje byty..treba mate pravdu já pisu jen ze zkusenosti
kazdopadne bych nehlasila do bytu ani jejich kocku ![]()
Já napíšu zase pohled z druhé strany. Mám pronajatou garsonku v přízemí rodinného domku. Mám tu i trvalé bydliště. (Pronájem byl dohodnutý přes realitní kancelář.) Moje důvody, proč tam chci trvalé bydliště - ve zlém jsem se rozešel s rodinou a jinou adresu nemám, potřebuji důvěryhodnou adresu kvůli zaměstnání a kvůli splácení půjčky, aby nebyly problémy - pan domácí uznal a souhlasil. Ještě bych měl asi napsat, že nemám podnájemní smlouvu, ale nájemní.
Ještě chci napsat, že pro tebe jako pronajímatele je výhodnější koncipovat smlouvu podle Obchodního zákoníku. To samozřejmě jde. Pokud ji sepíšete podle občanského zákoníku, tak jsou tam nějaké omezení - nemůžeš si do smlouvy dát úplně všechno, co bys chtěla. Nejsem ale právník, takže detaily nevím.
No Juro, já ti nevím s tím Obchodním zákoníkem, to by musela být jedna strana právnickou osobou, ale nasadils mi brouka do hlavy, se na to přeptám kámošky právničky a uvidíme. ![]()
Dle občanského, co si pamatuju, tak je tam výpovědní lhůta minimálně 2 měsíce, pokud dáš kratší, tak je toto ustanovení smlouvy neplatné. A nedá se vyhodit jen kvůli jednomu nezaplacenému nájmu, ale to z hlavy nevím, musí neplatit dýl. Nejlepší by snad bylo dát tu smlouvu na měsíc ![]()
Jéé, tak já ted už vůbec nevím. Přiznám se, že bych té paní ten TP i dovolila, ale chci to mít prostě nějak ošetřené a trošku v tom tápu. A ještě se přiznávám, že dávat teď před vánoci peníze notáři nebo právníkovi za konzultaci a sepsání té smlouvy se mi moc nechce…jenže zase paní se stěhuje od ledna a ted v půlce prosince se máme sejít kvůli podpisu smlouvy…tak nevím. Ale i tak děkuji za rady.
Zkusím to nějak vymyslet, kdyby mě ještě něco napadlo, tak napíšu. Jinak budu ráda za rady, na co si dát pozor nebo čeho se vyvarovat ve smlouvě, případně při jednání s podnájemníkem. ![]()
No určitě ať ti nájemník složí vratnou kauci(dávají se 3 nájmy, ale kdo to dneska dá, záleží jak máš byt vybavený) kdyby třeba neplatil nebo něco zničil. My dali kauci vratnou za rok. Zas na druhou stranu, pokud někdo není schopen dát dohromady aspoň desítku, bude to pěkná socka a bála bych se, jestli vůbec bude mít na nájem. ![]()
Gino, já myslím, že smlouvu podle Obchodního zákoníku můžou uzavřít i dvě fyzické osoby. Vzato čistě obchodně - když tesař, fyzická podnikající osoba, nakupuje materiál od člověka, co jako fyzická osoba provozuje pilu na zpracování řeziva. Tam tomu taky nic nebrání. Tak proč by tomu něco bránilo tady…
Zjednodušeně řečeno, co si podle Obchodního zákoníku mezi sebou strany ujednají, to tam mají.
Ohledně kauce - já jsem skládal ve výši jednoměsíčního nájmu, vratná je do 30 dnů po vystěhování. Takže ji má pan domácí trvale u sebe a je zajištěný právě proti tomu, kdybych něco zničil.