Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
nevím zda se to tady může ale potřebuji nutně pomoc v jedné věci. Týká se to občanského zákoníku.
Moc děkuji
O co jde? Jsem advokatni koncipientka na materske…tak snad si neco budu pamatovat ![]()
@Tygrys píše:
Ahoj,
nevím zda se to tady může ale potřebuji nutně pomoc v jedné věci. Týká se to občanského zákoníku.Moc děkuji
ktereho = te navrhovane novely?
Omlouvám se, že se vtírám do tématu, ale zajímalo by mě toto:
Naše Společenství vlastníků má strom, jehož kmen roste přesně na hranici pozemku = cca půlka kmene je na našem a druhá půlka patří Statutárnímu městu Ostrava. Je to velký strom, který má hodně suchých větví. Pod částí koruny je parkoviště.
Mě by zajímalo, kdo nese za strom odpovědnost a jak by se hodnotilo, když by byla škoda na majetku nebo zdraví, kdo se měl o strom starat. Popř. zda stačí, že bychom se starali o korunu stromu a větve nad naší stranou pozemku…
Kde bych to mohla najít v zákoně, judikátu apod.
Děkuji moc.
@poiu píše:Šlo by to prosím přes soukromé zprávy? Děkuji
O co jde? Jsem advokatni koncipientka na materske…tak snad si neco budu pamatovat
Slo…ale jak to funguje? Asi musim byt zaregistrovana na emiminu?
@poiu píše:
Slo…ale jak to funguje? Asi musim byt zaregistrovana na emiminu?
Asi ano, tak pokud by Vám nevadilo napsala bych Vám email.
Ne nevadi, klidne piste. Ale zatim nejsem zaregistrovana na emiminu a moc se m do toho nechce. Nebo vy vidite muj mail vramci tohoto prispevku? sem z toho jelen ![]()
kdyz tak napiste Vas mail a ja Vam na nej poslu zpravu, at vite kam psat ![]()
@poiu píše:
Ne nevadi, klidne piste. Ale zatim nejsem zaregistrovana na emiminu a moc se m do toho nechce. Nebo vy vidite muj mail vramci tohoto prispevku? sem z toho jelen
kdyz tak napiste Vas mail a ja Vam na nej poslu zpravu, at vite kam psat
Já nevidím Váš email. Můj email je mispulen@email.cz Děkuji
Ahoj, @poiu, mohla bych se Ti taky ozvat, případně najde se tu nějaký právník (nebo spíš právnička
) kdo by mi mohl poradit? Jde o smlouvu s realitkou, nevim co je to za zákoník… Díky
@fia80 Se stromem na hranici pozemku to není úplně jednoduché, protože stávající zákon vlastnictví stromu neupravuje. Kdyby na to ale došlo, zřejmě by situace byla vyhodnocena jako podílové spoluvlastnictví města a vás všech, kteří jste spoluvlastníky pozemku. Pokud je střed stromu alespoň zhruba na hranici, bylo by to zřejmě půl na půl, tj. polovina stromu města a druhá polovina vás v poměru, v jakém vlastníte pozemek. (Vaše SVJ pozemek nevlastní a vlastnit nemůže a nevlastní ani strom.)
V novém občanském zákoníku (od 1.1.2014) je už výslovně definováno, že takový strom je společný (§ 1067).
Z podílového spoluvlastnictví plyne, že nelze určit konkrétní část stromu, která patří vám a která městu. To znamená, že se společně s městem musíte starat o celý strom a nestačí ořezávat větve nad vaším pozemkem. Za škodu odpovídáte společně a nerozdílně, na údržbě se taky musíte dohodnout. Náklady se dělí v poměru spoluvlastnictví, zrovna tak by to bylo s případnou náhradou škody.
Ahojte, je tu, prosím, nějaký právník/právnička? Potřebovala bych zkontrolovat smlouvu a prodeji bytu. Prodáváme poprvé, tak aby tam nebyla nějaká chybička, který by se mohl někdo chytnout
Pardon za anonymitu, ale nemusí to vědět každý ![]()