Je tu někdo prosím právník? - Občanský zákoník

15
11.7.13 21:12

Je tu někdo prosím právník?

Ahoj,
nevím zda se to tady může ale potřebuji nutně pomoc v jedné věci. Týká se to občanského zákoníku.

Moc děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
poiu
11.7.13 21:55

O co jde? Jsem advokatni koncipientka na materske…tak snad si neco budu pamatovat :D

• Citovat
  • Upravit
226
11.7.13 22:36
@Tygrys píše:
Ahoj,
nevím zda se to tady může ale potřebuji nutně pomoc v jedné věci. Týká se to občanského zákoníku.Moc děkuji

ktereho = te navrhovane novely?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
11.7.13 23:08

Omlouvám se, že se vtírám do tématu, ale zajímalo by mě toto:

Naše Společenství vlastníků má strom, jehož kmen roste přesně na hranici pozemku = cca půlka kmene je na našem a druhá půlka patří Statutárnímu městu Ostrava. Je to velký strom, který má hodně suchých větví. Pod částí koruny je parkoviště.

Mě by zajímalo, kdo nese za strom odpovědnost a jak by se hodnotilo, když by byla škoda na majetku nebo zdraví, kdo se měl o strom starat. Popř. zda stačí, že bychom se starali o korunu stromu a větve nad naší stranou pozemku…

Kde bych to mohla najít v zákoně, judikátu apod.

Děkuji moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
12.7.13 09:50
@poiu píše:
O co jde? Jsem advokatni koncipientka na materske…tak snad si neco budu pamatovat :D
Šlo by to prosím přes soukromé zprávy? Děkuji
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
poiu
12.7.13 14:33

Slo…ale jak to funguje? Asi musim byt zaregistrovana na emiminu?

• Citovat
  • Upravit
15
12.7.13 14:49
@poiu píše:
Slo…ale jak to funguje? Asi musim byt zaregistrovana na emiminu?

Asi ano, tak pokud by Vám nevadilo napsala bych Vám email.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
poiu
12.7.13 18:17

Ne nevadi, klidne piste. Ale zatim nejsem zaregistrovana na emiminu a moc se m do toho nechce. Nebo vy vidite muj mail vramci tohoto prispevku? sem z toho jelen :D
kdyz tak napiste Vas mail a ja Vam na nej poslu zpravu, at vite kam psat :D

• Citovat
  • Upravit
15
12.7.13 21:00
@poiu píše:
Ne nevadi, klidne piste. Ale zatim nejsem zaregistrovana na emiminu a moc se m do toho nechce. Nebo vy vidite muj mail vramci tohoto prispevku? sem z toho jelen :D
kdyz tak napiste Vas mail a ja Vam na nej poslu zpravu, at vite kam psat :D

Já nevidím Váš email. Můj email je mispulen@email.cz Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
300
20.8.13 18:13

Ahoj, @poiu, mohla bych se Ti taky ozvat, případně najde se tu nějaký právník (nebo spíš právnička :) ) kdo by mi mohl poradit? Jde o smlouvu s realitkou, nevim co je to za zákoník… Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
679
20.8.13 20:20

@fia80 Se stromem na hranici pozemku to není úplně jednoduché, protože stávající zákon vlastnictví stromu neupravuje. Kdyby na to ale došlo, zřejmě by situace byla vyhodnocena jako podílové spoluvlastnictví města a vás všech, kteří jste spoluvlastníky pozemku. Pokud je střed stromu alespoň zhruba na hranici, bylo by to zřejmě půl na půl, tj. polovina stromu města a druhá polovina vás v poměru, v jakém vlastníte pozemek. (Vaše SVJ pozemek nevlastní a vlastnit nemůže a nevlastní ani strom.)
V novém občanském zákoníku (od 1.1.2014) je už výslovně definováno, že takový strom je společný (§ 1067).
Z podílového spoluvlastnictví plyne, že nelze určit konkrétní část stromu, která patří vám a která městu. To znamená, že se společně s městem musíte starat o celý strom a nestačí ořezávat větve nad vaším pozemkem. Za škodu odpovídáte společně a nerozdílně, na údržbě se taky musíte dohodnout. Náklady se dělí v poměru spoluvlastnictví, zrovna tak by to bylo s případnou náhradou škody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
20.8.13 22:10

@zzuza díky moc za vyčerpávající informace

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.1.14 18:48

Ahojte, je tu, prosím, nějaký právník/právnička? Potřebovala bych zkontrolovat smlouvu a prodeji bytu. Prodáváme poprvé, tak aby tam nebyla nějaká chybička, který by se mohl někdo chytnout :roll: Pardon za anonymitu, ale nemusí to vědět každý :oops:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová