Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Aby jsi v ročním zúčtování mohla uplatnit daňové zvyhodneni na děti, tak musíš mít mzdu minimálne šestinásobek minimální mzdy (takže 91 200). Což nemáš.
Nicméně účetní ti ho dává do daní měsíčně. Musíš ale za ten měsíc mít minimálně půlku minimální mzdy. Pokud to to uplatňovala v všech měsících, tak by jsi měla mít minimálně 12krat půlku minimalni mzdy (takže těch 91 200). Proto je to účetní divné. Je možné, že účetní v minulém zaměstnání udělala chybu a uplatnila ti daňové zvýhodnění i když nemohla. V tom případě bych v tom nevrtala, aby jsi ještě nevracela daňové bonusy.
@Nicole 1234 Prave ze ucetni která dělala to zúčtování za minuly rok te to divné neprijde ale na FU úředníci ano. Takze nevim kazdy mi rika prave neco jiného, nechám to přepočítat asi ještě u jiné ucetni abych věděla presne.Ale děkuji za radu ![]()
Ošetřovné ani nemocenská se do toho limitu 91200 nepočítá. Pokud jsi měla hrubou mzdu za rok 90679,– pak na bonus na děti nemáš nárok. Pravdu má účetní, paní na FÚ si asi pořádně nevšimla příjmů. Pokud podáš přiznání, budeš bonusy, vyplacené v průběhu roku, vracet. Bohužel, chce to příště si to lépe pohlídat. Případně podej přiznání, bonusy vrať a ať si děti uplatní manžel.
@Nicole 1234 píše, že měla nemocenskou a OČR. A vzhledem k tomu, že jí účetní řekla, že by jí vraceli 20000, kdyby měla 91200, pak ta nemocenská a OČR asi byly dýl.
@Hanula1212 Prave ze to déle nebylo tak ja prave nevím
Necham to ještě přepočítat a uvidíme, ale nechápu tu částku teda když na to podle ni nedosahnu. V lednu rekla ze ano a teď ze ne skončila jsem tam k 31.12.Ale od listopadu minuleho roku jsem na nemocenske.
@Nicole 1234 Ta částka která mi chybi jak tvrdí ucetni mi sedí za nemocenskou od 4.1. Do 5.1. To mi z úřadu zaslali 28.1. A byla to ta částka 524kc. Jenze v lednu jsem dostala minuly rok vyšší výplatu a I únor a dále. Jsem v tomhle laik ale uz jsem zaslala jiné ucetni veškeré výplatní pásky za cely minuly rok tak uvidim.Ale moc děkuji vám obou za rady.
Tak ono stačí sečíst podle výplatních pásek všechny hrubé mzdy a uvidíš. Nemocenskou tam vůbec nepočítej. Máš od mzdovky Potvrzení o zdanitelných příjmech?
@Hanula1212 To mi bude posílat poštou a zadala jsem ji jestli by mi to neposlala emailem ale musím počkat. Zkusim to teda spočítat, děkuji ![]()
@Hanula1212 Dobrý den, prosím vás mohu se zeptat ještě na jednu věc? Prý se zvysoval danovy bonus na druhé dítě, proto bych se chtěla zeptat, když jsem mela mesicne bonusy na dve deti kolik by to melo byt měsíčně dohromady? Ta uleva ve výplatě, děkuji předem.
Daňové zvýhodnění na děti 2021: První dítě 1267,– druhé dítě 1617 do června a pak 1860. Ale to se počítá buď jako sleva na dani, bonus nebo jejich kombinace.
@Hanula1212 Jo takhle a odecita se ještě něco z te ulevy na danich na ty děti nebo je ta částka pevná?
@Hanula1212 Ja to myslela tak ze jestli se strhává ještě něco z těch bonusu na deti. Divala jsem se na ty vyplatnice a bonus za obe deti tam mam jen okolo 2000.Tak mi to prave nesedi
Dobrý den přeji, chtela bych se s někým poradit pokud by to šlo. Vůbec se nevyznám v danich.Vec se ma tak ze jsem byla zamestnana na HPP od 2.9.2020 do 31.12.2021.Mela jsem v danich i obe deti, mela jsem je měsíčně ve výplatě. V lednu jsem podepisovala v práci papír o ročním zúčtování, kde mi ucetni rekla ze mi budou určitě vracet dane.Mela jsem i nějakou nemocenskou minuly rok a i osetrovne. Jenze včera mi volala a rekla mi ze mi chybi do zdanitelných prijmu 524Kč a ze mi mohli vracet 20 000?
Ze rocni výdělek mam 90 679kc. Vůbec tomu nerozumím a nechapu to.Na FÚ se pani úřednice strasne divila kde k té částce přišla, když jsem mela ve výplatě úlevu na obe děti a jak to ze chybi do zdanitelných prijmu za cely rok 524 Kč. Na to mi ucetni nic neřekla a tím to pro ni skončilo, je tu někdo kdo by mi prosím mohl vysvětlit kde je chyba? Moc všem děkuji.