Jedináčka kvůli penězům

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Marianna2
6.5.13 08:55

jedináčka kvůli penězům

Mám jen jedno dítě a další nechci proto, že čím víc dětí máte, tím je hůř finančně zabezpečíte, pokud tedy nejste milionáři. Když se podívám kolem sebe, tak časo vidím, že rodiny s dvěma a více dětmi spíš živoří. Splácí hypotéku, žádná dovolená, nemohou si spoustu věcí dovolit, užívat si života. Do budoucna bude zavedené školné a budeme si muset šetřit na důchod. Znám rodiny, kde horko těžko táhnou hypotéku a ještě si pořídí druhé dítě. myslím si, že je lepší mít jen jedno dítě a moci si společně s ním užívat života, než mít dětí víc a obracet každou korunu, peníze jsou v dnešní době bohužel na prvním místě. Chtěla bych znát Vaše názory na to, co jsem tu napsala a pokud to budou číst maminky jedináčků, taky bych byla ráda, kdyby mi napsali, zda ten důvod pro to, mít jen jedno dítě, měli podobný jako já.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3348
6.5.13 09:01

Máš trochu pravdu - v dnešním životě jsou peníze na prvním místě. ale je to špatně! a peníze nejsou všechno. myslím si, že pro život dítěte jsou důležitější věci, a patří mezi to i sourzenci…i pro dospělost, člověk se má o koho opřít.
navíc v dnešním světě je důležité se dobře zapojit do kolektivu a to člověka nejvíce naučí sourozenci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7626
6.5.13 09:02

Noooo, tady bude za chvilku veselo :mrgreen:
Myslim, ze je na kazde rodine, zhodnotit si priority…Ty chces dovolene a pohodu, jine to zase mit nemusi a jsou nejstastnejsi s hromadou deti.Je to kazdeho vec a nikomu to neprislusi soudit ;)
P. S: Taky bude maly jedinacek a ano je to trochu i o penezich, ale spis o mem rozhodnuti-tedy prozatim ;)

Příspěvek upraven 06.05.13 v 09:07

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1998
6.5.13 09:04

5,5 roku jsme meli jednoho klucika, financne narocne velmi- pul roku ve spitale, leky, pobyt…ted mame dve deticky a financne stejny- obleceni mam po prvnim, od kamaradek, neco malo dokupuju, kojim, takze za mliko nedam nic, jen pleny, masticky, pripadne leky pri nemoci. Zalezi na tom, co je pro cloveka dulezite- zda dovolena kazde leto, novy znackovy hadry..nam staci plna lednice, zaplacenej najem..deti milujou vylety do prirody, cundry, coz neni tak financne nakladne..muz ma cca kolem 12-18 tisic, jak kdy, ja rodicak 5800..a vychazime docela dobre..nekdy se mi podari i neco usetrit, ale zase my nepotrebujeme dovolenou u more- radeji zajedem nekam k rybniku, nebo pronajmem karavan a projedem republiku..mela jsem sileny strach, ze dve deti stoji hodne penez, ale jde to..Ted jeste starsi pujde do skoly, tak kazdy mesic koupime neco, co bude potrebovat, neni to pak tak velky vydaj najednou..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
6.5.13 09:04

Tak ja jsem obecne pro to, aby si kazdy rozmyslel, co zvladne a co uz ne a podle toho planoval. takze uvazovat rozumne a dobre zvazit je urcite dobre.
na druhou stranu, opravdu si nemyslim, ze v CR bezna rodina s 2 detma „zivori“. :nevim: nerikam, ze takove rodiny nejsou, ale myslim si, ze bezny prumerny standard je slusny. ono je to vzdycky o tom, na co je clovek zvykly - dneska je naprosty standard min 3 pokojovy, pekne vybavane byt, min jedno auto, letni dovolena u more, zimni na horach, kazdy clen rodiny mobil, notas, plazma, horske kola atd atd. a ja nerikam, ze to je spatne ;) ale taky v 90% pripadu neverim na to, ze druhe dite by znamenalo, ze rodina bude „zivorit“ - ten pojem pro me znamena neco hooodne jineho.
ono uz jen kdyz si clovek projede seznam vybavicek dneska - to jsou desitky polozek, kdysi se kocary dedily pres 5 deti, to same postylky, zavinovacky, latkove pliny atd. babicky napletly oblecky a taky se zilo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5158
6.5.13 09:07

@Marianna2 no hele, zkus se zamyslet třeba i opačným směrem, z pohledu toho dítěte…fajn bude se mít dobře, bude jezdit s váma na dovolené, bude zabezpečené, ale pořád bude samo a ono pak až bue dospělé, rodiče nemocní, zase bude na všechno samo a nebude mít v nikom oporu :-( (možná to vypadá jako extrém, ale je to tak)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071
6.5.13 09:08

Dělej si to, jak chceš, my čekáme čtvrté dítě a máme prostě jiné priority, je pravda, že hypotéku nemáme, jezdit na drahé dovolené ale taky nemůžeme. Ale prostě se nám to tak líbí, máme rádi děti a myslíme, že nestrádáme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tterrezzkaa
6.5.13 09:08

Tak my teď čekáme první a jsme rozhodnutí, že bude také poslední. Nejenom z finančních důvodů, ale hlavně proto, že jsme o dvě přišli a už to nechci nikdy zažít.
Ale je pravda, že se mi v hlavě už rodí myšlenky na druhé :-) ale nebráním se ani adopci nebo pěstounství :-)

• Citovat
  • Upravit
Poison Ivy
6.5.13 09:09

Zajímavé téma. Člověk by měl mít tolik dětí, kolik jich zvládne finančně zabezpečit. Když jsou malé, jsou malé náklady, s věkem náklady porostou. Náklady na volnočasové aktivity, náklady na vysokou školu, za deset či patnáct let třeba i náklady na střední školu (mluvím i o školném).

Peníze hýbou světem, není potřeba to přeceňovat, ale ani ignorovat.

• Citovat
  • Upravit
5532
6.5.13 09:09

@Marianna2
Každý má svůj názor, já třeba ten tvůj nesdílím.
Vím, jaké to je, když rodina škudlí každou korunku. Jsem ze spousty dětí, moje mamka od dvaatřiceti let v invalidním důchodu po mozkové mrtvici, poté problémy se srdcem a další… Tatínek měl dvě zaměstnání, viděli jsme ho málo. Ale přesto jsme každý rok jeli na 14 dní na dovolenou pod stan a musím říct, že to byly mnohem lepší dovolené, než u moře… Jídla mamka vařila domácí, chovali jsme slepice, králíky, měli jsme čuníka - maso bylo domácí, zelenina a ovoce pěstované na zahrádce…
Peněz bylo strašně málo, kroužky si rodiče nemohli dovolit - pouze pro jednu nadanou sestru a ostatní jí to přáli, protože byla fakt talent. Na školy v přírodě se půjčilo po rodině a potom se poctivě pravidelně splácelo (sice po malých částkách, ale splácelo). Na výlety nebylo, na zábavu také ne… Ale nikdy bych svůj život (dětství) nevyměnila. Se sourozenci jsme vždycky byli skvělá parta - samozřejmě občas rvačka, hádky - ale milovali jsme se, zábavu jsme měli společnou, po večerech a víkendech hráli i s rodiči společenské hry. Oblečení poděděné, nebo koupené v sekáči… Neměnila bych nikdy. Dneska už takové vztahy moc nikde nevidím. Většina rodičů utahaných, vystresovaných, na děti není čas… Děti jsou samorosti, dělají si co chtějí nebo dřepí u počítačů a dalších moderních vychytávek…
Nevyměnila bych velkou rodinu za „bohatství“. Děti u mě mají přednost před financemi. Dneska je blbá doba. Každý se jen honí, každý si stěžuje, že nemá peníze, ale před luxusním barákem nebo bytem stojí 2 pěkná auta, každoroční dovolená v zahraničí, výlety, značkové hadry, každý v rodině má noťas a dotykáč, tříleté děti už paří na tabletu…
Podle mě, ten kdo je rozhodnutý mít jen jedno dítě, tak ho prostě má, bez ohledu na to, jestli má nebo nemá peníze. Kdo je rozhodnutý mít dětí více, tak si je pořídí bez ohledu na finanční situaci (viz třeba některé zdejší maminky, které mají čtyři a více dětí, peněz není nazbyt, a přesto si rodinu užívají - před takovými rodiči smekám - ale na rodiny s jedináčkem skrz prsty nekoukám, rozhodnutí je na každém jednotlivci ;) )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44179
6.5.13 09:13

@Marianna2 A jsi si jistá, že Tebou popsaní rozmazlení jedináčci jsou šťastnější?
Nesdílím tento názor, je to o uspořádání priorit.
Není pravda, že rodina s více dětmi musí nutně strádat, i když zrovna nejsou milionáři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
6.5.13 09:17

Hele, napíšu ti to z pohledu jedináčka.
Dovolené a prázdniny pořád sama, neměla jsem si s kým hrát a neměla jsem parťáka. Takže jsem se kopala do zadku, nudila a šíleně vysela na rodičích. Ti si dovolenou taky neužili, protože se pořád museli věnovat mě a nějak mě bavit. Když mi umřel táta, zůstala jsem jen s mámou. Když těžce onemocněla máma, tak jsem se o ni starala sama aniž bych měla v někom oporu. Když umřela i máma, tak jsem zůstala úplně sama. Musím říct, že je to strašné. nemít nikoho s kým vzpomínáš na dětství, nikoho z rodiny na koho by ses mohla spolehnout, že když se ti něco stane, tak tě podpoří a pomůže. Tohle bych nepřála svému dítěti.
Raději se ošidím o jednu super drahou dovolenou a super drahé auto, jak ošidit dítě o sourozence.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.5.13 09:17

Taky nesdílím tvůj názor. Ale přiznám se, že dřív jsem ho měla. Ale postupem času a věku jsem zjistila, že to tak není. Člověk si musí utvořit priority a pak se rozhodnout. Ale mně přijde jedno dítě stejné jako dvě. Já osobně v tom rozdíl nevidím.
My na dovolenou stejně nijak extra nemůžeme, protože máme doma víc psů a není nikdo, kdo by se o ně postaral. Ale snažíme se to vynahradit výlety, jezdí s babičkami na dovolenou atd.
Charakter člověk netvoří jen to, co dostane. Musí se naučit i šetřit, že nebude mít vše, taky se naučí rozdělit se sourozencem atd.
A můžu Ti říct, že když jsem byla malá, tak naše rodiče živořili hodně. Takže mám s čím porovnávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
854
6.5.13 09:19

Nesouhlasím s tebou. Neznám jedinou rodinu, která by se dvěma dětma živořila. Já mám zatím jedno dítě, ale ani kdybych měla tři, tak bychom nebyli chudí. Chudej je člověk, kterej počítá děti na zlaté cihly a zájezdy na Rhodos. Takovej je ale chudej duchem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3597
6.5.13 09:22

Máme 2 děti a když by to druhé nemělo zdravotní problémy, tak by bylo časem i třetí. Každý to cítí jinak a určitě by se nikdo neměl řídit podle názoru druhých. Třeba se u vás neplánovaně zadaří a vše se přehodnotí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová