Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@anairda píše:
@Fikta
DěkujiTen česnek bez slupky?
Určitě bez slupky, ale může to být klidně bez česneku ![]()
@anairda Ahoj, prosím, ten česnek do oleje nedávat, je to rizikové - česnek může obsahovat spóry botulotoxinu a pokud ho necháš v oleji při pokojové teplotě, tak díky tomu, že je tam anaerobní prostředí, se tam mohou pomnožit a způsobit otravu.
Česnek, co dávají do olejů prodejci, prochází speciální úpravou, aby se tomu zabránilo. Bezpečné je to dát do oleje třeba na týden, pokud je v lednici, ale jinak hrozí riziko otravy. Něco jiného je ocet, protože v kyselém prostředí botulotoxin nevznikne, ale u oleje je to bída. Když ho použiješ do teplé kuchyně, pokud je více jak 10min teplota nad 80 stupňů, tak je to samozřejmě ok, protože se případný botulotoxin zničí, ale dát si to na salát, znamená možnost otravy.
Sama jsem to nevěděla a normálně takhle česnek také párkrát naložila, a nic nám nebylo, nicméně to neznamená, že člověk bude mít štestí pořád. Navíc jsem ho používala na čínu, takže šel do teplé kuchyně… No, dát takový dárek, který může způsobit otravu, to se nehodí ![]()
http://www.food-info.net/…/qa-fp64.htm
http://theolivepress.com/…-infused-oil
@magion
Ježiši, tak moc dík… No takový dárek by asi opravdu nebyl příliš vhodný. ![]()
Já to asi udělám jenom s tím chilli, nebo na to prdnu a koupím nějaký ve zdravé výživě. ![]()
@anairda není zač, mě to taky dost překvapilo, když jsem na to narazila ![]()
Já letos francouzskou vepřovku, řepovo-jablečné chutney, pečený čaj, marmelády, houby a ještě se chystám na naložený sýr - nakládám balkaňák, marmeládu z červené cibule a dcera dělá pralinky z hořké čokolády s chilli /výborné/ a čokoládovou pěnu z pěnových bonbónů, tu mohu jen a jen doporučit, kdo ochutnal, chtěl recept. ![]()
@loxina
Fakt samé lahůdky! Mňam! A můžu porosit recept na řepovo-jablečné chutney a marmeládu z červené řepy? Děkuju! ![]()
U mě by bodoval nějaký klasický salám, třeba kvalitní Salchion, Romana Spinata, druhů jsou spousty…
Já se letos chystám na makronky. Už mám hotové perníčky. Potřela jsem je vajíčkem s červeným potr. barvivem a klasicky nazdobila. zabalila do celofánu s mašličkou a jsou z toho maličké dárečky pro kamarádky ![]()
Holky mám jeden dotaz. Chtěla jsem dělat ochucené oleje s česnekem, ten tedy padl a pak s čilli papričkami a barevným pepřem. Myslíte, že je nutné to zavařovat. Chtěla jsem to uchovávat v lednici a papričky dát sušené. Někde píšou zavařit, někde přecedit, někde to ponechají jen tam. Já jsem teď strašně nalomená. Nakoupila jsem lahve, které se nedají zavařovat.