Jedná se o podvod?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
18.3.23 16:22

Jedná se o podvod?

Ahoj, nevím, zda to sem patří, ale chtěla bych se podělit o svou zkušenost. Třeba se to někomu také stalo. Prosím o zachování anonymu. Pokud bude vadit, nechám smazat.

Prodávám i kupují na Vintedu. Tentokrát jsem hledala capáčky pro dítě. Boty kupuji vždy nové s visačkou a za 400,– Kč jsem našla nové od slovenské firmy Rak, kterou mám vyzkoušenou. Koupila jsem boty přes „koupit“. Za pár dní mi dorazil balíček, kde místo nových botiček byla zapraná teplákovka. Také zpáteční adresa paní byla sloupnutá a neúplná. Hned jsem dala pozastavit obchod, vše nafotila, poslala do aplikace a paní mi napsala, že se omlouvá, že byla záměna dvou balíků. Jiné paní přišly boty a můžu ji poslat teplákovku a ona mi pošle boty. Ještě mi napsala, že až ji pošlu sledovací číslo balíčku, tak mi pošle na účet poštovné. Lhůta na reklamaci je 5 dní. Nechtěla jsem nic riskovat, Raději jsem přes aplikaci dala balík vrátit. Vrácení šlo jen po „vlastní ose“, kde jsem musela zaplatit dopravu na Slovensko 220,–Kč. Paní se divila, kde jsem vzala adresu a číslo. Adresa byla na Vintedu a tel. číslo na balíčku (to z adresy zůstalo čitelné). Poslala jsem sledovací číslo balíčku a číslo účtu, kam mi má poslat ušlé poštovné. Zatím se neozvala. Je to sice záležitost čt-pá, ale myslím si, že se jedná o podvod. Co si o celé situaci myslíte vy? Pokud máte zkušenosti s aplikací, mohla jsem udělat něco jinak?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Silverine247
18.3.23 16:37

Nevim, jestli jsem natvrdla, ale jaky podvod mas na mysli, krome toho, ze ty penize za postovne zpatky mozna nedostanes (ale jak by z toho profitovala ona, kdyby to udelala schvalne, fakt netusim)? Ty boty ti prisly, nebo aspon jejich sledovaci cislo balicku? Vzdyt je to teprve par dni, proc plasis? Proste toho prodava vic a zamenila komu ma co poslat. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
24581
18.3.23 16:44

Podle mě je to normální omyl. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
18.3.23 16:48
@Anonymní píše:
Ahoj, nevím, zda to sem patří, ale chtěla bych se podělit o svou zkušenost. Třeba se to někomu také stalo. Prosím o zachování anonymu. Pokud bude vadit, nechám smazat.Prodávám i kupují na Vintedu. Tentokrát jsem hledala capáčky pro dítě. Boty kupuji vždy nové s visačkou a za 400,– Kč jsem našla nové od slovenské firmy Rak, kterou mám vyzkoušenou. Koupila jsem boty přes „koupit“. Za pár dní mi dorazil balíček, kde místo nových botiček byla zapraná teplákovka. Také zpáteční adresa paní byla sloupnutá a neúplná. Hned jsem dala pozastavit obchod, vše nafotila, poslala do aplikace a paní mi napsala, že se omlouvá, že byla záměna dvou balíků. Jiné paní přišly boty a můžu ji poslat teplákovku a ona mi pošle boty. Ještě mi napsala, že až ji pošlu sledovací číslo balíčku, tak mi pošle na účet poštovné. Lhůta na reklamaci je 5 dní. Nechtěla jsem nic riskovat, Raději jsem přes aplikaci dala balík vrátit. Vrácení šlo jen po „vlastní ose“, kde jsem musela zaplatit dopravu na Slovensko 220,–Kč. Paní se divila, kde jsem vzala adresu a číslo. Adresa byla na Vintedu a tel. číslo na balíčku (to z adresy zůstalo čitelné). Poslala jsem sledovací číslo balíčku a číslo účtu, kam mi má poslat ušlé poštovné. Zatím se neozvala. Je to sice záležitost čt-pá, ale myslím si, že se jedná o podvod. Co si o celé situaci myslíte vy? Pokud máte zkušenosti s aplikací, mohla jsem udělat něco jinak?

Jsem si takhle naběhla na bazosi u kolečkových bruslí. A víc nic použitého od nikoho kupovat nebudu. Nebudu tyhle zloděje vyčůrané podporovat. Tehdy jsem přišla asi o 500,–. Raději jdu a koupím nové ty brusle. O použitých věcech nechci slyšet. Tak máš taky ponaučení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.3.23 16:55

@Silverine247 Zatím neplašim, ale mám z toho divný pocit. Tu soupravu vystavenou u sebe neměla, vždy se dívám, zda bych nekoupila víc věcí. S druhou paní komunikovala okamžitě. Pokud paní přišel balíček dříve a o záměně již věděla, tak mi mohla napsat jako první. Ta část adresy na balíčku je jiná, než jakou uvedla na Vintedu. Ve čtvrtek odpoledne jsem to zjistila a v pátek v devět hodin ráno už mě urgovala, jak hodlám situaci řešit, že druhá paní už jí balíček odeslala ve čtvrtek. Příjde mi to zvláštní.

• Citovat
  • Upravit
Vesnickaholka
18.3.23 17:11

Neni to podvod, jelikoz na vintedu najdes, ze postovne v pripade vraceni hradi kupujici a tedy v nicme nespatruji podvod..
Ano, je to nelogicke, jelikoz chybu udelal prodavajici, ale je to tak.. seriozni prodejce Ti postovne zaplati, ale tech je jako safranu..

• Citovat
  • Upravit
32050
18.3.23 17:45
@Anonymní píše:
@Silverine247 Zatím neplašim, ale mám z toho divný pocit. Tu soupravu vystavenou u sebe neměla, vždy se dívám, zda bych nekoupila víc věcí. S druhou paní komunikovala okamžitě. Pokud paní přišel balíček dříve a o záměně již věděla, tak mi mohla napsat jako první. Ta část adresy na balíčku je jiná, než jakou uvedla na Vintedu. Ve čtvrtek odpoledne jsem to zjistila a v pátek v devět hodin ráno už mě urgovala, jak hodlám situaci řešit, že druhá paní už jí balíček odeslala ve čtvrtek. Příjde mi to zvláštní.

Nevěřím, že ti pošle správné boty, navíc ty jsi v mínusu 220 kč za poštovné…stopla jsi na Vintedu platbu? aby nedostala peníze dřív než ti dojde správný balíček?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
18.3.23 17:59
@Anonymní píše:
Vrácení šlo jen po „vlastní ose“, kde jsem musela zaplatit dopravu na Slovensko 220,–Kč. … Poslala jsem sledovací číslo balíčku a číslo účtu, kam mi má poslat ušlé poštovné.

Nerozumím proč jsi to vracela. Sama jsi vyhodila 220 Kč za poštovné.

Nic zpět nedostaneš.

Došlo Ti nějaké nevyžádané zboží. Kupující je povinen uhradit pouze cenu za zboží, které si prokazatelně objednal. Nemá povinnost vracet na svůj náklad zásilku kterou si neobjednal. Jedině kdyby se odesilatel zavázal uhradit náklady s tím spojené (např. kdyby Ti poskytnul přiměřenou zálohu na náklady poštovní přepravy).

Ty však stále čekáš na to co sis objednala a zaplatila. To je úplně jiná záležitost. Není důvod domnívat se že došlo k podvodu.

Příspěvek upraven 18.03.23 v 18:11

• Citovat
  • Upravit
11559
18.3.23 17:59

Poštové bych (možná) chápal při vrácení „jen tak“. Tohle je dost jiná situace, prodávající „porušila“ smlouvu s kupující zasláním něčeho jiného. Poštovné „musí“ jít k tíži prodávající.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
18.3.23 18:02
@Ivan PPZ píše:
Poštovné „musí“ jít k tíži prodávající.

Cha, cha. Nemusí, nemusí!!! Sama dobrovolně odeslala, sama dobrovolně zaplatila poštovné. Nedostane zpět ani korunu.

• Citovat
  • Upravit
Vesnickaholka
18.3.23 18:03
@Ivan PPZ píše:
Poštové bych (možná) chápal při vrácení „jen tak“. Tohle je dost jiná situace, prodávající „porušila“ smlouvu s kupující zasláním něčeho jiného. Poštovné „musí“ jít k tíži prodávající.

To jak to chapes Ty je bezpredmetne.. vraceni „jen tak“ neni, jelikoz kdyz nekdo neco vraci, tak prodavajici porusil smlouvu - zbozi neodpovida popisu apod..
Pisu z vlastni zkusenosti s Vinted a tedy povazuji svuj predchozi prispevek za vice relevantni :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Vesnickaholka
18.3.23 18:04
@Tala20 píše:
Cha, cha. Nemusí, nemusí!!! Sama dobrovolně odeslala, sama dobrovolně zaplatila poštovné. Nedostane zpět ani korunu.

Ackoliv Tve komenty casto nemam rada, tak zde souhlasim :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.3.23 18:08
@Monchichik píše:
Nevěřím, že ti pošle správné boty, navíc ty jsi v mínusu 220 kč za poštovné…stopla jsi na Vintedu platbu? aby nedostala peníze dřív než ti dojde správný balíček?

Platbu jsem okamžitě stopla. Ale pokud prodavající určí, že chce zboží odeslat zpět, tak ho musím do pěti pracovních dnů odeslat, jinak to bude bráno, že s obchodem souhlasím a platba se uvolní.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.3.23 18:13
@Tala20 píše:
Nerozumím proč jsi to vracela. Sama jsi vyhodila 220 Kč za poštovné.

Nic zpět nedostaneš.

Došlo Ti nějaké nevyžádané zboží. Podle zákona si můžeš celou zásilku zdarma ponechat. To jsi měla udělat.

Ty však stále čekáš na to co sis objednala a zaplatila. To je úplně jiná záležitost.

Na Vintedu je uvedeno, že pokud prodávající bude chtít zboží zpět, tak ho musím do pěti pracovních dnů odeslat. Pokud bych to neudělala, tak se peníze prodávajícímu uvolní a obchod proběhl v pořádku. Takže sice jsem přišla o 220,– Kč, ale měla by se mi vrátit platba 450,– za boty. Teda doufám.

• Citovat
  • Upravit
Silverine247
18.3.23 18:15
@Anonymní píše:
Platbu jsem okamžitě stopla. Ale pokud prodavající určí, že chce zboží odeslat zpět, tak ho musím do pěti pracovních dnů odeslat, jinak to bude bráno, že s obchodem souhlasím a platba se uvolní.

Ale tys to přece poslala zpět a máš o tom doklad. S tím postovnym zpět nevím, zda se dá spoléhat na čestné slovo, ale o těch 400 za botky bys přijít neměla. Jako je to divné, že tu teplakovku tam neměla, ale třeba prodává i přes Ebay nebo tak? Pokud je to podvod, tak mě nenapadá cos mohla udělat jinak, než jsi udělala. Kdybys ty tepláky neposlala zpět, tak se ti bude těžko dokazovat, že ti nepřišly ty botky. :think:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák