Jedná se o šikanu?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
13.10.13 20:03

Jedná se o šikanu?

Ahoj. Potřebuji radu. Nastoupila jsem do nového zaměstnání, jsem tam teď půl roku. Práce mě strašně moc baví (jedná se o propagaci firmy, péče o stálé klienty, vymýšlení, jak porazit konkurenci apod.). Háček je v majitelce firmy. Je to mladá a moc šikovná a pracovitá holka (cca 35let), jenže je až extrémně puntičkářská. Všechno po všech konroluje a i ty nejmalichernější chyby vyčítá třeba i rok. Je taková na všechny zaměstnance, nicméně já mám pocit, že na mě si vyloženě zasedla. Už v inzerátu byl slíbený nějaký nástupní plat a ve smlouvě jsem měla o 3 tis. méně (tohle měli sice všichni, ale přesto…). Neustále na dálku kontroluje můj počítač, pokud se v jednom mailu z padesáti někde v sálodlouhém textu spletu v tvrdém a měkkém i, hnedka mě volá na kobereček. První dva měsíce mě chválila, teď mě začala kritizovat a deptat tím způsobem, že prý na svou pozici nemám a že prý mi nabízí jinou práci. Ačkoliv nejsem si vědoma žádné chyby, byla jsem po dvou hodinách kritiky tak zdeptaná, že jsem teda kývla. Na mou pozici vypsali inzerát s nástupem v červenci. Je říjen a já dělám jak svou práci tak i novou práci, mám toho až nad hlavu, nikdo nový nenastoupil, vzali mi z prémií 2 tis. (prý na mě není spolehnutí - to „i“ a „y“ a pak že mi grafička dodala podklad s trochu jiným stylem písma, než jsem jí zadala - v tom množství práce jsem prostě nemohla lupou kontrolovat, zda typ písma v mém zadání odpovídá typu písma v návrhu pro leták, co pro klienta vytvořila, rozdíl byl minimální, ale šéfka si všimla a seřvala mě a ne grafičku, byl to návrh, klient si teprve výrobu bude schvalovat). Možná je to jen můj osobní pohled, nevím, ale jsem z toho psychicky na dně a chodím do práce naprosto se strachem. O co jí jde, to netuším :nevim:. Ještě nikdy jsem se nesetkala s někým tak puntičkářským, navíc nikdy žádá pochvala (i když mám za sebou kus práce), všude kamery, kolegové se bojí na chodbách mluvit, prý jsou všude i odposlechy, kamery má prý šéfka i doma v bytě. Práce nikde v okolí není, nerada bych ji měnila. Jak se bránit, jak vystupovat, aby se její chování změnilo. Nebo v dnešní době, kdy je tak vysoká nezaměstnanost, je raději lepší držet hubu a krok a nechat si tohle všechno líbit a mít z toho žaludeční vředy a psychické problémy? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
ncc1701
13.10.13 20:09

Nepracovala jsem v teto firme pred osmi lety?

• Citovat
  • Upravit
700
13.10.13 20:10

Ja bych rekla, ze tohle sikana není, jen je na tebe zasedla asi a vse po tobe kontroluje a teda pochybuju, ze se pro ti ni da nejak bránit, pak se jedine muzes tak rozloucit s mistem, zkus na ni jit jinak, třeba na ni něco bude platit, zmen chovani :nevim:…kdybys vedela, co nam dělala vedouci v praci…to jsme tam brecely a psychicky se hroutili, pak nas odeslo asi 5 najednou…pac se to uz nedalo…psychicka sikana, al to uz byla fakt sikana… :zed: :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
colafit
13.10.13 20:14

Doufám, že nebudu zlá, ale jestli tvrdíš, že máš fakt hodně práce, šéfka tohle dělá všem, tak buď šéfka pracuje 24/7, protože jinak nemá čas sledovat všechny maily a překontrolovávat po všech všechno nebo jsi flink a kdykoliv tě namátkou zkontroluje, najde nějakou chybu nebo máš extrémní smůlu, že vyhmátne jakoukoliv tvou chybu.

Každopádně od lidí, se kterými spolupracuji, očekávám, že dělat chyby nebudou. Potřebuji se na ně spolehnout a ne to po nich kontrolovat, takže u mě opakující se chyba, znamená konec.

To, co popisuješ - kamery, odposlechy, buzerace zavání šikanou na pracovišti. Bránit se můžeš soudně, ale když zavřou majitelku, tak asi přijdeš o práci.

Příspěvek upraven 13.10.13 v 20:23

• Citovat
  • Upravit
1947
13.10.13 20:17

Jsem si téměř jistá, že to, co popisuješ, je v mnoha ohledech překročení pracovního práva. Je na tobě, co s tím uděláš - já bych se minimálně zkontaktovala s právníkem a zjistila, jak se můžu bránit. Je to nechutný. A můj osobní názor je, že tomu ještě trochu nahráváš tím, jak si toho hodně necháváš líbit. Je jasný, že odporem riskuješ, jeotázka, co vše jsi ochotná překousnout a kde máš svou osobní hranici lidské důstojnosti..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jitka1976
13.10.13 20:19

Pořád si v duchu opakuj, že tam nemusíš být…i když asi musíš, když není práce…prostě se neprogramuj stylem :STRACH, ale stylem :TU PRÁCI NEPOTŘEBUJU, ALE KDYŽ UŽ JSEM TAK DOBRÁ, ŽE MĚ VYBRALI, TAK TU ZŮSTANU…
Ona je ta nejistota na tobě asi vidět…a pak je snadné dělat zbytečné chyby…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.10.13 20:25

@Jitka1976 Přesně takový mám pocit. Začínám být strašně nervózní, mám strach a začínám dělat zbytečné chyby. Není to nic vážného, ale snažím se prostě stihnout hodně práce najednou, jsem ve stresu a tak se mi jednou za x okamžiků, že v nějakém e-mailu udělám chybu. Jedná se o prkotinu, překlep dvou písmenek v záplavě textu vel. A4, jenže hnedka obratem dostanu tento e-mail od šéfky s vyznačenou červenou chybou. Občas mám pocit, že to snad ani není možné, aby fakt vše tak důsledně kontrolovala. To, že ostatní dělají chyby ve stylu: ve skladu zabalí klientovi špatné zboží, grafička podá špatné návrhy - ceny zboží! na výtisk 10tis. katalogů, další zaměstnanec čtyřikrát do měsíce přijde o pár hodin pozdě, protože zaspí…když se ohradím tímto, tak prý že občas chyby dělají všichni. Já nikdy nic tak vážného neudělala, proboha, vždyť tohle jsou oproti chybám ostatním fakt maličkosti. Tak kde jsme? Zakl.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.10.13 20:35

Zakladatelko, neporadím, ale mám pocit, že podobných případů přibývá. Kamarádka teď měnila práci, protože přesně jak popsuješ. Byl jí nabídnut nějaký plat, dostala o 2 tis. méně, že se časem dorovná, za 3 roky, kdy tam pracovala, jí plat snížili o víc jak 8 tisíc. Pravidelně mimo sezónu měli méně práce, tak se snížily peníze, ale zpátky je už nikdy nikdo nedal. Navíc šéf má velkou motivaci - jak někdo udělal „malér“, tak snížil plat všem. Jak si někdo stěžoval, snížil plat všem… Šéf neustále kontroloval všem počítače a když na něm nic nedělala, tak šla na kobereček, bohužel měla práci i u prkna, což si nenechal vysvětlit. Takže pak třeba seděla 2 hodiny zbytečně na počítači, dělala „blbosti“, aby nemusela vysvětlovat, že se „fláká“.
Všude kamery, na všechny jen křičí, že tam nemusí být, protože na jejich práci čeká x jiných, šéf má kancelář v patře a areál firmy neustále monituruje. Sám hodně svých pravomocí přehodil na zaměstnance, tak má čas na kontrolu.
Z dané firmy znám osobně asi 4 lidi - 3 už odešli a všichni popisovali to stejné.
Kamarádka odešla z podobného důvodu, jiný zaměstnanec dal výpověď, ona zastávala i jeho práci a přestala to dávat. Tak řekla, že bude raději nezaměstnaná, než makat jak deb… za malý plat.
Bohužel je málo práce, tak to takovým lidem prochází :roll:
Anonym2

• Citovat
  • Upravit
12332
13.10.13 20:36
@colafit píše:

Každopádně od lidí, se kterými spolupracuji, očekávám, že dělat chyby nebudou. Potřebuji se na ně spolehnout a ne to po nich kontrolovat, takže u mě opakující se chyba, znamená konec.

jj to chápu, ale když děláš dlouhodobě za 2,tak chyby prostě sekáš, chtě nechtě, stres, se k tomu přidá a jsou to zbytečné chyby, které jsi do určité doby nedělala :zed: taky o tom bohužel něco vím…

souhlasím s tím, že je třeba dát více najevo, že se nebojíš, a působit, že jsi i nad věcí :palec: a aktivně hledat jinde, pochybuji, že se šéfka změní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
13.10.13 20:42

Řekla bych, že slečna majitelka je psychopatka. :think:
Jedině pouštět ty kecy jedním uchem tam a druhým ven. Najde si jinou oběť. Takhle se v tom vyžívá, protože vidí, že tě deptá. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
13.10.13 20:45

V kratkosti, zazila jsem to podobne, ctvrthodinovy vyslech, kde jsem byla, ze mi obed trval 33 minut, kdyz mam ve smlouve napsano 30 minut (pak uz jsem radeji nejedla vubec), buzerace kvuli dvema mezeram mezi slovy misto jedne, nebo treba cteni mailove posty. O udajne kradezi firemniho fotaku a tom, co nasledovalo, snad ani nebudu mluvit. Slecne majitelce je dnes 36 let :)

• Citovat
  • Upravit
colafit
13.10.13 20:47
@Boriska píše:
jj to chápu, ale když děláš dlouhodobě za 2,tak chyby prostě sekáš, chtě nechtě, stres, se k tomu přidá a jsou to zbytečné chyby, které jsi do určité doby nedělala :zed: taky o tom bohužel něco vím…souhlasím s tím, že je třeba dát více najevo, že se nebojíš, a působit, že jsi i nad věcí :palec: a aktivně hledat jinde, pochybuji, že se šéfka změní…

Ale jasně, proto já třeba vyžaduji zpětnou vazbu. Když má někdo pocit, že na něj valím moc, musí mi to říct. Já si nikam nepíšu, kdo kolik má práce, takže nevím, zda stíhá nebo ne. Na druhou stranu jsem spolupracovala s paní, která byla fakt pomalá. Věc, kterou ostatní připravili za 2 dny dělala 14 dní. Ta měla pocit, že jí toho dávám moc. Musely jsme se rozloučit. Já mám nad sebou taky lidi a ty po mě chtějí odvedenou práci a neptají se, zda stíhám nebo ne.

• Citovat
  • Upravit
colafit
13.10.13 20:48
@ncc1701 píše:
V kratkosti, zazila jsem to podobne, ctvrthodinovy vyslech, kde jsem byla, ze mi obed trval 33 minut, kdyz mam ve smlouve napsano 30 minut (pak uz jsem radeji nejedla vubec), buzerace kvuli dvema mezeram mezi slovy misto jedne, nebo treba cteni mailove posty. O udajne kradezi firemniho fotaku a tom, co nasledovalo, snad ani nebudu mluvit. Slecne majitelce je dnes 36 let :)

předpokládám, že jsi odešla. Tohle bych nevydržela. Není nic víc demotivujícího než, když šéf umí jen buzerovat.

• Citovat
  • Upravit
ncc1701
13.10.13 20:48

A nesmeli jsme pit o pracovni dobu, jen o pauze a mimo kancelar, aby to v kanclu nevypadalo jako v bufetu. Takze kafe po ranu - nemyslitelne.

Příspěvek upraven 13.10.13 v 20:50

• Citovat
  • Upravit
12332
13.10.13 20:49
@colafit píše:
Ale jasně, proto já třeba vyžaduji zpětnou vazbu. Když má někdo pocit, že na něj valím moc, musí mi to říct. Já si nikam nepíšu, kdo kolik má práce, takže nevím, zda stíhá nebo ne. Na druhou stranu jsem spolupracovala s paní, která byla fakt pomalá. Věc, kterou ostatní připravili za 2 dny dělala 14 dní. Ta měla pocit, že jí toho dávám moc. Musely jsme se rozloučit. Já mám nad sebou taky lidi a ty po mě chtějí odvedenou práci a neptají se, zda stíhám nebo ne.

to je jo, ale zakaldatelka píše, že ji přeřadili na něco jiného, že přijmou někoho dalšího a nepřijali, takže musí vědět, že padá na hubu :pocitac: já taky dala vědět, že se to nedá zvládnout, dokonce v písemné podobě a nic :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat