Budoucnost zaměstnanců v ČR

62
13.10.13 17:02

Budoucnost zaměstnanců v ČR

Ahoj,

jak to vidíte s budoucnosti zaměstnanců, popřípadě i živnostníků a podnikatelů v ČR? Mám pocit, že v posledních letech se v této oblasti vše jen zhoršuje. Dříve jsem to tolik nevnímala a myslela si, že se to týká pouze nekvalifikovaných prací, ale teď se mi zdá, že ohroženi nezaměstnaností jsou snad už skoro všechny profese. Když si čtu pracovní nabídky, tak mi přijde, že požadavků je stále více a více a nabízené platy nižší a nižší. Za chvíli snad střední třída úplně vymizí a lidi budou vůbec rádi, že mají práci i za 10 tisíc a že vůbec vyžijí. Myslíte, že vidím budoucnost moc pesimisticky? Ráda bych se mýlila. Bojím se, že nastává nová doba ekonomického nevolnictví…Známkou jsou už neplacené stáže a praxe nebo zaměstnávání lidí z ÚP, kdy stát firmám dorovnává jejich mzdy - čili firmy mají levné pracovní síly nebo je mají dokonce zcela zdarma…Prostě práce, a to placené, je čím dál tím méně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
29
10219
13.10.13 17:06

Mě by zajímalo proč to vše dopustíme. :mrgreen: Máme všichni sklopené oči, uši a šlapeme. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
adam755
13.10.13 17:08

Všech o oborů se to určitě netýká, ale je pravda, že střední třída mizí všude v Evropě. Poválečné zlaté časy máme za sebou, už není z čeho brát.

• Citovat
  • Upravit
62
13.10.13 17:10

Ano, dobré to mají ještě lékaři nebo technici, snad i informatici…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
13.10.13 17:14

Tak nas koupi nejaka silna ekonomika :)

• Citovat
  • Upravit
ncc1701
13.10.13 17:20

Neplacene staze jsou na zapade celkem bezne a hlavne dobrovolne, takze bych to neoznacovala pojmem nevolnictvi. Kdybch ja dostala moznost staze ve svem oboru, tak nevaham ani minutu, protoze i kdybych tam byla zdarma par mesicu, ziskam praxi a moznost uzivit se jednim kseftem na rok uz bych mela.

• Citovat
  • Upravit
adam755
13.10.13 17:26
@29 píše:
Mě by zajímalo proč to vše dopustíme. :mrgreen: Máme všichni sklopené oči, uši a šlapeme. :think:

Všichni ne. Ti nejrafinovanější absolventi nastupují do státní správy. Nejdřív se jim všichni kamarádi smějí, že mají poloviční plat než oni, ale po 10 letech může být všechno trochu jinak.

• Citovat
  • Upravit
25132
13.10.13 17:28

Tak se holt všichni budeme muset více snažit…
Zednika asi delat nepujdu, to spis asi tu cisnici… :lol:
:lol: :lol: http://www.blesk.cz/…zednici.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25132
13.10.13 17:31
@adam755 píše:
Všichni ne. Ti nejrafinovanější absolventi nastupují do státní správy. Nejdřív se jim všichni kamarádi smějí, že mají poloviční plat než oni, ale po 10 letech může být všechno trochu jinak.

To je pravda. Náš pan starosta, kterému je 30 let a je u mě nic než mladý hejsek, si po 10 letech v komunální politice za státní plat koupil pozemek v ceně cca 4.mil. Kč (ehm, tedy spíš mu zůstal za nehty), na něm postavil dům rovněž v řádu několika milionů, má nové auto a chodí oháklý podle poslední módy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2237
13.10.13 17:34

Na podobné téma se vyjádřil profesor Keller.

http://www.parlamentnilisty.cz/…o-nic-289180

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elessar
13.10.13 17:41

Vidím to na hromadnou emigraci do zahraničí :D

• Citovat
  • Upravit
13714
13.10.13 17:44

Z komentáře pod článkem ve zmíněném odkazu.
Carl Thurow je profesorem ekonomie na Sloan School of Maniagement v Massachusetts Institute of Technology v Bostonu /napsal bestseller Budoucnost kapitalismu/. Pro deník Gazeta Wyborca řekl: Jste milionářem? Jsem. Nejlepší experti jsou milionáři. Špičkoví politici jsou milionáři. Hvězdy pop-kultury jsou milionáři. Pro nás je tento svět nejlepším z možných světů. To my vytváříme dobrou náladu a očkujeme ji do vědomí lidí, kteří už mnoho ztratili a budou ztrácet i nadále. To není moudré. Protože budou ztrácet i jejich děti, vnuci a pravnuci. Ale oni ještě stále věří v čím dál nereálnější americký sen a pravděpodobně budou takto žít ještě dlouho, protože nikdo se nechce zříci snu jen kvůli jednoprocentnímu poklesu ročního příjmu nebo desetině procenta nových nezaměstnaných. Podle průzkumů je většina Američanů přesvědčená, že generace jejich dětí bude žít hůře než oni. Ale ani to nedokáže ovlivnit smýšlení rozhodující většiny. Lidé už něco tuší, ale nejsou ochotni čehokoli ve prospěch budoucnosti. Bojíte se o své syny? Já nemusím. Moji synové patří mezi horních dvacet procent. Promovali na nejlepších světových univerzitách, mají skvělá povolání, mluví několika světovými jazyky, jsou inteligentní, nestartují z nuly a hned po ukončení studia získali postavení ve významných korporacích. Mají před sebou, tak jako děti většiny milionářů, skvělou budoucnost. To však nemůžeme říci o naprosté většině jejich generace, a už vůbec ne o potomcích této upadající většiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.10.13 17:49

@opickaa

ano, podle mě to bude podobně, jak zmiňuješ a podepisuje se na tom hned několik faktorů…Střední podnikání totálně upadá a lidé v něm zaměstnaní mají čímdál méně práce a menší mzdu. Zemědělství jde do háje a tudíž i v této sféře si nikdo nic moc nevydělá. Velké a nadnárodní firmy si diktují podmínky a platí jen to „nejnutnější“ a zisky daní v zahraničí. Řemesla téměř mizí, skoro nic se nevyrábí u nás a obchodovat nemůžou všichni. Sečteno a podtrženo: ti, co žiji jakžtakž budou žít z ruky do huby, další na hranici bídy a pak pár vyvolených, kteří se budou mít dobře. Ohromně se rozevřely nůžky v ekonomické situaci obyvatel a nechápu, kde bude časem stát brát na stále se zvyšující potřebu vyplácení podpor a sociálních plateb, protože nebude z čeho. V tomto ohledu jsem pesimista a myslím, že už teď se toto vše projevuje a nerada to říkám, ale bude hůř, akorát si to ještě každej neuvědomuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
perfect day
13.10.13 18:08
@MartinaIrena píše:
To je pravda. Náš pan starosta, kterému je 30 let a je u mě nic než mladý hejsek, si po 10 letech v komunální politice za státní plat koupil pozemek v ceně cca 4.mil. Kč (ehm, tedy spíš mu zůstal za nehty), na něm postavil dům rovněž v řádu několika milionů, má nové auto a chodí oháklý podle poslední módy.

treba ma hypoteku, vzdyt mu do uctu nevidis. ;)

• Citovat
  • Upravit
25132
13.10.13 18:12

@perfect day Kdepak, vidím skrz něj až do… kočíruje ho tady jeden bohatý podnikatel… ví to všichni, ale je to hošíček z dobré rodiny a starousedlíci nás naplaveninu prostě při volbách přehlasovali :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat