Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Holky prosím radu, jsem skoro 2 týdny po porodu a nejspíš mám zánět prsu. Mám od včera teplotu, ale ne horečku (37,5) a hrozně mě bolí prso, dneska už tam je červený flek.
Cítím se strašně, bolí mě hlava, jsem totálně nepoužitelná.
Dává studené obklady a tvaroh, ale nelepší se to.
Už jsem to měla u prvního dítěte, celkem 2× a vždycky jsem měla horečku hned, jak to prso začao bolet.
Brala jsem tuším Amoksiklav a syn byl po něm hrozně spavý, nešel vzbudit ani na kojení po 6 h přes den, přitom byl normálně aktivní jindy. Ty ATB jsem vysadila a zánět se už neopakoval.
Mám si jet pro ATB k dr, když nemám horečku? Může se to ještě rozjet? Těch ATB se bojím, už ted mám spavé miminko dost. I jsem si všimla, že to prso mám pořád měkké, jak kdyby ubylo mléka, přitom bylo pořád nalité. Je možné, že ztratím mléko úplně? ![]()
Já to vždycky rozmasírovala (i přes bolest) + jsem kojila tak, aby dítě mělo bradu směrem k tomu fleku.
@Terez001 Určitě neztratíš mléko. Je tam zatvrdlina? Pokud ano, tak tu je potřeba rozmasírovat, i když to pekelně bolí. Já to tak měla 2×, i vyšší horečku, na atb to nebylo, pozvala jsem si LP, která mi to rozmasírovala (sama bych to nezvládla). Jakmile se to uvolnilo, do deseti minut mi bylo viditelně lépe a horečka zmizela.
I LP mi tenkrát říkala, že co doktoři většinou léčí atb jako zánět, z 90 procent není zánět ale retence.
Sprchuj si prsa v horke vode a masiruj a taky hodne odstrikavej. Vem si paralen
Měla jsem a vždycky stačilo zalézt pod teplou sprchu, pořádně rozmasirovat a odstříkat. Po sprše nejlépe nabídnout prs mimču
a pak tvaroh.
Smíchej slivovici s vodou 1:1, namoč do toho kapesník, přilož na prso, pak sáček a suchý ručník/plínu. Při kojení nasměruj mimino bradičkou k zánětlivému fleku na prsu. Ať to rychle přejde ![]()
Doporučuji před kojením nahřát a lehce rozmasírovat prso ve sprše - ale za mě žádné drastické tlačení a masírování, protože mně to teda spolehlivě rozjelo zánět (to, co máš teď, je podle všeho „jen“ retence). Pak kojit hlavičkou k postiženému místu, případně prostě různě střídat polohy, aby se mléko odsávalo z celého prsu. Po kojení namazat měsíčkovým olejem (je protizánětlivý) a přiložit kapesník namočený ve zředěné slivovici (jak píše Maky. p - cca 1:1 naředit s vodou). Hodně odpočívat, pít (ne čaje podporující laktaci). V mém případě pomohlo kolikrát prostě zalehnout s paralenem. Hlavně netahat těžké věci, nemít žádnou větší fyzickou námahu. Držím palce, vím, že to není žádný med
Prošla jsem si tím snad stokrát.
Asi bych pro atb nejela.. ja jsem byla se zanetem na pohotovosti a merili mi tam i teplotu, to jsem mela jen 37,7 a rikali, ze to na atb neni ( Apolinar )
pomahalo na to nahrati ve sprse a masirovani, tvaroh a slivovice bez ucinku
Zatvrdlina tam není, to jsem taky už měla u prvního dítěte a to jsme si vdždycky propíchla tu bílou tečku a mléko ve sprše odstříkala a odeznělo to.(neměla jsem teplotu ) S tímto problémem (horečka a bolest) jsem byla na pohotovosti a tam mi řekli, že to je zánět
LP jsem taky měla, ale dlouho jsem na ni čekala, než měla termín pro mě, takže to bych asi nevydržela ![]()
To vše dělám od včera a nic ![]()
Tu sivovici zkusím. Raději si pro ty ATb dojdu a zkusím ještě ten paralen a tu slivovici. Musím prostě fungovat, odpočívat bohužel nejde mám batole a miminko ![]()
Holky jsem tri dny po porodu a pres noc se mi strasne nalili prsa, mam je asi o tri cisla vetsi, mela sem tak jednicky
na dotek jsou tvrda a mam zvysenou teplotu. Zkousim paralen a odstrikavat ve sprse, je nadeje ze se to za par dni srovna? Mala pije tak po 2-3 hodinach. Nebo je neco co zpomaluje laktaci? Nekde jsem vycetla ze matovy caj… ![]()
@Benjaminek120 - vyptej si u sestry zábal - mokrý ručník, igelit, suchý ručník. Taky se mi hned nalila prsa šíleným způsobem, i teplotu jsem měla a dva dny zábalu a paralen pomohlo. Já dostala naráz dva paraleny a musela jsem během odpoledne vypít litr vody, že to mám místo kapačky, abych se mohla hýbat k miminu ![]()
Toje normální tři dny o porodu, rozhodně nedělej nic pro to, aby sis snížila laktaci
To se srovná..Požádej o odsávačku a odsávej, uleví se ti.
Holky, tak já se hlásím, že už je mi dobře od včerejška, teplota ustoupila, bolest není a ATb neberu. Děkuji všem za rady, fakt to ten zánět nebyl, i když dr říkal, že ano
Napsal mi Amoksiklav, ale mám ho schovaný. Během dne jsem nahřívala prso ve sprše a dávala studené obklady, večer paralen a další den bylo po všem ![]()
Ahoj, nevím, jestli jde o zánět, včera jsem byla u doktorky a řekla, že nic nevidí. Kojím 19 měsíců starou holčičku. Zánět jsem měla v šestinedělí, vyléčen bez antibiotik. Levé prso občas zlobí, objevují se retence, ale nikdy to nepřešlo v zánět. Teď mívám 6. den zimnice, bolí mě klouby, od včerejška mám teplotu, jsem hodně unavená. Levé prso pálí, píchá v něm, ale není zarudlé ani tvrdé. Je ale větší než levé. Dcera pije normálně z obou. Masíruji si je měsíčkovým olejem a beru lecitin, to mi poradili proti retencím, snažím se často kojit. Nevím, co dělat víc, aby se to zlepšilo. Prosím o rady
![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, nevím, jestli jde o zánět, včera jsem byla u doktorky a řekla, že nic nevidí. Kojím 19 měsíců starou holčičku. Zánět jsem měla v šestinedělí, vyléčen bez antibiotik. Levé prso občas zlobí, objevují se retence, ale nikdy to nepřešlo v zánět. Teď mívám 6. den zimnice, bolí mě klouby, od včerejška mám teplotu, jsem hodně unavená. Levé prso pálí, píchá v něm, ale není zarudlé ani tvrdé. Je ale větší než levé. Dcera pije normálně z obou. Masíruji si je měsíčkovým olejem a beru lecitin, to mi poradili proti retencím, snažím se často kojit. Nevím, co dělat víc, aby se to zlepšilo. Prosím o rady![]()
Antibiotika, a přestala bych kojit.
Ja jsem kojila dva roky a črvrt a nevidím důvod zastavovat laktaci. Zánět jsem mela taky bez zatvrdliny a zčervenání. Jen to trochu bylo cítit, jako by to bylo přeleželé a mírné pálení. Nicméně horecka, bolesti kloubú a svalů. Do 24h mi zabral Duracef ATB, se kterými se můze normálně kojit. Jinak kojení bych omezovala určitě pomalinku..postupně.