Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Šmoulice píše: Více
Tipla bych, že si Mandarinka založila další nick. ![]()
Nikdo jiný tady není tak posedlý tím, aby mi opravoval pravopis…. ![]()
A pokaždý tam má víc chyb než já….
Dala dotaz a půlka lidí útočí na to, jak ho napsala. Ano, nečte se to ideálně hlavně kvůli čárkám ve větách, mobil toho snese dost…
Nemá snad právo dostat normální odpověď jen proto, že dotaz nenapíše dokonale? Co je na tom příspěvku tak pobuřujícího? Zvažuje změnu školy, protože nechce nechat dítě propadnout. Je to dítě opravdu na propadnutí? To samozřejmě nevíme, ale pokud to někdo jiný dokáže posoudit…
Najdi si školu, kde dávají jen jedničky, ideálně někde mimo Evropu.
Prosím vás, já si asi sedím na vedení, může mi to někdo vysvětlit? Kluk na propadnutí není, ale učitelka by to uměla zařídit, pokud matka písemně potvrdí, že si to přeje?
@Michelle_M píše: Více
Kluk zřejmě nezvládá učivo první třídy. Paní učitelka mu dává motivační známky, takže průměr známek neodpovídá známkám na propadnutí, které prostě musí být na pětku, protože takové je pravidlo. Což se u prvňáků hodně špatně splňuje, když nechceš být fakt kráva, co dítěti seká pětky. V takových případech se skutečně s ohledem na city dětí navrhuje, aby dítě dostalo slovní hodnocení, známky se psaly jenom do počítače, aby se s nimi dítě nebylo nucené konfrontovat. Jestliže dítě nezvládne učivo první třídy, pak je pro něj vysloveně peklo, aby se posouvalo do druhé, kde už děti čtou. Může to dítěti fakt hodně pomoci v případě, že dítě potřebuje jenom víc času, nastoupilo do školy jako nezralé nebo má deficit v nadání.
@hanka.br. píše: Více
Díky za vysvětlení… To mi přijde rozumné, pak ale zase nechápu, proč kvůli tomu zakladatelka chce měnit dítěti školu a je tím tak rozhořčená, když učitelka vlastně chce pro dítě to nejlepší řešení.
@Michelle_M píše: Více
Protože ne každý rodič tohle pochopí a zkousne.
Já jsem to pochopila tak, že dítě podle zakladatelky není na opakovaní ročníku. Z toho důvodu chce dítě přesunout na jinou školu. Psala, že dítě má lehčí úlevy a ty mu pomáhají. A doma je vše v pořádku. To už ví jen zakladatelka, jak to je ve skutečnosti. Už jsem narazila na špatne hodnocení z PPP, špatne posouzení dítěte učitelkou. Stát se to může. I tak se mi to zdá v tomto případě nepravděpodobné a učitelka si tím je jistá.
To, že zakladatelka nepíše vše správně, věty, čárky, mě nepřekvapuje v diskuzi. Občas se tu řeší opravdu věci až zbytečně moc.
U nás na škole se na prvním stupni davaji jedničky. Hodnocení je taky milé. Výstupy jsou asi nižší než na jiných školách. I tak se na škole najdou nadané děti, ktere to někam dotáhnou a problémy jinde nemají. I tak se jich dost dostane na gympl od 6. třídy.
Na místě zakladatelky bych sháněla třeba soukromé poradenství, PPP a chtěla další vyjádření. Klidně i víc komunikovat s učitelkou, v čem je problém a třeba se na to víc zaměřit. Vím, že někdy s učitelkou není dobrá komunikace. Mám to za sebou. Někdy pomůže zkoušet to pořád dokola a snazit se najít společnou řeč. Vždyť i ta učitelka nechce nikomu uškodit. Momentálně učitelka staršího dítěte v jednom predmetu vidí známku na 3, ale doma vše zvládne na 1, občas dovysvetlim. Ode mě to chápe často lépe. Při testech je trochu ve stresu a to, co doma zvládne, ve škole pokazí. Tím je způsobeno to horší hodnocení učitelkou. Může to být třeba i stres, obava ze selhání.
@Zumpa píše: Více
Hele, u nas se v prvni tride jednicky davaly. Vsem. Vidim to, kdyz syn dostal znamku, byl i prumer tridy 1. Ale take bylo slovni hodnoceni, ze ktereho bylo znat, co mu jde a co nejde.
Treba „pocitani do 20 ti jde vyborne (matika)“ nebo „v ramci svych mozosti se snazis o spravnou intonaci (hudebka)“, tam je jasne znat, ze zpivat moc neumi
Nevim, co dostavaly deti, kterym neco duleziteho neslo hodne. Umim si predstavit neco jako „zkus doma vice procvicovat…“
Kazit detem v prvni tride radost z uceni neni dobre, ty znamky uz stejne brzo zrusi a msylim, ze je to dobre - nas syn je ted dostava jen online a vubec mu to nerikam. Ty deti i tak vidi v porovnani s ostatnimi, zda jsou ci nejsou pozadu, ze neumi cist, kdyz ostatni ano, atd…
Jestli ma dite opakovat nebo ne tady nerozhodneme, ale asi bych se taky sla poradit jinam nez jen s jeho ucitelkou. Treba z ni ma opravdu tremu nebo kdo vi…
@Paavliinkaa píše: Více
Kvůli trojce z matriky přestup?
nebylo by lepší sehnat doučování? Domluvit se spíš na příkladech navíc.
Vždyť nemusí mít jedničky. Pokud mu není z Hůry dáno tak těžko bude mít vyznamenání.
Přestup mu může možná v něčem pomoc ale nejspíš tam budou zase jiné mínusy. Spolužačka dojížděla na ZŠ téměř 40 minut. Byla to jediná škola kde se držela na 4 z předmětu jako je M, F,CH. Ne, že by se neučila.
Tak syn má asi být po kom. Návrh učitelky mi přijde vstřícný a nemyslím si, že když se dítě bude stěhovat po různých školách jak vlaštovka, že mu to pomůže.
@Anonymní píše: Více
To je 3 z matiky v 1. třídě, ne? Když nezvládá 1+2, jak má pokračovat v druhé třídě? Co tam bude dělat?
@johanka.1987 píše: Více
Tak důležité je, proč to nezvládá. Je problém intelekt, nebo nějaká SPU (dysgrafie, dyskalkulie atd), porucha pozornosti (mám dítě s nadprůměrný intelektem, ale dej mu cvičení, kde se střídá plus a mínus a seká chyby jak Baťa cvičky), je nezralé, má špatně nastavená opatření, učitelka s tím neumí pracovat…s každou tou věcí se pracuje jinak ![]()