Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Petra Star to je tezke tohle. Vsichni dostavaji jedničky, takže vsichni spokojeni. Ale decko treba na konci druhé tridy nepozná písmenka, neumi scitat pres deset, nema na co navazovat. Co s tim. Nekterym totiž opravdu pomůže se treba v prvni třídě vratit do skolky nebo si ji zopakovat potom celou. I poradna rika, ze jim tam nemuzeme posilat deti s vybornyma znamkama a pritom tvrdit, ze ma decko problemy a nic neumi. Myslím, ze nekterym detem nova pravidla ublíží.
U nás se to dělá stejně, škola se snaží nestresovat dítě. Za mě je propadnutí v první třídě ideální, ve třídě se sejdou nové děti a nikdo propadnutí neřeší. Navíc jak se pak to dítě bude cítit, když budou počítat do 100 a ono plave v základech, bude se učit pravopis, ale nebude umět číst a psát. Znám děti, co opakovaly první třídu a jsou i takové, co pak už problémy neměly a naopak sebevědomí stouplo, protože jim první třída najednou šla. Že doma vnímá zakladatelka, že je vše v pořádku, neznamená, že vše v pořádku je, zakladatelka nema porovnání, ve škole může být méně času, dítko se může hůř soustředit. Za mnou byla nejedna maminka, že neví, proč nedávám jedničky, protože dítě to umí, ale v porovnání celé třídy bylo na chvostu a často se ukázalo, že to umí jen podle maminky, umělo slabiky v době, kdy jsme četli věty.
Pokud je dítě nezralé, nebo nemá dostatek nadání, tak ani úlevy moc nepomohou a to, že už teď má prvňák úlevy, znamená, že ty problémy jsou.
PS: Klidně na další škole může mít jedničky, školy jsou různé sedne mu lépe kolektiv, učitelka, ale je taky možné, že problémy budou přetrvávat. Setkala jsem se s obojím. Je také pravda, že některé školy jsou méně náročné a neřeší.
Nesetkala jsem se s propadnutím po dohodě, ale zdá se mi, že to učitelka myslí s klukem dobře, i ta ohleduplnost ohledně známek.
zdá se mi, zakladatelko, že jste o tom musely už s učitelkou mluvit, že už na téma propadnutí reaguje.
Pokud propadne v první třídě, vlastně to bude, jakoby měl odklad. Jak píše anonymní konvalinka.
mě ta první třída unikla, tak jsem chtěla napsat, že by bylo ideální propadnout do jiné školy, aby se to o něm nevědělo. Ono se to teda stejně nakonec roznese.
@vokishka píše: Více
tak je to u nás. Učitelka tam má tolik exotů, že naše dys ADHD dítě je tam mezi nimi jako vychovaný premiant a vždycky na dotaz odpoví (učitelka), že s ním nemá absolutně žádné potíže. Teď mu konečně ve čtvrté třídě konečně začala dávat dvojky.
@Pudloslava píše: Více
U nás na škole to je běžná věc. Děti se vrátí do první třídy, kde ostatní děti ani nezaznamenají, že dítě ve škole už bylo. To dítě si konečně zažije úspěch, protože většinu věcí už zná a jde mu to snadno a pak se k učení líp motivuje. V době covidu, permanentních karantén a absence zápisů takhle z třídy dcery odešly čtyři děti.
Zakladatelka by spíš měla pracovat se stávající školou, najít si nezávislou učitelku, která by jí zhodnotila, jak na tom dítě je. Stěhovat dítě ze školy do školy je dost nešťastný.
ale doma když děláme školu tak je vše v pořádku, jen ve škole se prostě asi vůbec necítí
Vono by to chtelo abyste krome PPP navstivili take normalniho psychologa a aby ho von vysetril. Von Damian muze mit problem verejne vystupovat, a to je docela problem.
Muj otec napriklad v prvni tride vubec nemluvil, a to byl skolni rok 1952.
O me rikali, ze jestli to vubec zvladnu, ze zalezi mit hodnou pani ucitelku a to slo o rok 1986. Ja to nakonec zvladnul, mel jsem vyznamenani.
A pancitelka neni ve skole aby psychologicky pomahala jednotlivym detem s jejich problemy. Ona tam ma masu 20 deti a musi ucit vsechny naraz a efektivne. A pokud ma jednotlive dite dilci problem s vystupovanim, stresem, tremou, tak fakt neni jeji dvorek. Posilejte ditko, delat samostatne drobne nakupy v obchode, at se otrka. A mobil mu co nejvic zakazovat, na mobilu se nic kloudneho nenauci.
@Paavliinkaa píše: Více
a ty zakladatelko nesouhlasíš s propadnutím, ikdyž to synovi nejde? Je to kvůli tomu, že je mu v první třídě 8let?
od toho bych se asi odprostila, prostě bylo synovi někde ubráno a někde přidáno…přístup školy mi naopak přijde vstřícný a velmi bych zvážila přestup jinam, kde to neznáš a může to být horší…
@hanka.br. píše: Více
Když jsem já chodila do školy, tak by si rodiče žáka, který nezvládá ani první třídu, učitelka pozvala, a pak ho dali do zvláštní školy. Dneska to tak nejde, takže bych hledala pro něho nějakou alternativní soukromou školu, kde ho buď nebudou vůbec známkovat nebo ho budou známkovat jen mírně. Pokud zůstane na normální ZŠ, tak mu učení nepůjde a bude třeba mu zajistit doučování, které ale mnohdy také toho moc nezmůže, když není někomu zhůry dáno. Pokud ho dáš na normální jinou školu, tak to bude jen z bláta do louže a možná ještě horší. A v této stávající škole si jen oddychnou, že se zbavili jednoho propadlíka.
@Šmoulice píše: Více
tak alespon opravila. Horsi by bylo, kdyby si toho nevsimla.
Ja se k pravopisu vyjadrovat nebudu. Az se dcera bude ucit pravopis, budu se to ucit spolu s ni.
Ja bych mela jinou otazku: Zakladatelko, ty chces, aby syn propadl? Nebo to neprimo chce skola, aby opakoval prvni tridu?
Druha vec, ktera me u toho napadla: nedelejme z deti blbecky. Ucitelka mu da nejake hodnoceni do ruky, vysvedceni za jeho zady a pak v zari pujde do tridy a to je divne, ona to je zase 1B a zaci jsou uplne jini.
To mu hodlate vysvetlit jak? Vsak mu bude pak stejne jasne, ze propadl.
@PinkiePieCutie píše: Více
tak jde spíš o to, že pokud „nepropadne“ a nezopakuje si učivo první třídy a neosvojí si ho, tak ho to ve druhé dožene a ty základy mu už pak budou chybět napořád…
@PinkiePieCutie píše: Více
syn je teď ve druhe třídě. A škola neboli učitelka snami nijak nekomunikovala celou dobu vždy jen když jsem přišla a ptala se na syna jak mu to jde naco se máme doma víc zaměřit atd…my to doma vidíme tak že na propadnutí není ani známkově nato nevypadá
@Keyllah píše: Více
chapu.
Ja jsem se svym cerstve 5 letym byla v PPP a zaver byl, ze syn ma problemy se soustredenim, bude potrebovat asistentku a je opozdeny grafomotoricky.
Odklady se rusi, do skoly tim padem pujde.
Kdyz jsem se ptala, jak to ma fungovat, kdyz dite evidentne na skolu pripravene neni, suse mi odvetila, ze to nemam resit, ze tech opozdenych deti tam bude vic a prvni dva roky jsou takove jednoduche a deti maji cas to dohnat. Ze pry se to bude resit az od 3. tridy nahoru.
Tak jak to teda je, dohanej to prvni dva roky nebo nedohanej.
Navic, jestli muzeme verit slovum zakladatelky, tak doma problemy s ucenim nema a latko v podstate ovlada. Zde se nabizi tudiz otazka, v cem je teda problem? Mozna v soustredeni? Nepomohla by asistentka?