Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@andelka83
Mohla by jsi se konkrétně nějak rozepsat?
Jaké to je? Jedno dítě vs dvě?😊
Jaké to má plusy a mínusy?
@andelka83 Omlouvám se za OT, ale je velký rozdíl dvě nebo tři? ![]()
Mám dvě děti 3,5 roku od sebe. A pokud mám nějakým zázrakem jen jedno, tak ten rozdíl extrémně pociťuji. Dvě děti jsou už přesila. Často se cítím přetížená na konci víkendu, protože pořád na mě někdo mluví a něco požaduje. Nehledě na to, že když jsou spolu, tak hrozně divočej, jsou hlučný a často sobě i nebezpeční. Zatímco sami, jsou to celkem pecky a klidní kluci.
Nejhorší jsou za mě nemoci, zvlášt ty blicí v double vydání.
Finance: jedno nebo dvě je velký rozdíl. Jedna soukromá škola, jedna soukromá školka, chůva pro dvě děti, kroužky pro oba, dovolené, skipasy, vstupy, sportovní vybavení, a ještě to poroste. Přibudou náklady za PC/Mobily/ipady/tarify/.
Výhody to má v tom, že jsou i momenty kdy se zabaví společně, dávají si najevo jak se mají rádi, a jsou sladcí, když vedle sebe spinkaj. ![]()
U nás se dva kousky taky spolu zabaví stylem, že je musím hlídat víc, než když mám na starost jen jednu dceru. Pač vymýšlí koniny životu a majetku nebezpečné a navíc se neustále o něco rvou. Je to divočina…
Jedno nebo dvě rozdíl za nás nee. Jedno nebo tři už rozdíl je. Pro někoho pohoda. Pro někoho nad jeho síly.
Neříď se podle nikoho na netu. To si musíte vyřešit spolu doma. Žijete svůj život.
Jedno dítě = žádné dítě podle mě platí, jakmile mas ale víc jak jedno
prostě pro mě první dítě bylo náročné, velká změna, pak vše resis „poprvé“ (zuby, teploty, reakce na očkováni, nemoci, jak dítě roste/neroste, prikrmy, chce jist, nechce jist, mění se spankovy režim, vývoj dítěte atd.) Proste vším si prochazíš poprvé, musíš to zjistit, naučit se, něco si třeba přečíst atd… s tím druhým a dalším dítětem už to víš, znáš, jen tak něco tě nepřekvapí, není ani tak tolik fokus na všechno, takže něco běží tak nějak samo a plyne to… a ano, jakmile mas víc jak jedno dítě a pak mas „jen“ to jedno, v tu chvíli třeba platí jedno dítě=žádné dítě.
My o druhem hodně pochybovali a nebyli si jisti, až před 2. narozeninama dcery jsme to tema vůbec začali nějak otevírat a mluvit o tom, do té doby to bylo „no go“. Upřímně jsme nebyli ani výrazně pro a ani proti, obojí pro nás mělo určitě výhody i nevýhody… takže jsme to nechali tak nějak na přírodě, dali jsme si nějaký čas, dokdy dokud by se nepodařilo, tak bychom se na to vyprdli a já bych nastoupila zpět do práce a dcera by zůstala jedinacek asi nejspíš
no podařilo se hned ten první měsíc.
Jsem ráda, že jsou dvě, neumím si teď už představit, že by byla dcera sama. Doufám, že si budou se segrou rozumět a budou se mít rady a mít v sobě parťáka i až my tu s mužem jednou nebudeme, tak že nezůstane „sama“.
Co se týká finanční, tak na začátku téměř nula, vše důležité jsme měli po starší, případně už jsme věděli, ze spousta věci není vůbec potřeba… teď má mladší 15 měsíců, tak už nějaké boticky, jídlo atd., ale furt žádný drama. To bude asi az s příchodem kroužku pro obě a nástupu do školy. ![]()
Mám 3 děti, 6 let, 4 roky a 2 měsíce. Za mě byl největší šok z 0 na 1.. Nicmene pořekadlu jedno dítě, žádné dítě dávám zpětně zapravdu
Když mám doma jenom jedno - kterékoliv - tak je to úžasný klid ![]()
Výhody více děti jsou v tom, že se zabaví spolu a mě nepotřebují. Kdybychom neměli teď to miminko, tak mi stačí jít s dětmi na hřiště nebo do herny a jsou zabavené na celé odpoledne a já si můžu číst ![]()
Nevýhody - no je to prostě víc práce, víc vaření, bordelu, jekotu…protože zhádat do krve se umí kvůli naprostejm blbinam
Ale neměnila bych ![]()
Tak za mě je nejhorší na 2 dětech jejich neustále hádky a dohady, dále pak taky dvojnásobné množství dotazů, na které musíš neustále odpovídat. Psychicky mě to fakt vyčerpává, jenže stejně je člověk rád, že je má ![]()
Jedno nebo dve je velky rozdil, a to rikam i jako matka dvou synu, kteri si spolu neskutecne vyhrali. My ted po letech mame holcicku a ja vidim, jak moc pomahalo mit dva kluky podobne stare. Musim se ji mnohem vic venovat, protoze proste vidim, ze je rozdil hrat si sam nebo s nekym, tak je mi ji uplne lito a jdu si s ni hrat. ![]()
Druhe dite sice prida praci, ale zase uz tak moc neresis spoustu blbosti.
Taky bych pridala to, ze mit sourozence da diteti uz od zacatku nahlidnout do blizkych vztahu mezi stvorenima stejne „urovne“, ze nejsou vubec jednoduche. Ono je neco jineho mit kamarady, spoluzaky, doma rodice…a neco jineho je mit v rodine sobe rovneho.
Rozdíl 1 a 2 rozhodně je. Mám dcery 11,5 a 9 let a je pravda, že se hádají apod., ale když je člověk vidí, jak si k sobě za chvíli vlezou na gauči, leží u sebe, drbou si záda a o něčem si povídají a smějí se spolu, tak si říká, jak je to sourozenectví skvělé
Nedovedu si představit, mít jen jedno. Navíc asi bude třetí
![]()
Já mám 3. Největší rozdíl byl z zadnyho na jedno. Pak ze dvou na 3. Z jednoho na dvě to bylo vcelku v pohodě. Ale jinak jo, mít jen jedno dítě je úplně jiný, než mít dvě nebo 3. Je to jiný, ale pro mě teda ne lepší. Užívám si to první den, pak je to nuda. To dítě, jak je zvyklý na sourozence, se samo nezabavi, furt vyžaduje moji pozornost, hrát si chce se mnou, celej den na mně visí. Kdežto když jsou všichni 3 nebo aspoň 2, tak si hrají spolu. V tomto ohledu čím víc, tím líp, vzdycky si ma kdo s kym hrát. Ale zase je fakt, že s jedním dítětem je klid, ticho, líp se řeší denní program, líp se řeší logistika školky, školy, kroužků, lepší je to finančně… ale je to nuda, já jsem zvyklá na tu školku doma, vyhovuje mi to. S jedním bych se unudila. Příbuzná by zas nepřežila 3, je spokojená s jedním. To má kazdej jinak.
Já mám děti 4 roky od sebe a v mezičase jsem pracovala. Cíleně jsme to takto chtěli, protože pak byl čas na individuální péči. Ale u každého dítěte jsem se v jeho roce vracela do práce, u mladšího vlastně o dost dřív. V tom mladším věku to není až tak finanční zápřah, jako pak spíše logistický a organizační. Finance začínají lítat s nástupem do školy a školky. To je fakt mazec. Ale děti si spolu vyhrají, občas víc a občas míň. Ty hádky o sebemenší blbost jsou příšerné. Naučila jsem se je ignorovat, ale zase to nejde za všech situací a u všech povah dětí. Každopádně bych neměnila. Vždy jsme chtěli děti dvě.
Neshledávám nevýhody vůbec žádné v rozhodnutí mít 2 děti. Obě děti dodaly naší rodině naprosto nový rozměr, každé je jedinečné a úplně jiné ![]()
Ahoj, předem se omlouvam za anonym, ale nechci aby někdo ze známých o něčem věděl..😊
Věc je taková, že s manželem máme jedno dítě. Ale pořád tápeme, zda půjdeme do druhého nebo ne..
Můžete mi vy maminky co už dvě děti máte napsat výhody a nevýhody dvou dětí?
Opravdu je to tak - “Jedno dítě = žádný dítě?”
Je hodně znát starat se o dvě děti než o jedno?
Dekuji za všechny odpovědi☺️