Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mamky,
potřebuju poradit, jak byste danou situaci řešily vy…
Dneska jsme měli odjet na dovolenou do Chorvatska, autem, přes noc, asi 12hodin jízdy. Jenomže malý měl v pátek ráno zničehonic teplotu skoro 39, tak jsem s ním hned letěla k dr, říkala, že průdušky má čisté, nekašle, nemá rýmu, jen měl trošku červený krček. Dělala mu hned i CRP, tak měl hodnotu 5, což je prý OK, žádný zánět v těle to neznačí. Ptala jsem se jí na tu cestu do Chorvatska, tak říkala, že v neděli ať nikam nejedem, že nejdřív v pondělí, podle toho, jak na tom malý bude. No, teploty měl jen v ten pátek, v sobotu ráno se vzbudil už bez teploty a to mu vydrželo celý den, na noc jsem mu pro jistotu ještě Nurofen dala, a taky bere 2× denně Mucosolvan a 3× denně Fenistil kapky. Ted vypadá v pohodě, hezky v noci spinkal, budil se normálně jako vždycky, nekňoural, papá taky celkem dobře. I když je teda více protivný než normálně. ![]()
Tak ted nevím, co dělat. Jít zítra ráno ještě k mudře, at ho zkoukne, ale zase se bojím, že tam ještě něco dalšího pochytá. Ale měla bych jistotu, že je ok, že to byla jen nějaká jednodenní virozka /máte s ní někdo zkušenosti, bývá to..?/ a že můžem v klidu odjet. A nebo k dr nejít, jen jí třeba zavolat a risknout to…? Co myslíte?
Díky za rady, A.
Ahoj,
a proč mu dáváš Nurofen, když nemá teplotu? Takhle přece nepoznáš, jestli mu něco je - horečka nemá šanci stoupat. A ten Mucosolvan? Když píšeš, že nekašle? Jsou to chemikálie, co zatěžují játra… Už bych mu nic nedávala a počkala do pondělka, jestli se bude něco dít a pak asi jela. Nebyl víc na sluníčku? Nerostou mu zuby?
Nurofen jsem mu dávala jen v pátek, když měl teplotu 38,9, naposledy o půlnoci v noci z pátku na sobotu, ráno v sobotu už byl bez teplot i celý den, ale mudra říkala, že mu ten Nuroš můžu dát i v sobotu na noc, protože kdyby tam byl nějaký začínající zánět, tak to utlumí nebo co. Dneska už mu ho nedám, protože vypadá v pohodě, hezky si hraje, jen má ještě trošku lesklá očka..
Jedná se mi o to, jestli je taková jednodenní horečka normální, zatím jsme se s tím ještě nikdy nesetkali, když byli nemocní, tak vždycky teploty aspoň
2-3 dny.
Na sluníčku den předtím nebyl, ale byli jsme venku a je fakt, že jsem mu pořád oblíkala mikinku a sundavala mikinku, protože na sluníčku bylo horko a ve stínu, když fouklo, tak zase se mi zdálo chladno, takže možná to mohl mít z toho. Hlavně, abych mu tím zítřejším odjezdem neublížila a nerozjelo se to pak na dovolené, to bych fakt nerada… ![]()
Já bych sbalila léky a jela. . jestli je v poho, už bych k dr. nešla. Člověk tak nějak pozná, jestli je mrně v pořádku. Nurofen jen tak tedy nedávám v žádném případě, jen od 38výše.
A to nedáváte Nurofen, ani když prcka trápí zoubky…? Nejenom na snižování teploty.. Tak to já jsem slyšela už od spousty holek, že na noc Nurofen daly, právě když mimču rostly zoubky a bylo neklidné.
Zkus skočit na pohotovost ať ti ho prohlédnou, sice asi narazíš na Saheba
nebo tu protivnou blondýnu
, ale budeš vědět na čem jsi a nemusíš sedět frontu u mudry, většinou tam nikdo nebývá
, taky tak jezdíme ![]()
jinak si dovo užijte a až přijedeš tak se stav na klebety ![]()
Sati, Saheba fakt nééé…
Díky němu a jeho přístupu malá skončila ve 2 letech na jipce s oboustranným zápalem plic…
Od té doby jsme tam byli s děckama už několikrát a pokaždé tam byl on, jsem hned měla z něho vyrážku. ![]()
Niky vypadá už úplně v pohodě, tak nevím, jestli to nemohlo být od těch zubů, protože hodně slintá. Ale nejsem si jistá, jestli může být od zubů teplota až k 39 st.. ![]()
Předchozí příspěvěk byl můj, jsem se zapomněla přihlásit.. ![]()
Anduli
Petra ty 39 od zubů mívala standartně, tím ti nechci vnutit, že to má i tvůj malý ![]()
pokud mi dite nezvraci, nema prujem, zadnou vyrazku ani dalsi nezadouci priznaky krome teploty, davam pripravky proti horecce az od 39,5 a vyse.. ne vzdy je totiz horecka pruvodcem nemoci.. castokrat je jeji sila leciva a prave bojem s ni se deti posunou do jineho „levlu“.. napr. zacnou lepe mluvit, zlepsi se motoricke schopnosti atd.. u svych deti to mam odpozorovane.. takze pokud nehoreckuje dele nez 2dny (a nema zadne dalsi priznaky!!), pouze davam zabaly, sprchuji vlaznou vodou, chovam a konejsim..
pokud horecka trva dele, resim to s lekarem..
mozna to bude pro nekoho drastictejsi, ale takto resim teploty doma ja, protoze verim v lecebnou silu horecky..
takze rada zni, pokud uz je o.k. a nic dalsiho mu neni, bez problemu bych na dovolenou odjela.
j.
Anonymni píše:
davam pripravky proti horecce az od 39,5 a vyse..
j.
No, tě pic!!!!!!
![]()
Anonymni píše:
davam pripravky proti horecce az od 39,5 a vyse..
j.
No, tě pic!!!!!!
To chce hodně velkou odvahu a víru v sílu horečky!
Nechtěla bych dva dny prožít v tak vysokých horečkách bez léku ![]()