Jednoduché cukroví

121
3.11.09 18:38

Jednoduché cukroví

Ahoj všichni,
za chvíli tady máme Vánoce, tak bych konečně letos mohla taky něco upéct. Prosím o pár receptů, hlavně nic složitýho, i pro začátečníky :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
892
4.11.09 10:38

Majčo, na cukroví není nic složitého, jen se neboj :-)

tak třeba klasika linecké slepované:
500g hl mouky
250g másla (Hery)
120g moučkového cukru
1 vejce
1 vanilkový cukr

nasyp si mouku a cukr, do toho nakrájej změklou heru a navrch klepni vajíčko, všechno pořádně zpracuj ručně na pevné těsto a dej odležet do ledničky min. na hodinku, já si většinou jeden den udělám těsta a další dny pak vyrábím (a večer samozřejmě uždibuju :-))
pak teda vyndej a nech chvilku zase povolit, po částech vyválej na placku tak 0,5cm silnou a vykrajuj, s tím ti určitě ráda pomůže malá, naskládej na plech vyložený pečícím papírem a peč v troubě předehřáté na cca 150st, hotovo je za nějakých 10 minutek, chce to hlídat, sundat hned z plechu, nechat zchladnout a naskládat do krabice a nejlíp ven, nebo někam do chladna,
no a na závěr spojit marmeládou, já dělám až tak týden před vánocemi

čokoládové hrudky
100g moučkového cukru
100g hery
1,5 lžíce kakaa (prášek, ne granko)
1 lžíce škrobu
1,5 lžíče plnotučného mléka
ořechy, mandle, vločky …

máslo, cukr, mléko a kakao smíchat v hrnci (ne vařit, v podstatě jen než povolí to máslo), sundat ze sporáku a přidat škrob a míchat až to začne houstnout, pak nasypat sekané ořechy, mandle atd. dle chuti a lžičkou pak dělat hrudky na pečící papír a dát ztuhnout

vosí hnízda
200g piškotů
180g cukru
3 lžíce rumu
80g hery
3 lžíce kakaa (prášek)

piškoty rozemlít, všechno opět smíchat a zpracovat na pevné těsto, dát odpočinout do ledničky, při dělání vosátek vždycky formičku vysypu moučkovým cukrem, nacpu do ní těsto a vařečkou tam udělám důlek, zase naskládat do krabice a šup do chladna a před vánoci už jen naplnit (třeba vaječňákem, ale hodně hustým, nebo smíchat žloutek, cukr, máslo, trochu mlíka) a zavřít piškotem

kokosové kuličky
210g moučkového cukru
250g hery
2 vejce
piškoty
30g kakaa
rum (dle chuti), kokos

všechno smícháme, ty piškoty množství podle toho, aby ti vyšlo pevné těsto, zase nechat uležet a pak dělat kuličky a obalit v kokosu

z toho lineckého ještě dělám dvoubarevné, rozdělím si ho na půl a do jedné půlky ještě přidám kakao, nebo karob a pak už si s tím jen hraju, dělám různé obrazce, třeba položím na sebe jeden světlý a jeden tmavý plát, zabalím jako roládu, nakrájím na kolečka a dám péct, nebo poskládám proužky jako do šachovnice, vymyslet se toho dá plno, akorát před krájením dát chvilku do mrazáku, líp se to pak dělá

a cukroví které já mám nejraděj - koupím si linecké košíčky (upéct se mi je nikdy nepovede :-( ) naplním je různými zbytky (oříšky, máslo, cukr, kakao …) poleju rozpuštěnou čokoládou a navrch dám lískový oříšek

perníčky bez uležení
500g hladké mouky
190g moučkového cukru
125g másla
125g medu
3 vejce
1 lžička jedlé sody
1,5 lžičky mleté skořice
4 - 5 tlučených hřebíčků
vejce na potření

všechno smícháme do těsta, dáme odpočinout, pak opět vyválíme placku, vykrajujeme různé tvary, dáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v troubě předehřáté na 150st asi 15 minut, zase to chce hlídat, zdobit se pak dají různě, klasika bílá poleva je citronová šťáva, do které přidáváš moučkový cukr dokud není pěkně hutná, ale už se dají koupit i hotové od Dr.Oetker rovnou v tubě, bílá i barevné, nebo můžeš peníčky polít čokoládou a třeba posypat tím barevným sypáním .. to už je na fantazii, opět skladovat v chladnu

tak to jen takový malý výběr :-) a držím palec, ať se pečení povede

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2977
4.11.09 11:14

Nu pokud bys chtěla něco slaného:

• uhněteš dohromady stejné množství strouhaného tvrdého sýra + másla(hera) + hl. mouky
  • těsto vyválíš
  • nakrájíš na jakékoliv tvary
  • na plechu s pečícím papírem potřeš rozšlehaným vajíčkem
  • posypeš solí + mákem nebo solí + kmínem
  • necháš péct na 200 až to zezlátne
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
892
5.11.09 23:44

nebo úplně bez hnětení - koupit listové těsto a dále už postupovat jak píše cancerka :-), případně i tím sýrem se to dá postrouhat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
6.11.09 08:27

Tak já přidám jedno úplně jednoduchý, co se povede každýmu. Dělala jsem ho zrovna v neděli, aby ho holka mohla vzít v pondělí do školky (měla narozeniny). Takže:

Nakrájet banán na kolečka (asi 0,5 cm), vložit mezi dva piškoty, zapíchnout doprostřed párátko. Rozpustit si ve vodní lázni čokoládu na vaření s trochou ztuženýho tuku (nebo tuk, kakao, cukr), piškoty v tom namočit a pak obalit třeba v kokosu nebo strouhaných ořechách.

Musí se to dělat den předtím než to chcete jíst, aby to stačilo změknout, ale třeba za tři už se to jíst nedá, protože ten banán dlouho nevydrží.
Ale u nás se to stejně sežere hned první den. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
6.11.09 08:31

A ještě přidám fotku. Pro děti do školky jsem to posypala barevným zdobením na dorty.
Mělo to úspěch. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2977
6.11.09 08:58

tak to si musím zapamatovat, super tip, když bude nějaká domácí oslava :palec: :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
6.11.09 09:11

Tak zrovna tohle jsem dělala dětem nedávno do školy, když měli týden zdraví a měli za pomoci maminek přinést nějaký výrobek z ovoce nebo zeleniny. Je to jednoduché a velmi dobré. Protože jsem poslala spíše jen vzorečky, musela a chtěla jsem další den poslat pro celou třídu a to 2×. Fakt moc dobré. Já jsem na zdobení použila cukrová srdíčka a kytičky. :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
6.11.09 09:19

Nebo ještě jeden jednoduchý:

1 100% tuk (Omega)
1 šlehačka ke šlehání
hl. mouka (bohužel nevím kolik přesně, ale můžu večer upřesnit)

To vše pořádně zpracuješ, vyválíš a vykrajuješ drobné tvary. Po upečení ještě horké obaluješ ve směsi cukru moučka a vanilkového. Jednoduché a výborné. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí