Domácí veka a domácí kokosy

3379
27.10.09 00:38

Domácí veka a domácí kokosy

Na chlebíčky si dělám ráda domácí veku. Na veku potřebuji jen žloutky, a bílky zbydou, tak z nich udělám kokosky a tak zabiji 2 mouchy jednou ranou, viz níže.
Veka - ingredience na 1kus:
300g hladké mouky
1 žloutek (vejce M dávám 2 žloutky, vejce L jeden nebo můžeme také 2)
3/4 kostky-droždí
mléko,cukr na kvásek
sůl
máslo na pomazání

Do mísy dám mouku, udělám důlek do kterého dám vlažné mléko,nadrobené droždí,cukr. na okraj mísy na mouku dám sůl.Až mi vzejde kvásek, tak dám žloutek, trochu mléka, propracuji těsto. Zde chci upozornit, že co mouka, to originál, takže je možné, že musíte přidat více mouky a nebo to ředíte mlékem, aby se těsto nelepilo na ruce.Nechám vykynout na teplém místě (já nahřeji troubu a přikryté vlhkou utěrkou dám kynout). Až těsto vykyne, tak udělám váleček a nechám kynout.
Když je veka vykynutá, troubu nahřeji tak na 180. Nedoporučuji horkovzuch, který dost vyšujuje, ale klasiku horní a dolní pečení zároveň.
Mezitím, co rozpaluji troubu si rozehřeji máslo v kastrůlku a před vložením veku do trouby potřu rozehřátým máslem. Veku potírám tak po 15minutách po vložení do trouby, pak po 10ti minutách. Celkové pečení je cca 30-40minut, až je veka na povrchu nahnědlá.

Veka v procesu pečení vzejde, takže je možné, že na povrchu může popraskat, ale nic se neděje, až to budete potírat máslem, tak pořádně potřete ty prasklinky.
Potírání másla je dobré v to, že vám to zanechá super kůrku (cca 2-3mm), takže se při krájení nedrolí, neláme( je dobré krájet nožem na pečivo-pilkou nebo hodně ostrým obyč nožem).
Až veku vyndáte z trouby, tak ji potřete ještě máslem. Nechte ji vychladit.
Chci jen upozornit, že tato veka nemá vůbec nic společné s tou kupovanou gumou. Takže se nelekejte toho, že když veku vyndáte, bude se Vám zdát na ohmat tvrdá, to je ta kůrka, která vzniká díky potírání másla, ale uvnitř je krásně měkkoučká.

Já dělám dvojtou dávku, takže veky dvě, je to lepší. Já veku nekupuji už pár let, od té doby, co jsem ochutnala tetiny chlebíčky, kte bylo hnedle znát, že to není z obchodu. Je možné třebas veku i zamrazit, což také dělám.

PRAKTICKÁ RADA NA KYNUTÁ TĚSTA:

• MÍSU, DO KTERÉ DÁTE KYNOUT TĚSTO VYMAŽTE OLEJEM, TĚSTO SE PAK NENALEPÍ NA MÍSU, A KRÁSNĚ SE VYKLOPÍ A VY SE TAK VYHNETE ODMÁČENÍ MÍSY :D

No, ale teď zbydou 2 bílky, a co s nimi? Když už vím, že budu mít rozpálenou troubu, tak toho využiji, udělám kokosky.
Zadělávám na ně mezitím, co se peče veka, abych tam mohla rovnou hodit plech s kokoskami.

Na 1bílek potřebujeme 60g moučkového cukru a 60g strouhaného kokosu.

Bílek ušlehám do sněhu šlehačem, pak vmíchám prosátý moučkový cukr a kokos. A poté dávám lžičkou na plech vystlaný pečícím papírem.
Peču tak 10-15minut při teplotě 150-180stupňů.
Nemá to chybu a hlavně to máte za babku a chuťově oproti kupovaným super.

Na Vánoce dělám várku ze 4bílků a zjistila jsem, že to nestačí, takže letos zvýším tak na 6bílků. Mimochodem kokosky nedělám jen na Vánoce, ale vždy, když dělám veku, což je v každém ročním období.

** **

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
43037
27.10.09 13:32

uložila jsem si, třeba to použiju. díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
27.10.09 18:20

super, zitra to zkusim! 3/4 kostky, to jest kolik gramu? u nas kupuji 25g kostku…

• Citovat
  • Upravit
3379
28.10.09 09:20
Anonymni píše:
super, zitra to zkusim! 3/4 kostky, to jest kolik gramu? u nas kupuji 25g kostku…

Já kupuji kostku, a ta má snad 42g, taková ta nejběžnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
792
8.9.12 22:34

Tak to se mi líbí, to bych vyzkoušela… není mi zcela presne jasné to mazání máslem, kolikrát teda mažu? i během pečení? to můžu? Omlouvám se, ale kynuté těsto není u mě zrovna top, takže prd vím, jestli se může nebo nemuze otvirat behem peceni trouba… no, musím se zdokonalit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
14.9.12 21:58
@eldarka píše:
Tak to se mi líbí, to bych vyzkoušela… není mi zcela presne jasné to mazání máslem, kolikrát teda mažu? i během pečení? to můžu? Omlouvám se, ale kynuté těsto není u mě zrovna top, takže prd vím, jestli se může nebo nemuze otvirat behem peceni trouba… no, musím se zdokonalit..

Během pečení mažu cca 2× a po vyjmutí z trouby naposledy. Jinak mažu, až to v troubě vzejde do stálé podoby a napovrchu začne mírně zlátnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí