Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, chci se zeptat, zda jste si volali sanitku, když jste začali rodit. našla jsem jen stoleté diskuze a jsem z toho trochu na větvy. četla jsem rady jako sehnat si na odvoz souseda - no bydlim v Praze a jsem nově přestěhovaná, takže mi přijde dost na hlavu běhat přes den po baráku a zjištovat kdo je doma a zda má vůbec auto, když sousedy ani neznám. Kamarádky co auto mají tak po Praze jezdí MHD, takže by mi z odvozem nepomohli a partnerovi z práce trvá cesta mhd cca hodinu a taxíkem si přes den v zacpané Praze nepomůže časově. Takže mě napadá jedině taxi, ale taxi zácpi po Praze neurychlý a nevim zda se např v bolestech svěřovat taxíkáři, kterej z toho může být asi sám dost vyjukanej a plašit a při komplikacích mi nepomůže..hodně holek se tu vztekalo že sanitka není taxi, aby mě vozila do porodnice..co myslíte?
Porod není otázkou minut, takže bych řekla, že úplně klidně stihne partner přijet z práce. Nebo to na tebe přijde v noci, kdy je Praha prázdná.
@Světlaa sanitka, není co řešit
Rodící žena má na sanitu nárok jako kdokoli jiný. Přeju porod bez komplikací ![]()
Cekas první? Budeš mít dost času jak na povolání partnera, tak na cestu taxíkem. Sanitku bych si nechala v záloze pro případ prekotneho porodu apod.
No já bydlím na samotě u lesa, bus nepripadá v úvahu a pokud se přítel někde zasekne, nebudu mít na výběr a sanitku si zavolám… mám dokonce od doktora číslo na sanitku přímo v průkazce. Jako když bude nejhůř, bude mi asi fakt jedno, co si o mě kdo pomyslí… máma měla dva překotné porody, takže riskovat nebudu ![]()
Já souhlasím že sanita není taxi, pokud ti praskne voda nebo nastoupí první bolesti volala bych taxika, podle mě jsou na to taxikáři zvyklí. Já jela RZ ale já masivně začala krvácet proto.Je to jen pro akutní případy.
@AnastazieB já si právě myslim, že to má každá jinak a dopředu nelze říct jak to bude trvat a zda se nemlže něco zkomplikovat, a nejsem si jistá kdyby to bylo přes den čekat na něj hodinu doma a pak s ním v autě třeba už hodinu a pul po odtoku vody tvrdnout v zácpě?
@Tichošlápek jj čekám první a předevčírem si mě chtěli už nechat v porodnici a že až přjdou kontrakce nemám to ani počítata a raději přijet hned, tak mi to tak vrtá hlavou právě
@Světlaa
Jenže sanitka tě odveze do spádové porodnice, ne? I když nevím, jak v Praze, ale hádám, že ta taky bude nějak „rozdělená“.
A když mi praskne voda, jak tedy já poznám že se třeba bude jednat o překotný porod? v porodnici si mě chtěli nechat už ve středu, zatím se teda nic neděje..:-)
@Světlaa píše:
@Tichošlápek jj čekám první a předevčírem si mě chtěli už nechat v porodnici a že až přjdou kontrakce nemám to ani počítata a raději přijet hned, tak mi to tak vrtá hlavou právě
A když si tě chtěli nechat, tak ty si raději odmítla? A teď tu nevíš, jak to stihneš? ![]()
Na sanitku nárok máš, tak to záleží na tobě. Pokud nemáš partnera nebo rodiče s autem, tak bych volila taxi, jela jsem ke dvěma porodům taxikem a ke třetímu mě zavezl manžel. Ona to většinou není taková rychlovka, takže i malou zácpu v pohodě přečkáš. Já pár kontrakcí v taxiku měla, ale tak vzadu jsem si je tiše přetrpěla, lehce nadskakovala, ale že bych se taxikáři svěřovala nebo mu tam hulákala, to ne. To ze začátku porodu nebývá ![]()
@zvidavajanca já sem registrovaná ve spádové nemocnici takže to by mělo být ok
Ked praskne voda tak to moze, aj nemusi byt prekotny porod. Mne praskla voda, a rodila som az o 24 hodin.
Volala som do porodnice, ze co robit, ale dostala som zachvat smiechu (pretoze termin som mala mat az o 4 tyzdne, taska nezbalena, aspon ze som mala vsetko uz doma), tak si sestra myslela, ze si z nej robim srandu. Tak som si pockala pol hodky na nocak, a sla do porodnice MHD
Tam si ma uz ale nechali az do toho druheho dna, ked sa mala rozhodla ist konecne von.
Ja jela treba mhd, kdyz mi zacla odtekat voda, volala jsem do porodnice, rekli at prijedu tak jsem jela, bez bolesti, jsem se oblikla, bafla tasku a za 40min byla v porodni, diky tomu ze jsem vedela pujdu na cisare, jsem do hodiny uz lezela na sale..ted z druhym snad bude pritel hned doma, coz o me ale musime ohlidat dvouletou, babicky ani hlidani neni tak je v praci dohodnuty ze okymzite vola taxika a za 10min je doma