Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ve 13 se bát, že nebudu mít manžela a děti protože teď ještě nemám ms? A fakt není o co stát.
@Anonymní píše:
Ahoj, tenhle rok v listopadu mi bude 14 let, ještě jsem nedostala menstruaci a všichni okolo mne ji už mají, i ty o rok mladší žáci. Doktorka mi pořád říká že „to už jí tohle léto dostaneš“ atd… to už říká rok a ještě jsem ji nedostala, pořád o tom máme přednášky ve škole, kde je nejednou zmíněná věta „už jste to určitě všechny dostaly.“ Chci mít manžela a děti a bojím se, že je moct mít nebudu, že semnou třeba něco je.
Letos to dostaneš a když ne, zeptej se mamky, kdy to dostala poprvé. Kdybych to nedostala do 15, šla bych k doktorovi. Sice není o co stát, ale zase to holky běžně mají, tak jen pro jistotu, jestli je všechno na správném místě.
Věřím, že se cítíš trochu méněcenná, nebo jak to napsat. V dnešní době jsou dívky dříve vyspělejší, než před 10ti, 20ti, 30ti lety… Ale stále jsi ve věku, kdy je docela normální, že „to“ ještě nemáš. Jak píšou holky, není moc o co stát, ty bolesti, náladovost a týden otravného krvácení (i když sama si vzpomínám, jak jsem se nemohla dočkat a myslela si, jak se pak nebudu cítit dospěle
). Ještě vydrž rok, nebo do 16ti a až potom by bylo na místě řešit, jestli máš správnou hladinu hormonů. Ale neboj, i to se dá řešit a je možnost mít děti. Naopak jsou i ženy, které mají menstuaci pravidelnou, třeba i od 12ti a otěhotnět se jim nedaří. Dej svému tělu čas přirozeně „dozrát“ a zkus být aspoň trochu ráda, že nemáš křeče v břiše, že by ses pořádně nemohla soustředit na výuku a svůj volný čas netrávíš skrčená. Každá holka to tak nemá, ale často to tak je.
Když budeš chtít, klidně mi napiš soukromou zprávu. ![]()
Tedajsem chlap, takže… Ale z vlastní smutné zkušenosti: není na škodu konzultovat s odborníkem, nikoliv jen s obvodní. Zkazit se tím nic nedá. A pokud by náhodou byl nějaký problém, dá se korigovat včas. A když ne, je to opravdu odborný názor, který člověka uklidní. ![]()
Prober s mamkou, jak to mate v rodine. Vek prichodu MS a pozdeji klimakteria byva podobny. Jinak jsem mela spoluzacky, ktere zacaly menstruovat az v 15. Jak ja jim tehdy zavidela, kdyz jsem se s tim trapila uz svych od 12 let ![]()
Částečně to ovlivňuje i tělesná hmotnost, pokud jsi hubená, tak bych se nebála. A myslím, že do těch 15 let času dost. Jinak není o co stát, buď ráda. ![]()
Myslim ze odborna literatura pise do 16 ti let veku. Ta hranice je vysoko, neboj. Pokud te to trapi hodne, zajdi na gyndu( jsou i detske) a tam ti vse vysvetli a omrkne pripadne ultrazvukem, neboj ![]()
Já dostala první MS až v 15 a půl. Takže za mě máš ještě spoustu času. Opravdu není o co stát.
Já teda první menstruaci už dostala v 11 letech ale věř není o co stát
teď v těhu si to užívám když ji nemám ![]()
Moje dcera ma už 15 let a ješte neměla menstruaci, a má výtok už asi 3 roky.
Myslíte že ji mam vzít ke gynekologovi?
Ahoj, tenhle rok v listopadu mi bude 14 let, ještě jsem nedostala menstruaci a všichni okolo mne ji už mají, i ty o rok mladší žáci. Doktorka mi pořád říká že „to už jí tohle léto dostaneš“ atd… to už říká rok a ještě jsem ji nedostala, pořád o tom máme přednášky ve škole, kde je nejednou zmíněná věta „už jste to určitě všechny dostaly.“ Chci mít manžela a děti a bojím se, že je moct mít nebudu, že semnou třeba něco je.