Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
To záleží na vás. Máte na další dítě místo, nebo nevadí vám když vás bude moc na malém prostoru? Finančně to budete zvládat až budou všichni tři ve škole?
My teď čekáme třetí, bydlime v 2kk na 40m2. Ale jsme zvyklí být hodně venku a doma víceméně jen přespáváme. A počítáme s tím, že do budoucna se budeme muset přestěhovat.
Taky musíš počítat s tím, že třetí dítě bude spíš cestovní balíček. Se školákem je už víc práce. A odpoledne jsou dost zabytý školou a kroužky. Když bude mladší ve školce, budeš mít relativně čas aspoň dopoledne.
Obdivuji každého, kdo chce víc jak dvě děti.
to není myšleno zle. Taky mi bylo teprve 30, dvě děti už máme, další už nechci. Mladší je od mimina dost velkej uplakanek, dal mi tak zabrat, že už jsem z dalších miminek na dobro vyléčená. Nešla bych do toho i z důvodu financí, rádi lítáme k moři, v zimě na lyže, vím kolik nás stalo letos moře pro dvě děti, ráda bych nám udržela nějaký ten komfort, byť to zní možná sobecky. Ale jako ty musíš vědět, jestli byste to zvládli, počítat s každou situaci, i s tím, že by třeba manželův syn začal bydlet z nějakých důvodů s vámi atd. Ale věk na to máš, pokud jste zajištění a máte chuť ještě na další dítě, proč ne. ![]()
Tohle je opravdu na vás.
Já si nikdy nemyslela, že tři děti budu mít. No, mám je. Je mi taky 30. Hormony se zbláznily a když byly mladšímu dítku 3 roky, tak jsme se rozhodli tomu nechat volný průběh. Zadařilo se hned, dokonce dvakrát (poprvé jsem v 6.tt. potratila), tak nám to třeťátko asi bylo zkrátka souzeno. Má teprve 14 dní, ale je úžasný, miminko vyloženě za odměnu, hrozně si ho užívám. Ty dvě starší děti jsem si tolik neužila. Možná proto, že byli brzy po sobě, možná proto, že jsem při nich studovala… kdo ví.
Cestovní balíček, jak tady padlo, je správné slovo. Je třeba počítat s tím, že mimčo se podřizuje starším a jejich režimu: vyzvedávání ve školce, kroužky… Třetí je čtyři roky po druhém a upřímně jsem ráda, že to tak vyšlo. Do menšího rozdílu bych v případě třetího nešla. Těhotenství jsem totiž měla příšerné, porod císařem, vůbec si nedovedu představit, jak bych tady fungovala s batoletem. Takhle mám kluky starší, samostatnější, přes den jsou oba ve školce. Ale tohle je samozřejmě individuální. Já to mám asi proto, aby mě choutky na jakékoliv další těhotnění přešly. ![]()
Co se financí a zázemí týče, to si je třeba spočítat. Pokud na to máte, proč ne. Pokud žijete, jak se říká, „z ruky do pusy“, nešla bych do toho. Je to zase další osoba v domácnosti, s kterou věkem úměrně porostou náklady. Ale to je každému normálnímu člověku jasné.
@Netopirek Děkuji za názor
No ty kroužky je celkem problém. Člověk by se rád rozpůlil, ale nejde to že
Chci se samozřejmě věnovat všem dětem stejně, ale ta mladší teď vyžaduje hodně pozornosti. Je to takový,,přícuc". Budu doufat, že se to časem zlepší. Jinak místa je dost ![]()
@Netopýr1 Taky děkuji za názor
no mi letos jeli k moři i se synem manžela. Byl to celkem záhul, ale zvládla jsem to. Starala jsem se tam i o děti mého strejdy takže ke třem dětem mi přibyly další tři
ale ti už jsou větší. Musím si to nechat pořádně projít hlavou, není to jen tak. Ale prostě si to jako žena/matka neumím představit, že bych už další neměla. Mé těhotenství bylo sice vždycky děsné (šílené nevolnosti), ale pokaždé mi to za to stálo. Nevím prostě
mám teď v sobě zmatek, ale naštěstí se můžu rozhodnout.
@Netopirek A moc gratuluji k miminko a přeji pohodový porod ![]()
@Fima Gratuluji k miminku
Určitě je to na mě, ale chtěla jsem jen vědět názory jiných maminek a i zkušenosti. Hodně mi to pomůže. Jak už jsem psala výše. Moje těhotenství byla taky děs a hrůza. Zvracela jsem snad pořád a se dvěma dětmi je asi těžší v takové situaci fungovat. Naštěstí mám úžasného manžela a ten pomáhá jak může
Ale asi by bylo opravdu lepší počkat až půjde nejmladší do školky a já měla více času pro sebe. První dcerka měla 4 roky když se mladší narodila a bylo to fakt ideální. Aspoň mám čas to promyslet ![]()
Ahoj, máme taky 3 děti, bude mi 33 let. Manžel mě vrtá do 4.
Mám stejné obavy, jako Ty. Říkám si, že už ne, že jsem vlastně s dětmi pořád sama ( manžel je kamionak )
A na druhou stranu zase si říkám, že mám nejspíš poslední možnost ho mít. Protože potom už budu moc stará.
Tak nevím, co bych Ti poradila. Tři se dají zvládnout.
@MaminkaLucka Ahojky, já jsem právě taky dost sama. Manžel podniká a vrací se až k večeru, ale když přijde tak mi dost pomáhá. U nás je to podobné, nátlak je spíše z manželovi strany. Tím že syna moc nevídá a doma má dvě holky, přál by si ještě chlapečka, ale může to být třetí holka že
Ona totiž první dcerka není jeho, mám ji z předchozího vztahu, ale bere ji samozřejmě jako svou. Takže spolu máme jen tu jednu princeznu ![]()
@hapi.isis chápu, ani nevíš jak moc.
U nás je to také tak, že manžel pořád říká, že ještě kluka. Máme dvě holky a jednoho kluka.
Já mám mezi starší a mladší 6let. A mladší se už od narození musí podřizovat. Třetí bude to samé.
Teď ještě nemáš školačku, ale až bys měla třetí, tak už nejspíš jo. Takže pozornost by byla starší, třetí a mladší někde v zadu.
Já je teď budu mít 8, 2, novorozenec. Starší je ve škole min do 2, ale když přijde ze školy tak 1-2hod musíme věnovat škole. Mladší naštěstí pozornost moc nepotřebuje, ale taky se zabaví klidně tím, že roztírání jídlo po zdi
Ale má povahu, že jí nevadí když bude stranou.No a mimčo se bude muset vtlačit mezi ně. Naštěstí jsem zvyklá nosit a v šátku umím kojit i za chůze ![]()
Kamarádka má, ale prostřední extrovertní a měla hrozné problémy. Žárlení druhé na třetí se srovnávalo víc než dva roky.
@hapi.isis dekuji zá gratulaci. to je pomalu jak u nás. Jen chlap nemá dítě z předešlého vztahu. První dcera je moje, druhou máme spolu a třetí má být taky holka.
Čtvrtá holka se u nás riskovat nebude
Proč byste to nezvládli? Pokud se na to cítíte, máte podmínky, oba dítě chcete, proč ne? Mladší už nebudete a čím jste mladší, tím lepší máte vyhlídky na snazší otěhotnění i více sil na dítě. Navíc ty mladší děti budou mít k sobě věkově blízko, tak si pak více vyhrají spolu.
Dříve měli lidé minimálně šest, ale spíš více dětí a zvládli to též. ![]()
Přeji vám krásné a hlavně zdravé miminko a pohodové těhotenství. ![]()
My měli tri děti a porad jsem se necítila úplně. Pořád jsem mela pocit, ze doma nejsme vsichni.
Po čtvrtém, kteremu jsou teď tři roky vim bezpečně, ze tohle nám stačí a jsme komplet. ![]()
Osobně bych sla za vnitrnim hlasem, pokud to aspon trochu jde.
Nemám vl. zkušenost se 3 dětmi, jen chci přidat poznámku, že máš spoustu času se rozhodnout, opravdu 30 není konec reprodukce ![]()
Všichni jste pro a to je super! ![]()
Taky bych byt tebou do třetího šla, pokud máte podmínky, ale počkala bych ať je mezi mladším a nejmladším min. 3 roky rozdíl. Takhle to máme my a je to ideální, starší děti jsou dopoledne ve školce. Nejmladší je trochu uplakánek a trpí na bříško, tak jsem ráda, že do toho nemám ještě akční batole. Už tak je to záhul.
Ahojky, chtěla bych znát Váš názor
Bydlíme s manželem v baráčku, ale i s prarodiči zatím. Mám dvě krásné a zdravé holčičky (pět let a roku a půl). Manžel má z prvního vztahu ještě syna (9 let). Toho vídáme zřídka, jelikož bydlí s maminkou dost daleko. Ale k jádru věci..zatoužila jsem ještě po jednom dítku. Bude mi letos 30 a neumím si nějak představit, že už bych neměla mít další miminko. Manžel není vůbec proti, ale mám strach jestli to zvládneme. Nemáme se nijak špatně, ale ta obava tam prostě pořád je. Chtěla bych vědět jaké jsou Vaše názory a jestli se to dá zvládnout a také kdybychom se rozhodli pro další mimčo, jestli je lepší co nejdřív nebo raději počkat až půjde nejmladší do školky
Děkuji za názory