Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Lucy75 přijde mi to zvrácený postup, když při pozitivním testu neudělají ani odběr krve a píchají vyvolávačku ![]()
Pardon jsem teď trochu přecitlivělá po stimulaci 3.ivf tak mi to přijde teď mnohem dramatičtější a postavené na hlavu ![]()
@Vivien300 zajdi si raději jako samoplátce na krev a ob den znovu abys viděla jestli hcg roste, ob den by se mělo zdvojnásobit a na gyndu až tak v 6-8tt (cca za 2týdny).
Držím palce ať se udrží.
@Ardilera chápu
jasně, že jí měli prva vzít krev, v tom 100% souhlasím…
@Vivien300 no tak ona to brala, že jsi už v 6tt
, ale klidně jsi mohla mít posunutou ovulaci kolem 25dc a tomu by testy odpovídali a jestli budou sílit (musíš testovat ob den stejnou značkou) tak vše může být naprosto v pořádku. Pokud byla kolem 14dc tak je čárka slabá a spíš to bylo biochemické. Sleduješ ovulaci? Jak dlouhé míváš běžně cykly?
@Ardilera dělala jsem si testy před dvouma dneska, byli pozitivní i digitální, dneska též v ambulanci byla čárka slabší jako před dvouma dnema tak my dala injekci agolutin, ale bojim se ze to muže způsobit potrat jak zabránit potratů?
@Vivien300 jenže ty jsi testovala různými značkami a ne vždy z raní moči…. To vůbec nemůžeš srovnávat. Základ je zjistit jestli roste hcg, co jsem četla tak ten agolutin je progesteron, takže potrat nezpůsobí. A případnému potratu nijak moc zabránit nejde, buď bylo embryo kvalitní a udrží se i přes kolísání progesteronu nebo už stejně odchází (biochemické) a je lepší, že odejde takto na začátku, než kdybys kvůli vadě potratila později.
Jediné co ti může dát větší jistotu jak na tom jsi je ob den ta krev, z toho se dozvíš nejvíc, jestli roste nebo klesá hcg.
Promiň asi jsem tě vyplašila, mě to jen přišlo zvrácené dávat vyvolávačku, při pozitivním testu. Jestli je embryjko bojovník, tak to zvládne ![]()
@Ardilera dělala sem to i ranní moci, v ambulanci sem moč dělala asi před dvoumístný hodinami a vyšlo mi tam slabá čárka, takže říkáte ze nemusí dojít k potratů, sem úplně zmatená a hotova, já tomu agolutin nerozumím nesetkala jsem se stim ještě, tak pravé hledám známa mi řekla ze mám brát kyselinu listovou aby ten plod udržel
@Vivien300 musíš mít ob den test z raní moči stejné značky, abys je mohla porovnat. Ne různé testy v různou hodinu. Kyselina listová nemá vliv na udržení, ale pomáhá se správným vývojem embrya. Já jsem ten agolutin neznala, je to progesteron…. To je hormon, který se tvoří i v těhotenství, takže té injekce se neboj, když to byl jen progesteron. Teď nemůžeš udělat pro udržení nic víc než čekat. Pro klid můžeš udělat 2× krevní test - ob den, třeba v synlabu.
Příspěvek upraven 02.10.24 v 21:06
@Vivien300 Já bych neplašila. Pokud vše probíhá normálně a je jen brzy, samozřejmě je nejlepší varianta nic nepíchat a vyčkat, sama bych to takto preferovala. Ale vyvolávačka si myslím, že by ani pro začínající těhotenství problém být neměl. Je to hormon progesteron, který za běžných okolností začínající těhotenství podpoří (používá se právě pro udržení těhotenství, když jsou potíže) a až jeho pokles, když injekce vyprchá (stejně jako poklesne v běžném menstruačním cyklu) způsobí spuštění menstruace. Pokud se jedná o těhotenství, zárodek produkuje hormony dál, i když injekce už nepůsobí a tedy nedojde k poklesu progesteronu a tedy menstruace nepřijde. Tak si myslím, že pokud jde o zdravé začínající těhotenství, injekce neuškodí a pokud by to nedopadlo, bylo by to tak i bez ní. Držím palce
!
@Vivien300 píše: Více
Kyselinou listovou nic nezkazíš… Ale po té injekci bych to viděla tak padesát na padesát. Holt teď nezbývá, než počkat. A poučení pro příště, nelez na gynekologii se sotva počůraným testem. Zbytečné stresy a ve tvém případě nejspíš i špatné pochopení ze strany doktorky.
@Merunka02 dobře, jen mám teď strach a bojim se ze muže dojít k potratů,
@Vivien300 Pokud dojde k potratu tak ty to nijak neovlivníš a pravděpodobně ani ta dnešní injekce, v tuto chvíli nejde ani o klasický potrat ale případné biochemické těhotenství pokud by odešlo s ms, bohužel se to stává a je to obranný mechanismus těla aby vyřadil poškozená embrya. Pokud je embryjko kvalitní tak se udrží. Míváš pravidelné cykly? Jak dlouhé? Sleduješ ovulaci?
No a proč jsi se na to nezeptala lékařky, proč jsi si tu vyvolávací injekci nechala píchnout aniž bys věděla jestli to nemůže těhotenství ublížit? Nechala sis to vysvětlit? Já mít i jen náznak ducha tak si za žádnou cenu nenechám píchnout vyvolávačku a nejdřív bych vyžadovala hcg test z krve (ale mě ovlivňuje 5let beznadějného snažení). A to jsi prostě naklusala rovnou do ordinace? Nebo jsi volala, že máš pozitivní těhu test a oni tě chtěli vidět hned? Protože obvykle sami objednávají až na později, kdy je něco vidět.
@Vivien300 píše: Více
O vyvolávačce jsem četla, že případné těhotenství naopak podpoří, neublíží mu. A když těhotenství není, tu ms vyvolá. Tak se neboj, pokud je to zdravé těhotenství, bude to v pořádku. Progesteron se opravdu dává v případech, kdy je to rizikové, právě na udržení těhotenství.