Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky chtěla bych se inspirovat co dáváte dětem k jídlu během dne. syn má 15m moc toho nesní.
babičky tetičky a rádci z okolí mi tvrdí že jí tak málo a špatně protože mu dávám pořád ty dětské blafy. podle nich je totiž v pohodě kdybych mu dala čočku s párkem, ke svačině kinder řez atd.
Je fakt, že jsem možná trošku opožděná a že mu nedávám věci co už by mohl
vařím mu dětské jídla, prostě podobně jako je sklenička. občas mu kupuju. polívky má často všechny mžné… ale tápu hlavně co na svačinu. dopolk a odpoledne. jí bílý jogurt většinou odpoledne. dnes ho chtěl dopoledne. nevím co mu dám odpolko. příjde mi že mu na svačinu dávám pořád jen chleba s žervé nebo máslem a plátkovým sýrem, nebo rohlík s máslem občas málo kdy trošku šunky. ovoce jí jen rozmixované.takže třeba nastrohám jabko a do toho občas pro změnu piškoty.když se blíží večer požvýká nějaký rohlík nebo chleba většinou suchý pak má kaši a jde spát.
syn trpí na ekzém takže se mi moc nechce experimentovat s novými jídly.
neteř v 15m jedla to co dospělí k obědu, knedlík guláš, langoše atd.. ale já si neumím představit že bych to synovi dala. ![]()
čím a jak často krmíte vaše děcka?
díky za inspiraci.
Moje 13m dcera jí zase ráda banán, odpol k svačině. nebo různé jogurty, i ochucené, třeba holandie nebo ten jihočeský ve skle. Jinak opožděná nejsi, já to dělám jak kdy, někdy koupím skleničku, někdy vařím dětský „blafy“ a když máme něco co smí i malá, tak jí s náma, samo jen málo soli min koření a to jen - kmín, majoránka, hřebíček, občas skořice. dnes máme rajskou s těstovinami a dá si s náma. a k svačině dopol má také jen namazané pečivo,. ani nic jinýho nejí. A tchýně by jí ráda strkala brumík, kinder řezy…
![]()
Babičky tetičky ať si říkaj co chtěj, za nich se krmilo jinak a maj to pořád v sobě zažitý.
Jo a taky ruzne dochucuju cerstvym,a bylinkama - pazitka, libecek, petrzel, nekdy kopr, bazalka. A i kousek másla dělá velké věci:-) Jinak nevím jak s ekzémem, to jsem si přečetla až teď. Vím, že sestra homěla, ale projevilo se jí to až kolem 2let:-) a taky bych v 15m nedala guláš nebo langoš ![]()
c marmeláda?
ale představovala bych si nějakou „zdravější“ vždycky když si u něčeho přečtu složení tak mě přejde chuť dát to synovi ![]()
atominnka píše:
Moje 13m dcera jí zase ráda banán, odpol k svačině. nebo různé jogurty, i ochucené, třeba holandie nebo ten jihočeský ve skle. Jinak opožděná nejsi, já to dělám jak kdy, někdy koupím skleničku, někdy vařím dětský „blafy“ a když máme něco co smí i malá, tak jí s náma, samo jen málo soli min koření a to jen - kmín, majoránka, hřebíček, občas skořice. dnes máme rajskou s těstovinami a dá si s náma. a k svačině dopol má také jen namazané pečivo,. ani nic jinýho nejí. A tchýně by jí ráda strkala brumík, kinder řezy…
Máme stejně staré prcky:-) A stejný postoj.
Kolem 15 měsíce jsem začala dávat běžné jídlo, do té doby to měl stejně jako u vás.Klidně můžeš vařit jakékoliv omáčky, akorát méně osolíš, vy si pak dochutíte podle sebe(svíčková, na paprice, rajská..),ryby, co se týče svačin- pečivo(sýr, žervé, šunka, med, trocha marmošky, sladké pečivo) jogurty, domácí obilné kaše s ovocem,skořicí, puding, banán s jogurtem, tvaroh, kukuřičné lupínky s um…
Tak já dávala blafy dlouho
Ale co mu třeba něco zapéct?Prostě dospělácké jídla jsem si upravovala na dětské.Mám doma totálního vybíravce,takže na svačinky by měl nejraději suchý kus chleba
Jinak uvařím třeba vločky a dám je do přesnídavky,nebo to samé kuskus,jáhly.Dávám je i třeba do jogurtu,k tomu kousek ovoce,ale momentálně jsme ve stadiu,kde je jogurt fůůůj
A odpoledne má na sváču ovoce,k tomu třeba kukuřičnou křupku nebo udělám jáhlovou placku a má ji třeba s domácí marmeládkou.Sladké nedávám vůbec a jsem za střelenou matku,která dítku nedopřeje(synovi je rok).Už jsem si taky vyslechla,že by mohl i lízatko
Nebo udělat z lučiny nějakou pomazánku,dát tam petrželku,nastrouhanou mrkvičku.
Jako sladkosti v roce mi přijde opravu brzo, to znal max. piškot nebo sunarku.Dneska mu tu nějakou dobrotu dopřeju.Třeba rýžový chlebík s polevou…
Stensa píše:
Kolem 15 měsíce jsem začala dávat běžné jídlo, do té doby to měl stejně jako u vás.Klidně můžeš vařit jakékoliv omáčky, akorát méně osolíš, vy si pak dochutíte podle sebe(svíčková, na paprice, rajská..),ryby, co se týče svačin- pečivo(sýr, žervé, šunka, med, trocha marmošky, sladké pečivo) jogurty, domácí obilné kaše s ovocem,skořicí, puding, banán s jogurtem, tvaroh, kukuřičné lupínky s um…
a ty lupínky by jedl jak?
my s manželem snídáme musli atd… ale neumím si představit jak bych to dávala synovi? hmm asi teda nechat pěkně rozmočit že? puding
aha ten jsem myslela že ještě asi ne-e.. tvaroh s čím a jak prosím?
Koukám, že mám asi štěstí na okolí, nikdo malé necpe žádný blbosti:-) Akorát dědečci by dali na lžičku vaječňáček, zmrzlinku … ale jenom kecají:-))
hofka píše:
Koukám, že mám asi štěstí na okolí, nikdo malé necpe žádný blbosti:-) Akorát dědečci by dali na lžičku vaječňáček, zmrzlinku … ale jenom kecají:-))
To máš super,že to nikdo necpe.U nás by cpal každý
Jsem na to tak alergická.Pak přijdu k někomu na návštěvu,roční dítko si tam dává chipsy a pak se mě zeptá,proč nedám taky i malému
![]()
Ahojky,
mám teda mladší holčičku, ale postoj ke stravování naprosto stejný. Chleba s lučinou měla tolikrát, že by se to dalo na prstech ruky spočítat a nějak se mi do nových věcí taky nechce. Já když si vzpomenu, tak jsem jako 4 letá pila Veseta kolu ve skle, jak se tenkrát dělaly. No vůbec si neumím představit, že bych s klidnou duší tohle malé dala.
Jo a na AE pozor, mě se projevil až v mých 22 letech a co bylo spouštěčem nikdo netuší, ani kožařka… ![]()
Katka86 píše:hofka píše:To máš super,že to nikdo necpe.U nás by cpal každý
Koukám, že mám asi štěstí na okolí, nikdo malé necpe žádný blbosti:-) Akorát dědečci by dali na lžičku vaječňáček, zmrzlinku … ale jenom kecají:-))Jsem na to tak alergická.Pak přijdu k někomu na návštěvu,roční dítko si tam dává chipsy a pak se mě zeptá,proč nedám taky i malému
![]()
jo jo t znám, a co jsem si vyslechla proč mu nedám ani na vánoce cukroví. chudáčkovi jak ho ochuzuju o dobré mňamky ![]()
oblacek píše:Katka86 píše:jo jo t znám, a co jsem si vyslechla proč mu nedám ani na vánoce cukroví. chudáčkovi jak ho ochuzuju o dobré mňamkyhofka píše:To máš super,že to nikdo necpe.U nás by cpal každý
Koukám, že mám asi štěstí na okolí, nikdo malé necpe žádný blbosti:-) Akorát dědečci by dali na lžičku vaječňáček, zmrzlinku … ale jenom kecají:-))Jsem na to tak alergická.Pak přijdu k někomu na návštěvu,roční dítko si tam dává chipsy a pak se mě zeptá,proč nedám taky i malému
![]()
Taky znám. Máma si mě dobírá, že jsem tak přísná a malá nebude mít žádné dětství…