Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Synovi byly v listpadu tři roky.
Již delší dobu u něj pozoruju jiné chování, než u chlapečků co znám a nebo, jak se chovaly moji 2 bráchové, když byly malý.
Malý mi neříká a nebo nedokáže říct co chce a chce zrovna napít , nebo nějakou mlsku a jak to nedostane hned, tak se vzteká.Je jazykově opožděný a máme od doktorky papír na vyš. na opožděný PMR.Mluví.táta,máma,,káko.Dřive ve zlomovém období to mu bylo 15 měsíců říkal ještě auto,máma to zapoměl a musely jsme ho to učit znovu.Teď znovu učíme auto, ale řekne půlku a za chíli tu druhou, ale nespojí to.Dát,Pepa,bába,Káka.to je sestra Karolína
a jetě pít.Když mu řeknu, aby třeba si uklidil bordel co udělá, tak jako by mě nevnímal a nebo možná nechtěl slyšet.Nepomáhá, ani když dostane jednu na zadek.Je to dlouho co jsem ho viděla se smát.Většinou má záchvaty vzteku a řve.Hraje si nejlíp sám a staví si autíčka do jedné řady, když ho malá vyruší, že si s ním chce hrát, tak jí něčím co má momentálně po ruce praští přes hlavu.Dneska jí praštil přes hlavu dřevem od postýlky.Malá brečela a on nic a dál jí mlátil, dokud jsem tam nepřišla a nezakročila.S málo s čím si nechá pomoct a vše by dělal nejlépe sám, jenom obléct se neumí, tak to mi dovolí.Chtěla jsem mu číst knížky s pohádkama, aby se lepší rozmluvil, ale jak začnu, tak mi jí okamžitě zavře, ale má jednu s traktorem, která se mu líbí.Ta mu nevadí, ale mě fakt nebaví mu jí číst stále do kolečka.No a včera chtěl manželovi lízat smradlavé ponožky, tak mu manžel řekl, že ne a malý byl vzteklý.Mě včera pořád vzteky kopal.Zlobil , dostal na zadek a pořád do mě kopal, tak jsem to musela říct manželovi, aby zasáhl, protože je jediný z koho má malý bobky.Máte tu někdo dítě s podobným chováním a nebo jsme unikát? ![]()
hmmm
nechci tě děsit,ale mě napadl autismus,ale nevím.každopádně to chování není normální.Chce to dojít k odborníkovi.přeju hodně štěstí…
Kamaradka ma syna, ktery se chova podobne. Hraje si nejradeji osamote, sem tam se najednou zastavi ve veskere cinnosti a je ve svem svete, stavi auticka do rady za sebou, mala slovni zasobna i kdyz v roce a pul zpival ovcaky ctveraky… se u nej zkratka vytratila. Jejich podezreni na autismus se potvdilo. ![]()
Nechtěla jsem děsit, proto jsem raději ani nepřispívala, ale i u mně byla první myšlenka na autismus
![]()
Určitě to prober s pediatrem, chlapeček potřebuje vyšetřit a čím dříve, tím lépe.
Držím palce, ať se toto podezření nepotvrdí ![]()
Unikát nejste. Syn má zřejmě nějakou poruchu, která je za jeho nestandadním chováním. Pokud to tak opravdu je, je potřeba ji správně diagnostikovat. Budete vědět o co jde, jaké jsou synovy možnosti, myšlenkové pochody a hlavně, jaké metody použít při komunikaci s ním.
Počítej s tím, že diagnostika je běh na dlouhou trať a často trvá mnoho měsíců, neždojdete do cíle. Nenech se nikde odbýt. Je také velmi důležité najít dobré lékaře, psychology, psychiatry…, protože ne každý, kdo na to má papír, je také skutečně kompetentní. Pak to teprve vlastně vše začne a vy se budete učit se synem správně mluvit, reagovat na jeho chování a chápat ho. Ale bude to o moc jednodušší, protože budete vědět co a jak.
Mám vlastní zkušenost z rodiny. Vím, že je to těžké, takže moc a moc držím palce. Nejvíc, co syn potřebuje, je láska a pochopení pro jeho svět, který funguje zřejmě na jiných principech, než ten náš. ![]()
Děkuju za vaše názory a po pravdě s manželem podezření na nějaký druh autismu máme.Za týden jdeme k dětské psych. tak jí to určitě řeknem.
Ahoj Peťko, takové dítě nemám. Ale delší dobu jsem se zajímala o speciální pedagogiku. Vše naznačuje na poruchu autistického spektra (popřípadě jednu z jeho forem). Nelekej se, forem a průběhů je mnoho. U dětí se začíná projevovat poprvé právě v tomto věku. Není známa příčina. Uvidíš, jak to s málým bude, mnoho dětí se integruje běžně do školek a škol, i když většina z nich mívá stále ten „svůj vlastní svět“. Někdy pomáhají asistenti. Přečti si víc na internetu nebo v knížkách. Moc pěkná je třeba „Maminko, nezpívej“. Pro informace doporučuju sdružení APLA http://www.apla-jm.cz/
doporučuji mastit s tím co nejdříve k dětskému psychologovi - ten myslím, na to ve spolupráci s vámi (rodiči) přijde nejdříve, co jej vede k tomuto chování.
Určitě se poraď s doktorkou, popiš chování Tvého syna…není to normální chování dítěte, v něčem dost vybočuje, taky mně hned napadl autismus.
Každopádně bys měla se jít co nejdřív poradit, určitě Vás pošlou na nějaké vyšetření… a budeš vědět, co a jak.
verulicek píše:zrovna na těhlech stránkách jsem trávila včerejší čas do dvou do rána.Koukala jsem na tu objednací dobu 9 měsíců.
Ahoj Peťko, takové dítě nemám. Ale delší dobu jsem se zajímala o speciální pedagogiku. Vše naznačuje na poruchu autistického spektra (popřípadě jednu z jeho forem). Nelekej se, forem a průběhů je mnoho. U dětí se začíná projevovat poprvé právě v tomto věku. Není známa příčina. Uvidíš, jak to s málým bude, mnoho dětí se integruje běžně do školek a škol, i když většina z nich mívá stále ten „svůj vlastní svět“. Někdy pomáhají asistenti. Přečti si víc na internetu nebo v knížkách. Moc pěkná je třeba „Maminko, nezpívej“. Pro informace doporučuju sdružení APLA http://www.apla-jm.cz/
Ahoj, Paťko, můj syn (4,5) má zřejmě taky nějakou poruchu komunikace a chystám se to řešit. Jak jste hledali kontakt na psychologa? Já pořád nevím, ráda bych nějakého ověřeného, ale nemám reference známých. Můj syn s cizími lidmi komunikuje naprosto minimálně. Učitelky ve školce sice autismus taky zmínily, nicméoně si myslím, že typický autista není. Rozhodně má ale nějaký problém a musíme s tím něco dělat.
Paťka08 píše:Pokud se skutečně jedná o autismus, myslím, že ve třech letech je stejně ještě brzy na definitivní uzavření dg. Pokud půjde za třičtvrtě roku, může to být pro stanovení správné dg. lepší, než třeba zítra.verulicek píše:zrovna na těhlech stránkách jsem trávila včerejší čas do dvou do rána.Koukala jsem na tu objednací dobu 9 měsíců.
Ale je mi jasný, že potřebuješ řešit běžný denní provoz se synem a čekat rok je prostě dlouhá doba… ![]()
Eliška píše:Nejdříve první podežření padlo u Mudry na 3 leté prohlídce.Říkala, že vypadá, jako autista, ale do očí, že se podívá, tak že neví.Nemluví a nebo vlastně mluví, ale fakt strašně málo i na kluka.Malá už touhle dobou uměla vše i písmenka s háčkama.Jinak včera jsem četla o Aple v Praze a nebo v Motoli, ale tam je to snad na pobyt dítěte.Taky žádného dobrého dětského psych. neznam, ale určitě bude v Praze.
Ahoj, Paťko, můj syn (4,5) má zřejmě taky nějakou poruchu komunikace a chystám se to řešit. Jak jste hledali kontakt na psychologa? Já pořád nevím, ráda bych nějakého ověřeného, ale nemám reference známých. Můj syn s cizími lidmi komunikuje naprosto minimálně. Učitelky ve školce sice autismus taky zmínily, nicméoně si myslím, že typický autista není. Rozhodně má ale nějaký problém a musíme s tím něco dělat.