Jídlo na Štědrý den

23
20.12.24 22:17

jídlo na štedrý den

Jak to máte s Štědrovečerní večeří? Držíte se klasiky jako kapr a bramborový salát, nebo máte nějakou jinou oblíbenou večeři, která u vás doma nesmí chybět? Já pořád přemýšlím, jestli zůstat u tradičního jídla, nebo letos zkusit něco nového. Co u vás patří k vánočnímu stolu? :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13750
20.12.24 22:21

U nás jednoznačně tradice, rybí polévka, kapr, řízky, salát. Jen je nás u stolu několik rodin, takže máme několik polévek, protože každá rodina má svůj recept a děti rybí polévku nejí, tak mají zeleninovou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
696
20.12.24 22:28

Hrachová nebo hrstková polévka, kapr, losos, salát, hranolky 😆 podle chuti. Rybí polévku by nikdo nejedl a řízek jsem nikdy nepovažovala jako vánoční jídlo, vždy jen ryba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
607
20.12.24 22:28

Já ani manžel kapra a salát nemáme rádi, tak to neděláme.
Každý rok si společně vymyslíme sváteční menu, většinou se necháme inspirovat nějakou zahraniční kuchyní a vaříme to spolu :) to je asi naše tradice.
Máme předkrm, polévku, hlavní chod a dezert. Případně nějaké další chuťovky.
Trochu přizpůsobujeme také dceři, aby tam bylo něco co sní malé dítě a pochutná si.

Dělali jsme už hovězí wellington, kuře s kaštanovou nádivkou, ryby v různých úpravách… k tomu 1-2 přílohy.
Pak různé teriny, rillette atd.
Takové ty slavnostnější pokrmy, které si doma jen tak neděláme.

Letos bude asi inspirace Francií ale s úpravami pro těhotnou (žádné ústřice :)).

Nás to takhle baví, nemáme na návštěvě na štědrý večer další rodinu, takže nikomu nekazíme “tradice” :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8944
20.12.24 22:34

Děti a já zelňačka, kuřecí řízek, bramborový salát. Manžel rybí polévka, kapr, bramborový salát. Sama mám ráda žampiony k salátu. Letos jsem si žampiony nekoupila. Večeříme v 16 h nebo těsně po. U Popelky si dáme zmrzlinu. Naše každoroční klasika. Novoty nevyhledáváme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16225
20.12.24 22:36

Na večeři rozhodně bramsalát a podle chuti buď kuřízek, nebo treska :dance: Kapr fakt ne a na oběd jak kdy, taky podle chuti, první a druhé Vánoce jsme si dělali domácí pizzu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21275
20.12.24 22:41

Oplatky s medem, mati prinese pupaky (neptejte se), staroceskou rybi polevku delam hlavne kvuli tchyni, kapr na citronech a bramborovy salat. Malym detem lososa na masle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68940
20.12.24 22:42

Jsem milovník tradic a milovník kapra, salátu a rybí polévky, kterou dělám, jak mě kdysi naučila babička… a vzhledem k tomu, že i rodina tuhle klasiku ráda, rozhodně se u nás žádné změny dělat nebudou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2916
20.12.24 22:44

U nás zásadně bramborový salát a řízek :srdce: někdo i filé. :mrgreen: známé ji třeba smažák, druzí lososa :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24783
20.12.24 22:51

Mám ráda tradice, takže neměním :

perníčky-linecké-rafaelo, to musí být
dále neměním „kapustnicu“ (je to zelňačka s houbama, klobásou/uzeným) + řízky (vepřové i kuřecí) a filé na másle a kmíně, obvykle z tresky + klasický pořádný br. salát se spoustou vajec a majonezy a tatarky a zeleniny ;)

nový partner ovšem trvá na hrachové polívce a kaprovi (jeho tradice), takže to k tomu letos přidávám ;) holt mi pomůže a povaříme si teda dost, věřím, že to bude super, kapra beru s kolegou napůl, protože moje holky se toho štítí :mrgreen: a já si ho po letech zkusím dát a uvidím :mrgreen:

je fajn mít zvyky a líbí se mi, že každá rodina to má trochu jinak, v rozmanitosti je krása..
leč ryba+salát je pro mne absolutní minimum, aby to byly fakt Vánoce ;) že se mi mládež stejně radši cpe řízkama, je věc druhá :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148504
20.12.24 22:58

Rybí polévku nejime a neděláme. Jen jednou jedinkrát máma dělala a nejedl to ani pes. Polévku dělala s jatrovymi knedlíčky a já pak ve své rodině taky. Ale tu ochotně jí jen muž, je polévkový, ostatní to moc nechtějí, jsou najedeni jiného jídla.
K večeři jedině bramborový salát, na ten se vždy
těšíme. Máma dělala jen kapra, jiná alternativa nebyla přípustná. Já tak přísná nejsem. Děláme řízky, protože kapra jim jen já. Tak si ho dělám pro sebe a rodině to nenutím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
20.12.24 22:59

Vyměnili jsme kapra za lososa, je s tím několikanásobně míň práce. Neobalujeme ho, jen ho opečeme v troubě.
Ale teda rozhodně čerstvého, když je. S mraženým se to nedá srovnat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148504
20.12.24 23:01
@PaníBovaryová píše: Více

A já se chtěla zeptat :oops: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13842
20.12.24 23:03

My se poprvé letos odchýlíme od klasiky (tedy manzel nejí ryby, takže ten měl vždy kuřecí řízek).
Polévka bude vývar (asi kuřecí), dva druhy salátu, jeden pro mě - s různými omezeními, druhy klasika. A kuřecí řízky. Pro mě netučná ryba, což by i nějaký atletičtější kapr splňoval, ale raději zůstanu u tresky nebo tuňáka na prirodno.
Letos nemáme vůbec cukroví, takže to bude méně vánoční, ale holt změna je život. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
20.12.24 23:05

Jo, máme tradiční jídlo. Rybí polévku nikdo nejí, takže je hovězí vývar, kuřecí a vepřový řízek a salát. Manžel si koupí ještě mořskou rybu. K obědu máme vinnou klobásu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí