Jídlo na Štědrý den

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Snorlaxik
20.12.24 23:10

U nás: od rána cukroví, vánočka, štola. Oběd: vinná klobása + brambory, večeře: šunková tílka s křenovou pěnou, pak je na výběr kuřecí řízek/smažený kapr/ smažený losos+ salát/bramborová kaše.

• Citovat
  • Upravit
9063
20.12.24 23:24

Můj muž miluje kapra a kapří vývar/rybí polévku. Naučila jsem se ji vařit, aniž bych polévku ochutnala. Nikdo jiný to u nás nejí. Sám pro sebe si kupuje do 2,5 kg. Teď teda přijdou 25. 12. tcháni a jedna jeho sestra. Oni ji všichni rybí polévku a kapra v trojobalu. Alespoň se dojí. My obvykle na ŠD neobědváme nebo jen chlebíčky jsou k dispozici. Letos jsme se domluvili, že obě polévky uvaříme 23. večer. Ať v noci vychladnou v garáži (velká lednice teď). Kdo bude mít hlad po dlouhé procházce na ŠD, bude vyžadovat jídlo nebo bude chtít zahřát. Tak si může dát v průběhu dne polévku. Chlebíčky dělat letos nebudeme. Možná udělám malinko jednohubek na stůl. Zobnutí za škraň. Uvidíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24914
20.12.24 23:28

@Kelsey1 jj, my na šd jen cukroví (chlebíčky dělávám až na silvestra, případně mezi svátky kvůli salátu) ALE polívka na oběd je bezvadná, takže já budu obě vařit už dopoledne… jsem polívková a chlap taky, děcka relativně též, takže je to fajn kompromisní řešení..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69030
21.12.24 00:23

@Lucy75 u nás se taky obědvá polívka. Tu naši rybí mám nejradši trochu odleželou, takže vařím večer předem a je v chladu, pak ji na Štědrý den obědváme a večer večeříme, ale když ji máme rádi, tak si ji užijeme. Chlebíčky se u nás nevedou, takže vlastně posnídáme vánočku (peču večer předem), poobědváme polívku a pak klasika večeře. Naštěstí už se na to děti klepou už teď. Akorát je teda rybí polívka dneska fakt luxus, protože zatímco celý kapr tu stojí 125 Kč/ kg, rybí hlavy mají po padesátikoruně (jedna mi na kotel polívky rozhodně nestačí) a vnitřnosti 450 Kč/kg, se zbláznili :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24914
21.12.24 00:26

@ugluk přesně, vánoční byznys, no.. :mrgreen:

my naštěstí rybí polívku nesnášíme úplně všichni, včetně jeho juniora a chlapa, takže koukám, jsem udělala slušný dobrý skutek, že už předem jsem kolegovi všechny vnitřnosti a hlavu z našeho kapra napůl nechala jen zadáčo :mrgreen:
ale tak, sedíme vedle sebe v kanclu x let, vezmu to jako vánoční dobrodiní :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69030
21.12.24 00:33
@Lucy75 píše: Více

No to teda jo, a to sis myslela, že mu dáváš odpadky, co? :lol: Já jsem z rybářské rodiny, tohle byl vždycky odpad, děda se musí obracet v hrobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
814
21.12.24 05:39

My dělali vždy klasiku, ryba - většinou filé, někdy kapr, kuřecí řízky, bramborový salát a brambory, každý si vzal, co chtěl. A polévku děláme čočkovou, posledních pár let máme dvě, máma vaří obyčejnou čočkovou a já čočkovou krémovou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9063
21.12.24 05:47

Dneska budu vařit u rodičů pro všechny guláš. Děda chce guláš. Ten mám sice ráda. Ale moje hlava už je v režimu bramborový salát, bramborový salát. Nemůžu se dočkat. Týden o něm doma básním, že se blíží. Ani žádné maso by k němu nemuselo být.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4497
21.12.24 06:32

Na vánoční večeři máme řízky a bramborový salát, někdy je k tomu ještě losos s bramborem. Ale letos určitě jen řízky a bramborový salát. Přes den zobeme cukroví a jednohubky. :)
Kapra mám ráda, ale nutně ho nepotřebuju. Manžel ryby nemusí a zrovna kapr mu prý smrdí. :lol: Takže někdy si kapra dám u rodičů, když ho mají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3150
21.12.24 06:45

K obědu chlebíčky a hovězí polévka, večeře salát, řízky, losos a vařené brambory, čerstvá zelenina. Brambory dělám hlavně kvůli sobě, ač mi už během roku bramborový salát nevadí (jako malá jsem ho nepozřela), na Štědrý večer ho už tradičně nejím. Děti si vybírají, na co mají zrovna chuť z nabídky, co je na stole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3694
21.12.24 07:00

Ja delam rybi polevku, ale ne z kapra, ale z morskych ryb, s krevetami a smetanou a pak mame domaci vinne klobasy v trojobalu s brsalatem. Je to tradice od meho tatky z jicinska. U nas kapra nikdo neji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24732
21.12.24 07:05

Na oběd hrachovka a na večeři kuřízky s brsalátem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
919
21.12.24 07:15

Když jsem žila s rodiči, měli jsem tradičně rybí polévku, brsalat a kapra v trojobalu. Ani jedno jsem neměla ráda, ale byla to tradice. Taťka si kupoval vždycky těch kaprů aspoň pět, ptz řízky pak snídal až do silvestra pomalu…tuhle tradici už jsem nedodržovala :D jinak jsme přes den neměli žádné jídlo, i když jíst nám nikdo nezakazoval. Ale oficiálně se čekalo na „zlaté prasátko“ :) třeba taťka měl první jídlo opravdu až večeři. A před tím víno u smažení kapra, které bylo v jeho režii, takže s ním pak bylo veselo :P Vzpomínám na to ráda.
Teď to máme s manželem tak, že ráno na snídani vánočka, pak už nic, max. nejake dobani a na večeři je vždy hrachová polévka a nějaká ryba. Přílohou většinou brambory na nějaký způsob. Salát ani kapra tu nikdo nemá rád, ale tak vždycky udělám aspon malou misku salatu, ochutná každý. Jinak dodržujeme na Štědrý den půst od klasického masa, takže žádné kuřecí, vepřové řízky nebo vývar by u nás neprošly ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9063
21.12.24 07:21

Je zajímavé, že přes rok držím běžně přerušovaný půst. Někdy je moje první jídlo dne pozdě odpoledne. Bez problému. Ale na ŠD je hlava jinak naprogramovaná. Nikdy jsem nevydržela, že nebudu jíst. Celý rok to běžně funguje, kdykoli chci. Na ŠD den nikdy. Potřebuji něco užírat, uzobávat průběžně přes den. Umřela bych pocitem hladu, že budu teprve večeřet. A ten den nejde hlava přenastavit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
317
21.12.24 07:33

Dcera zdravý bramborový salát jen s tím, co má ráda, to budou mít letos už dvě děti a k tomu filé nebo lososa, já s mužem budem mít bramborový salát a já kapr a manžel buď filé nebo řízek…k obědu máme bílou houbovou polévku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí