Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Máš jíst tak jak jíš normálně 3 dny před odběrem. Jaký má smysl změnit stravu jen kvůli testu, aby ti vyšel hezky? Potřebuješ vědět reálné hodnoty, abys dyštak mohla podchytit neduhy. Přece jen jde o toho prcka…
Zdravé tělo velkou nálož cukru zpracuje, ale pokud tam cukrovka je, projeví se téměř po čemkoliv. Jo, já jako cukrovkář si klobásu k večeři nedám, jak je tam hodně mastného, mám sama u sebe (!!!) odpozorováno, že to ráno glykémii zvýší. Ale se zdravým člověkem to (krom těžkých snů) neudělá nic moc. Dej si normální večeři, jakou si dáváš běžně, protože pravděpodobně si takovou budeš dávat i po zbytek těhotenství a pokud by ti měla působit problémy, je fajn o tom vědět.
@Oxymoronka zak ja sem se ještě nacpala v 7 hodin pečivem a klobasou což mohlo výsledek udělat jinej
@ugluk ja ten den jedla normálně ale večer sem se hodne nadlabla což sem asi neměla delat normálně ai klobásu k večeri nedávám
@Anonymní píše: Více
No ale pokud normálně takhle večeříš, tak to tak prostě je. Moc nad tím nespekuluj, prostě jez tak jak jíš normálně a podle výsledků se pak zařiď. Jen dodrž ty pravidla co mají být, jako 8h nejíst a tak.
https://www.medila.cz/…-pro-tehotne
Tak co řešíš?
Prostě ti to minule vyšlo hraničně, ale doktor to nijak dále neřešil. Tak se tentokrát nadlábni jak obvykle a uvidíš. Jestli máš kvůli klobáse do teď chmurné myšlenky, tak si ji příště nedej a hotovo.
Přeju hezké výsledky.
No tak uvidíš. Zdravému člověku to neudělá nic. A jednou tu ujede relativně často, na to stačí nějaká menší viróza, stres, nevyspání a už to je. Takže se normálně najez, jak jsi zvyklá, na ten test běž a uvidíš. Pokud to vyjde nad limit i podruhé, s největší pravděpodobností cukrovku máš, ale to není konec světa a je to jedna z mála těhotenských obtíží, které můžeš sama aktivně řešit a ani to nebolí. Držím palce ![]()
Najez se prostě normálně jako vždy. Ono pokud máš cukrovku, tak se to klidně projeví až na těch navazujících hodnotách. Ale u zdravého těla by klobása a pečivo v 7 večer nic udělat neměla. Jo, kdyby to byly dvě tabulky čokolády a půlka dortu, to by bylo něco jiného.
@nozu ja vim ale tak pro jistotu mela sem hodnotu 5.16 a mě přijde ze je to málo je to vyšší ale neni to nic
Já snědla v jednu v noci balík fíků. Taky to pak bylo zvýšené.
No ale to může být klidně za dva týdny 6. Ta těhotenská cukrovka se s pokračujícím těhotenstvím zhoršuje, to velmi rychle. U druhého jsem ji měla potvrzenou už v prvním trimestru. Doktorka varovala, že můžu skončit s inzulinem, když je už takto brzo problém. Nakonec jsem ji udržela pod kontrolou jen s dietou.
@nozu chápu proto sem chtěla na ještě jeden odběr protože se může i stát ze najednou bude hodnota normální a nebo vyšší
Mě sestra v laborce říkala že má odpozorovano že dělává neplechu větší nálož ovoce odpoledne/večer den před odběrem, že pak jsou právě ty lačně hodnoty hraniční. Jinak pokud cukrovku máš a zmenis nějak jídelníček aby lačná hodnota byla vporadku tak se to pak stejně projeví po té co vypijes ten roztok. Je to ale pro tebe tak i pro mimčo pak hodně velká zátěž.
Ahoj holky co jste jedly den před ogtt testem ja měla první výsledek vyšší a ted pujdu na druhý odběr dr me uz posilala do poradny ale říkala sem ji ze sem si dala večer klobásu s pečivem protože sem mela hlad tak jestli to nemůže být tim tak jestli ste jako jedly nejak ze ste se nepreziraly nebo nejak omezily něco