Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A jak dlouho bereš AD? Ono trvá nějakou dobu než začnou působit. Na nějaké terapie chodíš taky?
Beru je asi 5 dni, na terapie nechodím, nevím jak bych tam došla.
Účinek AD se projeví po dvou až třech týdnech užívání. Někdy se na začátku mohou příznaky onemocnění dokonce zhoršit. Proto se píše na tu přechodnou dobu neurol apod.
Na tvém místě bych vydržela, obzvlášť jestli ti maminka pomůže. Mělo by se to zlepšit po těch cca čtrnácti dnech.
Zkus si zajít na pohotovost, posoudí tvůj stav. Jestli jsi z Prahy, v Bohnicích je taková.
Případně jsou různé krizove linky např. Linka první psychické pomoci (Cesta z krize): 116 123 (nonstop), ZDARMA
(krizová pomoc pro dospělé).
Já kvůli nespavosti a depresím v léčebně skončila na 14 dní, kdy hledali, jaké léky mi sednou (sedly asi až páté). Jediné plus, že jsem si odpočla trochu od dětí, ale zase jsem byla na pokoji s paní, co chrápala a i přes špunty jsem ji slyšela, což u nespavosti nechceš…Takže jsem pak věděla, že to musím vyřešit doma, spaním o samotě bez zvuků. K antidepresivům jsem taky zezačátku brala neurol, pak oxazepam - ten je o chlup slabší a pak už jen antidepresiva. Opravdu to chce hodně trpělivosti, rovná se to dlouho.
Zkus ještě počkat, pokud bereš AD teprve 5 dní. O tom, že se může na začátku braní tvůj stav zhoršit, tě lékař neinformoval?
Terapie je nutnost. Pokud nebudeš řešit příčiny, kvůli kterým AD bereš, tak i v případě, že zaberou, po nějaké době zase přestanou účinkovat, resp. jejich účinek se „ochodí“. Terapie je možná také on-line, není potřeba chodit osobně, pokud jsi ve stavu, že os. návštěvu nezvládneš.
K léčebnám asi takto: https://fokus-praha.cz/…tor-reformy/
Když už, tak nějaký stacionář, kam chodíš přes den a na večer domů.
@Anonymní píše: Více
Pokud nemůžete spát neurol není úplně to nejlepší řešení a klasická AD někdy spíš aktivizují-můžou způsobovat nespavost.
Zkusil bych být vámi nejprve jako prvni volbu Triticco a pokud nezabere tak šáhnout po Olanzapinu nebo Quetiapinu které zaberou i u absolutní insomnii.
@takamine píše: Více
Ty to bereš moc podle sebe. Já brala 1000 mg quetiapinu a 20 mg olanzapinu a nespala jsem. Navíc tedy olanzapin má dost NU, je to „silne“ AP a mně tedy nepřijde uplne vhodné ho hned vnucovat. Je tolik jiných možnosti že začátku…kromě tebou zmíněného Trittica je ještě mirtazapin, mianserin, agomelatin, dává se někdy na spaní Prothazin, Atarax… vše lepší, než rovnou olanzapin. A ne nezabere vždycky ani ten. Kamarádka měla 30 let těžkou insomnii a brala večer asi 15 tabletek různých léků a stejně spala max 4 hodiny.
A zakladatelce, základ je dodržovat spánkové desatero, také hodně teď vznikají skupiny KBT pro nespavce.
Pokud bereš AD teprve 5 dní, tak to nemají šanci ještě zabrat, naopak na počátku léčby se může stav přechodně ještě zhoršit, proto mas na překlenuti tohoto období Neutol. Do nemocnice bych se ja osobně hned nehnala, pokud tedy nemáš sebevražedné myslenky a představy. Navíc léčebny praskají ve švech. Kamarádovi bylo taky blbe, došel sám na příjem, ale nevzali ho, že mají plno.
Určitě můžeš ale využít krizové linky, krizové chaty, nebo zajít do krizového nonstop centra (Praha, Brno, Ostrava).
Držím moc palce. Ať je lépe.
AD zaberou až za pár týdnů a terapie je nutná. Pokud nejsi ochotná počkat a něco víc pro zlepšení stavu udělat, hospitalizovat se nech.
@takamine píše: Více
Tak to nemáš pravdu. Olanzapin se bere i ráno, i přes den, nikoli jen na noc, není to lék na spaní, je to AP na schizofrenii. Má to být údajně nejsilnější lék na schizofrenii.
@Anonymní píše: Více
Přesně. Já brala teď olanzapin ráno a večer. Naštěstí mi ho už vysadili a beru jiné léky.
Olanzapin je lék primárně na schizofrenii to je jasný ale stejně jako Quetiapin se v malých dávkách dává i na nespavost. U těch malých dávek nebývají nežádoucí účinky tak silné. V léčebně se to používá poměrně často a většině pacientů to pomáhá.
Zas bych ten lék tak neodsuzoval buďme rádi že existuje. Měl jsem zase špatné zkušenosti se zmíněnými Mirtazapinem a Prothazinem. Tím chci napsat že všechny léky používané na nespavost mají nežádoucí účinky a nemyslím si že Olanzapin je má nejhorší.
AD začínají zabírat nejdříve po 14 dnech. Také je možné, že první nezaberou. Hodně pacientů přý nereaguje na první léky a pak se nasazují jiné.
Zkusila bych ještě vydržet (a najít si terapeuta). Každopádně pokud bys měla násilné nebo naopak sebe*vrazedné myšlenky, tak se nechej hospitalizovat hned.
@takamine byl jsi v léčebně, že jsi to viděl? Já bohužel hospitalizacemi strávila cca 4 roky a medikace je téma, které opakované probirame. Nesetkala jsem se s tím, že by někdo bral olsnzapin čisté na spaní. Většinou když už. Tak dávají quetiapin. A léky, co jsem vypsala. Jasně, že ne každému sednou, ale je lepší zkoušet něco z nich nejprve. Mně dnes zas olanzapin vrátili na ráno 10 mg a vecer bude taky 10 mg a nejsem po něm ospala.
Ahoj, poslední dobou nemůžu spát mam deprese, úzkosti z toho nevyspani a také z toho že nemůžu vůbec fungovat, šli byste do léčebny? Ještě mi nezabraIi antidepresiva, beru je poprvé v životě, ale po neurolu je mi trochu líp, nevím co mám delat, jsem u mámy s dvěma dětma jinak bych to nezvládala.