Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den, je tady někdo, kdo v poslední době daroval část nemovitosti nebo byl sám obdarován? Jde mi o to, že když už máme sepsánou darovací smlouvu, máme udělaný vklad na katastr, teď tam s ním půjdeme, kdy máme jít na finanční úřad, jestli tedy vůbec, až to bude zapasáne na katastru? Samozřejmě tam potom půjdeme v lednu, aby přepsali tu daň z nemovitosti na jiné jméno, ale jak je to s jinou dani? Darovací daň se neplatí a coje daň z nabytí nemovitosti neboli daň z převodu nemovitosti, opravdu budeme platit jen tu 1000kč na katastru za kolek? Nic víc? Začínám z toho nějak stresovat. Děkují
@Martanek123 Pokud je to darování v blízké rodině, tak fakt pouze 1000,– kolek.
@j.a.n.i1 píše:
@Martanek123 Pokud je to darování v blízké rodině, tak fakt pouze 1000,– kolek.
Děkují, mi už z toho začíná hrabat a na ten finančák máme zajít kdy? Až to bude zapsáne?
@Martanek123 My na finančáku vůbec nebyli… až pak v lednu přiznání k dani z nemovitosti.
@j.a.n.i1 píše:
@Martanek123 My na finančáku vůbec nebyli… až pak v lednu přiznání k dani z nemovitosti.
Moc děkují, snad to půjde vše hladce
To není pravda. Pokud nabydeš nemovitost, tak i když z ní nic neplatíš, musíš do 3 měsíců podat na FÚ daňové přiznání k nemovitosti, ne až k lednu. Zároveň ten, kdo ti to daroval, musí napsat, že tuto nemovitost již nevlastní. V případě, že by už neměl nic a neplatil tak daň z nemovitosti, musí tam být napsané něco jako…ve xxx českém kraji nevlastním žádnou nemovitost nebo tak něco - ale to si dojděte upřesnit na FÚ.
@ynax já po přepisu na mě byla na finančáku. taky šlo o darování v rámci rodiny. K dani z převodu nemovitosti nechtěli žádné papíry. Tedy ani nulové daňové přiznání. Jen jsem další rok předělala daň z nemovitosti, aby chodila složenka mě a ne bývalému majiteli.
Když jsem rok před tím koupila nemovitost, stejná paní se mnou řešila daň z převodu nemovistoti, tam se to platilo komplet. Řešila jsem já, jelikož bývalý majitel byl tak nějak analfabet na úřady. On to pak zaplatil.
@ynax Do 3 měsíců se řeší daň z převodu (nově nabytí), nikoliv daň z nemovitosti, ta se opravdu řeší až v lednu, do 3 měsíců se řeší pouze v případě, že by byl vklad podán na katastr před koncem roku a ten to zapsal až po 1.1.
@j.a.n.i1 je možné, že to řeší každý finančák jinak. My přepisovali a když jsem se poptávali na FÚ, tak nám paní stroze řekla, že to musíme udělat do 3 měsíců, že nikoliv do ledna. Ale je fakt, že nás FÚ je specifický vším ![]()
Edituji - asi nejlepší bude, když se obrátíš s tím dotazem na váš FÚ, tam vám řeknou, co chtějí a vy se podle toho zařídíte.
Příspěvek upraven 11.05.15 v 11:51
@omites píše:
@ynax já po přepisu na mě byla na finančáku. taky šlo o darování v rámci rodiny. K dani z převodu nemovitosti nechtěli žádné papíry. Tedy ani nulové daňové přiznání. Jen jsem další rok předělala daň z nemovitosti, aby chodila složenka mě a ne bývalému majiteli.
Když jsem rok před tím koupila nemovitost, stejná paní se mnou řešila daň z převodu nemovistoti, tam se to platilo komplet. Řešila jsem já, jelikož bývalý majitel byl tak nějak analfabet na úřady. On to pak zaplatil.
děkují