Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj. Minulý týden umřel prastrejda (měl kolem 90tky). Je to bratr dědečka z tátovy strany. Já jsem ho ale v živoě nikdy nepotkala ani s ním nemluvila. Akorát z vyprávění, vím že jako půlroční mě tam tehdy naši vzali ukázat prababičce.
Děda umřel mladý (selhání ledvin v 26 letech) Manželka jeho bratra (méhoprastrejdy) si nepřála, udržovat vztahy s mojí babičkou a jejími dětmi dál takže jsme se nenavštěvovali a vztahy zanikly. Myslíte, že je vhodné jít na pohřeb, nebo stačí, když půjde táta (který byl jeho synovec)?
Jít na pohřeb někoho, koho jsem v životě neviděl? Ne, děkuji.
Ledaže by bylo pohoštění. ![]()
@Alisa30 Nešla bych na pohřeb někomu, koho jsem v životě neviděla (to, když bylo půlroku nepočítám) jen proto, že jsme jaksi příbuzní ![]()
By asi záleželo. Svatby a pohřby jsou někdy jediným místem setkání velmi širokého příbuzenstva.
Rozhodně bych nešla. Na pohřeb se chodí buď uctít památka zemřelého (toho jsi v životě neviděla) nebo podpořit pozůstalé (těžko když tě nesnáší).
Nešla bych. Nikdy jste se neviděli (kromě toho miminkovského navštívení) a navíc si tam někdo přál neudržovat vztahy se zbylou rodinou
Ne, nešla bych na pohřeb někomu, koho jsem v životě neviděla a jehož příbuzní si nepřejí se stýkat.
@Alisa30
Záleží, co od toho pohřbu budeš čekat. Já pokud mám příležitost, tak na pohřby chodím. Je to dobrá příležitost osobně poznat i vzdálenější rodinu. Případně si s někým vyměnit kontakty. Občas se stane, že se dozvím souvislosti vztahů, které mi delší dobu vrtaly hlavou. Ale k tomuhle jsem došla až před několika lety, kdy mi vzdálenější rodina opravdu začala vymírat a já přišla o kontakty „přes kontakty“.
Já bych tedy šla.. jednou to do rodiny dá se říct patří tak že bych šla.
@Alisa30 Jste osobne pozvani? Pokzd ano, pak by bylo asi neslusne neprijit.
Pokud vas nikdo osobne nezval, nesla bych tam. Absolvovala jsem pohrby sourozencu jedne babicky, ale jen proto, ze jsme s nimi udrzovali kontakt, a jako mala jsem k nim jezdila kazdy rok na prazdniny. Sourozence ostatnich prarodicu jsem (mimo jedne pratety) neznala, asi uz taky neziji, nevim.
Ne, nešla bych. (A to jinak ze slušnosti chodívám i lidem ze širšího příbuzenstva, které jsem moc neznala.) V tomto případě je to ale zbytečné.