Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Tak ono dost záleží, o jak starých dětech se bavíme… přijde mi dost něco jiného, že si někdo dá tajně zmrzlinu, aby to nevidělo osmileté dítě - které by ji úplně klidně mohlo taky dostat - a malé batole.
Takže jo, teď při kojení mám na sladké pořád děsnou chuť a úplně před očima malé (1 rok) tu čokoládu nepojídám, aby se po ní nesápala. Většinou si ji dám, když už spí, případně si ji třeba položím na linku, kam nevidí. Nepřijde mi na tom nic morálně pochybného.
Já ano. Je to moje hobby. Plánuju si to už předem, takže si potají něco nakoupím, schovám, a pak to potají žeru. Nikoho nešidím, dětem taky samozřejmě koupím, ale já si chci to svoje vychutnat sama a v klidu.
Proč by si ženská nemohla koupit a sníst něco dobrého občas jen sama pro sebe, aniž by jí toho půlku okamžitě vydráplo dítě nebo manžel? Dítě má přece (od určitého věku) taky svoje sladkosti, které mu nikdo nejí.
Samozřejmě to nesmí být extrém, jako byl u nás doma, že děti směly denně k večeři jen chleba s ramou, a šunka už byla jen pro maminku ![]()
Ale nepřijde mi nic špatného, když si občas kterýkoli člen rodiny něco koupí na chuť jen pro sebe.
Max bych si řekla že je slušnost, když to kupuju, zeptat se ostatních, zda jim mám koupit taky.
Tak duvody jsou ruzne, bud je doma batole, ktere dannou vec treba jeste nesmi nebo nenazrani pubertaci, kteri vse sezerou uz tak nejak z principu. ![]()
Ja mam jine tempo v uzobavani dobrot (u nas to nejsou teda sladkosti), taky by na me nemuselo nic zustat, takze neco obcas schovam pro sebe na jindy. Dat si takhle do skrinky treba oloupane pistacie nebo cokoladu bez cukru, taky to tam nemusim druhy den uz najit, ze jo. Ale nejim to potaji, to ne.
Asi je to teda normalni, takhle jsem byla na navsteve u kamaradky (taky ma dva pubertaky), sahla pro orisky nekam do hloubky skrinky, cela ruka ji zmizela, pry, aby to kluci nesezrali. ![]()
Jasné že jo, muž vyjídá dětem zásoby co dostávají od babiček. Vlastně tím prospívá jejich zdraví, babičky nejsou moc soudné.
Kdyby to, co dostanou měly sníst, byly by tlusté, to jednoznačně. Sladkosti dostávají v rozumné míře, vždy až po jídle, zmrzlinu, nanuky apod. v létě častěji.
Mám svoje druhy sladkostí (mám dietní omezení), které mi neškodí. S dětmi se rozdělím, když jsou po jídle. Když zlobí, nedám a hotovo. Vědí, že když řeknu ne, tak ne a víc to nezkouší.
Když k nám přišly bydlet, byl to děs, v uvozovkách, pořád somrovaly moje jídlo, moje pití, moje sladkosti. Nemohla jsem se v klidu najíst, chvíli to sice trvalo, ale naučili jsme si je. Pochopily, že dostanou, nouze není a některé věci prostě můžou jen výjimečně (cola, chipsy, slané pochutiny apod.).
@TeSudička Ne nejím na tajňáka a o jídlo se dělím, nebo jí ho přenechám…
Ještě teda přidám postřeh z okolí. Nevím jestli žiju v jiné sociální bublině, ale v mém okolí si dospěláci normálně schovávají jídlo před dětmi.
Mluví o tom běžně, normálně, v legraci.
Třeba bývalá kolegyně, doma 3 děti, z toho dva puboši, uvaří večeři pro všechny a jednu porci jídla, co si chce vzít druhý den do práce, si prostě musí schovat. Jinak by jí to sežrali kluci. To samé jogurty, koupi si jogurt a ráno tam není. To by mi taky vadilo.
Já se někdy taky nadrsno zavřu, ať ke mě nikdo nemůže, někdy i s normálním jídlem. Prostě mi nechutná, když po mě prcek pořád něco chce a hypnotizuje mě jako pejsek
. To samý dělám u babiček s pejskem, ten taky loudí a upřeně kouká až mi nechutná. Tak prcka (nakrmenýho) s pejskem vyhodím z kuchyně, zamknu dveře a já se v klidu najím
.
Nejím sladkosti účelně když spí, nebo nejsou doma, ale spíš to vyplyne ze situace, že se nudím nebo se mi zrovna nechce vařit.. v tom případě si něco ze špajzky dám, ale kdyby byli doma ( 5 a 7let) a ještě by neměli během dne svou „porci“ sladkého, klidně se podělím..
Mám zkušenost, svou i z okolí, že pokud se dětem něco zakazuje, více po tom prahnou.. my jsme doma nikdy nemohli mít sladkosti, kdy chceme.. Pocházím z početné rodiny a prostě nebylo pro vsechny pořád. Takže jsem si to asi vynahrazovala, když jsem vydělávala a byla svým pánem a ráda za sladké utrácím. A tím že ho doma mám dost, ani mě moc nepřitahuje 🤗 V obchodě na něco mám takovou chuť a když to pak koupím a nesní to doma kluci nebo manžel, skončí to po záruce v koši ![]()
@Kelsey taky nezakazuju, ale čtvrťáka musím hlídat, protože nejí normální jídlo. A taky nechci, aby ode mě odkoukali, že je normální sežrat celé balení bramburku na posezení. ![]()