Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, jsem už skoro 9m po porodu, rodila jsem akutní sekcí. Před pár dny mě začala na levé straně pobolívávat jizva. Dneska mě to bolí uz hodně, bolí mě i jenom když se směju. V úterý skočim na gyndu ale zatím nevíte čím to můžr být nebo co s tim? Děkuju ![]()
Já jsem 4 měsíce po akutním cs a poslední týden tu zatracenou jizvu více cítím, dost mě pne…občas v ní píchne, ale to fakt jen občas. Já ti vlastně neporadím, ale dost mě zajímá, co se u dr. dozvíš ![]()
@PeBe24 mě tohle taky napadlo, ale zrovna teď je období před ms…uvidíme, od nového cyklu bych chtěla zas měřit bt, protože mám menstruaci po porodu poměrně krátkou a teď jsem i lehce špinila týden po…ráda bych věděla, co si to tělo vymýšlí
![]()
@PeBe24 To si pohlídej - měla jsem to taky tak - po roce a půl, kdy se bolesti zhoršovaly a začaly se v jizvě a kolem jizvy tvořit bouličky - mi laparoskopicky potvrdili endometriozu, která se v jizvě vytvořila - uvízl tam kousíček děložní sliznice, který se při každé ms zvětšoval…
@diskettes ty jo, já mám bouličku už od začátku přímo na té jizvě…teď se nepatrně zvětšila. přijde mi ale, že je to spíš jen nevyhlazený srůst té tkáně ![]()
@Avrun Rděj prodiskutuj na gyndě, když chytíš takhle od začátku- pokud to teda je taky endometrioza-mohla by stačit slabší hormon. léčba. Já už to měla rozjeté moc, chodila jsem shrbená, nesnesla jsem ani kalhotky- ale nejsem doktor, jen vlastní zkušenost
@diskettes A jak ty bouličky vypadaly? Mě teda jizva vyloženě nebolí, spíš pne a po promazání je to zas ok ![]()
@PeBe24 Bohužel ano, je to pak čím dál horší-začalo to nenápadně cca půl roku po sekci. Dostala jsem se do fáze, kdy jsem opravdu nevěděla z které do které. Boule se zvětšovaly,rostly.Ona ta děložní sliznice, co tam uvízne, způsobuje při menstruaci krvácení i v té jizvě a tím pak roste měsíc od měsíce víc. Pokud ti pomůže promazat jizvu, neměla by to být endometrioza. Píšu jen levou rukou, kojím malého, tak bych pak mohla napsat víc. Ale jak říkám, nechci vás plašit
@diskettes Endometrioza je fakt svinstvo
Drzim palce, aby se u tebe stabilizovala.
@Avrun Už se stabilizovala - stalo se to po sekci před 7 lety, pak za rok a půl lapar., poté 2 roky vkuse hormon orgametril vkuse každý den - způsobí úplné zastavení mesntruace. Pak jsem vysadila a opět se mrcha rozjela - znovu laparka plus reoperace jizvy. Pak už bez hormonů a přesně 10 měsíců jsem měla konečně klid- po 10 měsících jsem našla pozitivní těhotenský test - i přes to, že otěhotnět při endometr. nebývá snadné. Teď mám 2 měsíce po druhé sekci a doufám, že se to celé nebude opakovat - už si to pohlídám.
@diskettes tak to moc gratuluju!
vím, že to je běh na dlouhou trať a je super, že se i zadařil další potomek ![]()
@Avrun On ten další potomek úplně v plánu nebyl - 2 děti nám stačily, tak nám to i bodlo, že už nejspíš další nepůjde
- ale třeťátko samozřejmě milujume
@diskettes aha
hele a teď ten císař byl plánovaný kvůli té jizvě? Já mám první, aktuálně si teda další představit neumím, natož hned tři
ale to se asi zase změní a dalšímu cs bych se ráda vyhla. Já vím, že je to těžké předem říct, že záleží, co ta jizva bude dělat během těhotenství ![]()