Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ja bych teda myslela i na budoucnost deti, v dobe kdy bude vyrustat, bude podle me uz zcela bezne, ze se bude studovat v zahranici a s jmenem Ondrej, chudak kluk
Nicmene je to o vkusu, ja bych rozhodne nevolila zadne jmeno, ktere se davalo bezne uz pred 40 lety, nuda. No ale kdybych mermomoci chtela jmeno, ktere je v ceskem kalendari, tak treba Oskar, Oliver, jen ne vubec takove ty vsedni jmena jako Ondra, Tomas, brrr.
Nejvíc z výběru se mně líbí Ondřej. Jak už tu padlo, to jméno má hodně variant, dá se jím lehce oslovit malý kluk i dospělý chlap
Tomáš je taky hezké jméno, ale už máte š v příjmení, takže proto bych asi volila radši jméno, které neobsahuje š. @lauraka Mně se vždycky hrozně líbí, jak si každý myslí, že jeho děcko bude génius a jsou si jistí, že bude studovat v zahraničí (nejlíp na Harvardu nebo Oxfordu) ![]()
@Froseth Proc genius, kde zijes? Dneska bezne kazdy VS jede na zkusenou do zahranici v ramci vymennych pobytu. No a za dvacet let, to bude zcela bezna vec i na SS podle me, vzdyt i dnes ceske vysoke skoly prechazi na anglickou vyuku apod…
@lauraka píše:
@Froseth Proc genius, kde zijes? Dneska bezne kazdy VS jede na zkusenou do zahranici v ramci vymennych pobytu. No a za dvacet let, to bude zcela bezna vec i na SS podle me, vzdyt i dnes ceske vysoke skoly prechazi na anglickou vyuku apod…
Výměnné pobyty trvají jak dlouho? Kvůli tomu se mu budou v zahraničí smát, že se jmenuje Ondřej?
To je logika teda…a sem když přijede třeba nějaká Samantha, tak jí taky vytlemíš?
![]()
Tak ten Kevin je fakt úlet, ale nedivím se. Lidi ze snahy o „mezinárodní“ jména dají ledasco. Známý mají Lucase… nechápu, proč nemůže být Lukáš
Zvášť když jeho starší sourozenec má klasickou českou variantu.
Nicméně, jak jsem psala výše, tak se mi ze jmenovaných nelíbí nic. Moc tuctové. Ale každýho věc a popravdě moc nechápu zakládání diskuzí kvůli jménu. To je jen a jen věc rodičů.
@lauraka Promiň, samozřejmě děkuju i tobě za názor, proto jsem tuto diskuzi založila, ale… zajímalo by mě, jestli bys takové jméno (kombinaci) dala i svému dítěti? Nebo prostě cokoliv originálního u cizího nebolí, ale sama bys odvahu dát takhle extravagantní jméno neměla? Opakuji, jsem ráda za (jakýkoliv) názor, ale trochu mi to zavání zlomyslností. Snad se pletu a jen jsem to špatně pochopila.
![]()
@Anonymní píše:
@lauraka Promiň, samozřejmě děkuju i tobě za názor, proto jsem tuto diskuzi založila, ale… zajímalo by mě, jestli bys takové jméno (kombinaci) dala i svému dítěti? Nebo prostě cokoliv originálního u cizího nebolí, ale sama bys odvahu dát takhle extravagantní jméno neměla? Opakuji, jsem ráda za (jakýkoliv) názor, ale trochu mi to zavání zlomyslností. Snad se pletu a jen jsem to špatně pochopila.![]()
![]()
Ano, dala, moje dve deti, maji obe dve krestni jmena a nikdo jiny se tak v republice nejmenuje (proto zde ani nemuzu uvest jmena, hned by me kazdy poznal). Jsem na jmena strasne hrda, kdyz na hristi, ve skolce, oslovim sve deti jmenem, lidi strasne zajima, jak se jmenuji a hned se vyptavaji
Vedle tech trapnych tuctovych jmen to je prijemne osvezeni. Jen podotykam, ze i ten Kevin nad kterym ohrnujete nos, mi prijde celkem bezny (svemu decku bych to nedala), v CR jich je celkem dost, staci si vygooglit statistiky, mozna budete prekvapeni ![]()
@Aries6 Tak o tom žádná. Ale proč se tu zakládá diskuze téměř na jakékoliv téma? Asi proto, že někdy ti názor ostatních rozšíří obzory, vidíš to z jiného pohledu, který tebe samotnou nenapadl. Váhala jsem, zda se tu zeptat, ale je to něco jako značně omezený průzkum veřejného mínění, občas nemá člověk sám moc nadhled, když se jedná o něj samotného, potažmo dítě. Můj názor? Je jedno, jestli jsou rodiče spíš pro tuctová nebo trochu neobvyklejší jména, pokud ladí k příjmení a tak nějak celkově, jenomže jsou příjmení téměř neutrální (Bergmann třeba) a pak taková, ke kterým se jiné než české křestní jméno nehodí (Vomáčka). A tady je snaha o originalitu většinou na škodu.
@Anonymní píše:
@Aries6 Tak o tom žádná. Ale proč se tu zakládá diskuze téměř na jakékoliv téma? Asi proto, že někdy ti názor ostatních rozšíří obzory, vidíš to z jiného pohledu, který tebe samotnou nenapadl. Váhala jsem, zda se tu zeptat, ale je to něco jako značně omezený průzkum veřejného mínění, občas nemá člověk sám moc nadhled, když se jedná o něj samotného, potažmo dítě. Můj názor? Je jedno, jestli jsou rodiče spíš pro tuctová nebo trochu neobvyklejší jména, pokud ladí k příjmení a tak nějak celkově, jenomže jsou příjmení téměř neutrální (Bergmann třeba) a pak taková, ke kterým se jiné než české křestní jméno nehodí (Vomáčka). A tady je snaha o originalitu většinou na škodu.
Hele v klidu, taky jsem napsala jen svůj názor. Výše ti pár jmen navrhuju ![]()
Ondřej…moc krásné jméno..syn se taky tak jmenuje a dobře zní..a dá se mnohokrát zdrobnělizovat..Ondra, Ondřejek, Ondis..
Líbí se mi Ondra i Tomáš, ale Tomáše bych kvůli -š- k příjmení nedala, takže za mne Ondřej ![]()
@lauraka píše:
Ja bych teda myslela i na budoucnost deti, v dobe kdy bude vyrustat, bude podle me uz zcela bezne, ze se bude studovat v zahranici a s jmenem Ondrej, chudak klukNicmene je to o vkusu, ja bych rozhodne nevolila zadne jmeno, ktere se davalo bezne uz pred 40 lety, nuda. No ale kdybych mermomoci chtela jmeno, ktere je v ceskem kalendari, tak treba Oskar, Oliver, jen ne vubec takove ty vsedni jmena jako Ondra, Tomas, brrr.
Všední jména jako je Ondra, Tomáš???
ty máš taky dost myslím..
a už vidím jak všichni studují v zahraničí.. ![]()
@lauraka píše:
Ano, dala, moje dve deti, maji obe dve krestni jmena a nikdo jiny se tak v republice nejmenuje (proto zde ani nemuzu uvest jmena, hned by me kazdy poznal). Jsem na jmena strasne hrda, kdyz na hristi, ve skolce, oslovim sve deti jmenem, lidi strasne zajima, jak se jmenuji a hned se vyptavajiVedle tech trapnych tuctovych jmen to je prijemne osvezeni. Jen podotykam, ze i ten Kevin nad kterym ohrnujete nos, mi prijde celkem bezny (svemu decku bych to nedala), v CR jich je celkem dost, staci si vygooglit statistiky, mozna budete prekvapeni
Hm, tak to ale patrně znamená, že jste jediní v republice, komu se to jméno líbí
Tak snad budete mít štěstí a děti to budou vnímat stejně. Já osobně bych teda měla mnohem radši to tuctový jméno - oni jsou ty jména totiž „tuctový“ právě proto, že se líběj největšímu počtu lidí…