Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Za mě Ondřej - měli jsme ho ve výběru, ale narodila se nám holčička ![]()
@lauraka A to jako kvůli výměnnému pobytu nedám děcku české jméno? A jak můžeš vědět, že zrovna tvoje děti budou studovat vysokou školu a jezdit na výměnné pobyty? Já jsem teda studovala vysokou školu v zahraničí a nikomu moje vyloženě české jméno divné nepřišlo, nikdo se mně nikdy nesmál. To si zas představuje jen Čecháček, že někde v zahraničí bude někdo řešit jeho jméno..Pokud se ti nelíbí česká jména, tak to beru, ale uvádět jako argument, že moje děti budou určitě studovat v zahraničí a proto jim nedám česká jména, je prostě trochu mimo.
@Froseth No i kdyby nestudovali, je podstatne vyhodnejsi mit mezinarodni jmeno nez trapne ceske jmeno…Moje vysoka skola napriklad uz presla k anglicke vyuce a je uplne fuk, zda tam studuji jen Cesi nebo i cizinci, proste se jede anglicky. Az dnesni miminka vyrostou bude uplne jina doba a ceske jmeno bude na skodu, ja teda v tomhle myslim hodne dopredu, to same jazyky (moje deti skolkou povinne umi tri jazyky na urovni rodileho mluvciho umerne svemu veku), ale to je jina kapitola zas. Mi to proste prijde strasne hloupe a trapne davat zaprdena ceska jmena, ale kazdeho vec samozrejme ![]()
@lauraka píše:
@Froseth No i kdyby nestudovali, je podstatne vyhodnejsi mit mezinarodni jmeno nez trapne ceske jmeno…Moje vysoka skola napriklad uz presla k anglicke vyuce a je uplne fuk, zda tam studuji jen Cesi nebo i cizinci, proste se jede anglicky. Az dnesni miminka vyrostou bude uplne jina doba a ceske jmeno bude na skodu, ja teda v tomhle myslim hodne dopredu, to same jazyky (moje deti skolkou povinne umi tri jazyky na urovni rodileho mluvciho umerne svemu veku), ale to je jina kapitola zas. Mi to proste prijde strasne hloupe a trapne davat zaprdena ceska jmena, ale kazdeho vec samozrejme
No, to je právě ono - většině zas přijde trapný dávat jména, který se skoro nikomu nelíběj (což jména, který nikdo nedává, se evidentně nelíběj) a do místních podmínek se nehoděj, jenom kvůli tomu, aby byly jejich děti „originální“. A zrovna Ondřeje, který žije v Americe, znam, a problém se jménem nemá ani nejmenší…
@lauraka už dvakrát jsi tady v souvislosti s českými jmény zmínila slovo trapné. Vždyť jsme Češi ne? Mě spíš tedy přijdou trapná ty cizí, ale takhle je tu hanit? ![]()
Michal se k tomu pěkně hodí.
@Anonymní píše:
Ahoj,začínám být „zoufalá“. Přijde mi, že k našemu příjmení - Kaštan - se nehodí žádné mužské jméno. Manželovi se líbí Ondřej, mně Tomáš, babička přišla s Jakubem, ve hře je Matěj/Matyáš, ještě mě napadlo Michael, ale fakt nevím. Nesmí končit na „K“, nemělo by se rýmovat s -an (Jan, Ivan, Milan), žádnou extravaganci ani moc „měkké“ jméno. Kdo mě zná, nejspíš ví, o koho jde. Tohodle příjmení u nás není moc. Takže nick pochopitelně anonymně. Které z výše uvedených se vám zdá nejvhodnější? Jiný nápad? Díky.
@lauraka Zaprdena ceska jména?
Já bych taky ditěti vyložene ceské jméno nedala, i když se mi jich spousta líbi. Ale spíš z toho důvodu, že my máme německý příjmení se dvěma NN na konci a působilo by to blbe. Ale nenapadlo by me nikdy nikomu říct, proc dává hrozny jmeno
Každýmu se líbi něco jinyho a to je přeci dobře. Vždyť by to bylo nuda, kdybysme se všichni jmenovali stejne.
@lauraka píše:
@Froseth Proc genius, kde zijes? Dneska bezne kazdy VS jede na zkusenou do zahranici v ramci vymennych pobytu. No a za dvacet let, to bude zcela bezna vec i na SS podle me, vzdyt i dnes ceske vysoke skoly prechazi na anglickou vyuku apod…
omlouvám se za OT, ale nedá mi to. Svým způsobem obdivuji tvůj optimismus. Já bych si vzhledem k současné globální politické situaci, netroufla říct ani co bud za rok. Natož pak za dvacet let. Takže nějakými Erasmy i v rámci SŠ bych si nebyla moc jistá.
A k původní otázce. Ondřej je moc pěkné jméno a k příjmení Kaštan mi sedí nejlíp. Ale pro cizince je opravdu oříšek, podobně jako třeba Vojtěch. Nemyslím zrovna na studia, ale celkově cestování i přítomnost cizinců u nás.
A co takový David?
@lauraka píše:
@Froseth No i kdyby nestudovali, je podstatne vyhodnejsi mit mezinarodni jmeno nez trapne ceske jmeno…Moje vysoka skola napriklad uz presla k anglicke vyuce a je uplne fuk, zda tam studuji jen Cesi nebo i cizinci, proste se jede anglicky. Az dnesni miminka vyrostou bude uplne jina doba a ceske jmeno bude na skodu, ja teda v tomhle myslim hodne dopredu, to same jazyky (moje deti skolkou povinne umi tri jazyky na urovni rodileho mluvciho umerne svemu veku), ale to je jina kapitola zas.Mi to proste prijde strasne hloupe a trapne davat zaprdena ceska jmena, ale kazdeho vec samozrejme
Tak tohle je hodně trapný příspěvek. Ostatně budu - li puntíčkář, ta vysloveně česká (slovanská) jména jsou různí - míři a - slavové, a ačkoli jim nefandím, nikdy bych si nedovolila urážet. Tomáš je mezinárodní jméno..Nebo na vaší elitní škole žádného Thomase nemáte? On i ten Ondřej je v podstatě Andrew…
@lauraka Doufám,že máš dceru…až si jednou najde třeba nějakého Nováka bude to super znít. Například taková Scarlett Nováková
![]()
Docela smutné, že pro někoho české = trapné. Fakt nám chybí národní hrdost. Jako proti gustu žádný dišputát, ale proto, že se mi nelíbí česká jména (jsem zřejmě něco víc), všechny urazit… ![]()
@robinka píše:
Docela smutné, že pro někoho české = trapné. Fakt nám chybí národní hrdost. Jako proti gustu žádný dišputát, ale proto, že se mi nelíbí česká jména (jsem zřejmě něco víc), všechny urazit…
přesně. Obzvlášť, když se tak uráží i jména, která přitom svojí zahraniční podobu mají…
@dendule4 Tak rozhodne bez ova to je dalsi hrozna ceska nerest
Scarlett Novak zni vyborne nahodou ![]()