Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@lauraka píše:
@dendule4 Tak rozhodne bez ova to je dalsi hrozna ceska nerestScarlett Novak zni vyborne nahodou
@Anonymní píše:
Ahoj,začínám být „zoufalá“. Přijde mi, že k našemu příjmení - Kaštan - se nehodí žádné mužské jméno. Manželovi se líbí Ondřej, mně Tomáš, babička přišla s Jakubem, ve hře je Matěj/Matyáš, ještě mě napadlo Michael, ale fakt nevím. Nesmí končit na „K“, nemělo by se rýmovat s -an (Jan, Ivan, Milan), žádnou extravaganci ani moc „měkké“ jméno. Kdo mě zná, nejspíš ví, o koho jde. Tohodle příjmení u nás není moc. Takže nick pochopitelně anonymně. Které z výše uvedených se vám zdá nejvhodnější? Jiný nápad? Díky.
Mně se líbí všechno, co jste vybrali
. Ale asi nejvíc Ondřej. Také třeba Daniel Kaštan, Samuel Kaštan (to se mi obzvlášť líbí), Filip Kaštan, Pavel Kaštan, Radim Kaštan, Jiří Kaštan, Šimon Kaštan (mně tam ta š nevadí, nezní mi to měkce a ušišlaně), Karel Kaštan (to se mi taky líbí moc), Petr Kaštan, Adam Kaštan, Josef Kaštan (také moc pěkná kombinace)… jde tam vážně vše z těchto běžnějších jmen, když to tedy nekončí na k.
Potom také z „českých“ (nemyslím původem, ale česky znějící), ale ne až tak běžně dávaných se mi líbí Vladimír Kaštan (tohle zní extra dobře, jestli by nevadilo jméno s -mír), Jaromír Kaštan, Jáchym Kaštan, Albert Kaštan, Viktor Kaštan, Eduard Kaštan, Marcel Kaštan, Čestmír Kaštan, Dalibor Kaštan, Boris Kaštan, Oskar Kaštan. Tak hodně štěstí při výběru, ale jak jsem řekla, všechna vybraná jména máte super ![]()
@nanoBETA Jáchym Kaštan je úplně super
sympatický milý sígr.
Určitě klasiku a ne žádné Choze, a podobné, aby byl in.. Když se dívám okolo tak x let zpátky a i teď miminka se rodí s klasickými jmény, žádné výstřelky..
Je pravda, ž e mám kolem sebe honě Samuely, ale spíš vidím Matyáše, Vojtěchy, Tadeáše..
myslím, že třeba Japonci si nechají své Li chu a nebudou dávat smětové jména ![]()
Takže bych dala podle zvolených Ondřej- Jakub, to je ale docela časté jméno.. Ale klidně i Martin, Filip, Adam.. Přijme mi, že je to takové neutrální vaše příjmení
A ja myslela, ze hruzy koncici mir a slav jsou prezitkem dob davno minulych
![]()
@Agnesita píše:
@nanoBETA Jáchym Kaštan je úplně supersympatický milý sígr.
Doufám, že to nemyslíš ironicky - ale vážně se mi to líbí. I Antonín Kaštan - já myslím, že má zakladatelka zbytečný strach, že se nic nehodí =)
@lauraka píše:
A ja myslela, ze hruzy koncici mir a slav jsou prezitkem dob davno minulych![]()
![]()
Proč myslíš? Naopak mi to přijde originální - jako se nedávno opět stala populární jména jako Amálie, Emílie apod - to také byl staromódní přežitek a už se to vrátilo a je to velmi populární =)
Moc, moc, moc díky všem za vaše názory a tipy. Několik (vícero) výše jmenovaných mě také napadlo, ale asi bychom s nimi neuměli pracovat (jak se dá říkat např. takovému Jáchymovi???). No, mám nad čím přemýšlet, fakt že ano.
A jsem ráda, že se vám naše příjmení nezdá zase až tak nekombinovatelné - jak už jsem psala, křestní jména, která se mi líbí, mi tak úplně neladila, ale asi je to hodně o zvyku.
Njn, asi to znáte, je to zodpovědnost, vybrat dítěti jméno na celý život a stejně ten prevít
jednou přijde a řekne, že jsme mu teda dali pěkně pitomý jméno, ať už to bude cokoliv. Já osobně nemusím mít 10. Honzíka (Tomáška, Ondráška, Jakoubka, Sama) ve třídě, ale holt kdyby měl člověk koukat jen na ne-četnost, asi v našem případě nevybere, nebo se jméno skutečně nebude hodit k příjmení atd. A souhlasím s tím, že má dát takové, které se mu líbí, nemusí být za každou cenu originální (navíc to, že teď nefrčí, neznamená, že se to časem zase nepomele a nebude nejžádanější). Ach jo, výběr zůstává otevřený a stále máme nad čím přemýšlet…
Z tvého výčtu Ondřej
znala jsem Martina Kaštana, taky dobré jméno.
Jáchymovi se říká Jáchyme, Jášo (ale jestli se to někomu nelíbí, není to až tak známá zkratka), Jáchymku, ale nejvíc Jáchyme. Stejně jako Filipe, Martine - to je stejně dlouhé.
A neměj strach, ono nebude Ondřejů, Jakubů apod až tolik - sejít se můžou i 4 Izabely apod., to nejde zaručit jinak, než dát nějaké jméno, co se skoro nepoužívá. Jenže to není vždy jasné.
Ale kdyby ses přecejnom chtěla zkusit tomu vyvarovat, ještě mě z takových těch vzácných a nevšedních jmen, které by se vysloveně netlouklo s příjmením, napadl Ruben Kaštan.
I kyž spíš bych se držela té klasiky - a dítko i tak může být jedinečné a originál. To není o jménu ![]()
@GraceM píše:
No Kevin Kaštan by byl každopádně originální. Těch by po republice moc neběhalo.
Kevinu Kastanu mozna ne, ale Kevinu Cervenaku nebo Kevinu Lakatosu myslim uz par beha ![]()
@Anonymní píše:
@Dobbyna Taky mě to napadlo, hezky by ladilo, jenomže jméno jako takové se mi moc nelíbí. To je ostatně problém u většiny jmen - buď se hodí a nelíbí (Daniel, David), nebo líbí, ale nejsem si jistá kombinací (Tomáš).
Tomáš Kaštan na mě působí šišlavě.
@speedyy píše:
@KPKristy U nás ve městě je Kevin Švihálek![]()
Za me jedine Kevin Costner. Jina kombinace je a bude silena ![]()