Jmění manžela/ů

Anonymní
21.5.13 14:46

Jmění manžela/ů

Ahoj, moje kamarádka se rozvádí a protože dopadla špatně tak bych se chtěla zeptat, poradit o pár věcech.

• S manželem jsme 5 let máme jedno díte, super vztah. Rodiče mu před 4 roky darovali dům ve kterém mají věcné břemeno (dům 2krát 3+1,velké podkroví, garáž, malá zahrádka okolo domu)

Ještě než jsem nastoupila na mateřskou tak jsem samozřejmě dávala peníze do domu ted už jich tolik nezbývá ale počítám s tím že peníze jsou společné, stále se dávají do přestavby domu který je na manžela a já bych se nerada dostala do situace kdy bych musela dům opustit jen s kufrem :roll:

• Po jaké době si myslíte že mám nárok na žádání o čast domu… myslela jsem že mezi manželi se to dělí na polovinu ale rodiče s tím nesouhlasili což chápu po prvním roce manželství ale zase po 5 letech z mé strany začínám cítit že po té práci co jsem tu nadělala mám už nějaké právo :nevim: nejezdíme na dovolené nekupujeme se drahé oblečení ale dostavujem, přestavujem. Jak je to u vás???

Děkuji za reaukce a přeju krásný den :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2453
21.5.13 14:49

Dům je manžela a jediný nárok je na 1/2 majetku nabytého společně, případně pokud jsi dávala ze svých úspor před manželstvím, tak na vyplacení těchto investic. Ale blbě se to prokazuje a pokud manžel bude chtít hrát levou, tak bude těžká domluva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41140
21.5.13 14:50

Tak po právní stránce by jsi měla a máš nárok jen na půlku z investic, které byly učiněny do domu. Právní nárok na polovinu nemáš a čas na tom nic nezmění…morální nárok je něco jiného, ale bohužel za současné situace je to jen a jen na tvém manželovi, kdy a jestli ti polovinu domu „daruje“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13837
21.5.13 14:50

Manžel dostal dům darem, dary nejsou v SJM, takže podle mě smůla. Má doklady o investici do domu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30311
21.5.13 14:52

Na dům nárok nemáš. Máš jenom nárok na své investice do domu, ty se ovšem špatně dokazují. Takže kdybyste se rozvedli tak můžeš jen doufat, že ti manžel aspoň něco vyplatí.
Jediná šance jak toho neřešit je, že ty si své peníze budeš škudlit a nebudeš do domu nic investovat a při rozvodu si naškudlenou hromádku vezmeš a půjdeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
21.5.13 14:57

Dar nepatří do společného jmění, takže dům je jenom manžela, ty na žádnou část domu nárok nemáš. A jelikož tvůj plat se počítá do společného jmění, stejně jako manželův, nevím, jestli by ti v případě rozvodu uznali investice do oprav, ale myslím, že v plné výši určitě ne :nevim: Taky určitě záleží, jestli jsou doklady na tvoje jméno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ariadne
21.5.13 15:00

Pokud ti on půlu nepřepíše, tak nárok na nic nemáš. Maximálně si schovávat faktury za materiál, vybavení, které bylo použito. Pak se to těžko dokazuje, ale pokud se rozejdete ve zlém, tak s tím kufrem opravdu odejdeš.

• Citovat
  • Upravit
3429
21.5.13 15:00
@Aspera píše:
Jediná šance jak toho neřešit je, že ty si své peníze budeš škudlit a nebudeš do domu nic investovat a při rozvodu si naškudlenou hromádku vezmeš a půjdeš.

Kdyby o tom manžel vědět, tak by se taky mohlo stát, že mu tam bude muset půlku hromádky nechat :) Peníze se taky počítají do SJM, je jedno, kolik kdo vydělá, dělí se to napůl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1505
21.5.13 15:02

Leda se zkus s manželem rozumně domluvit, vysvětlit mu svoje obavy a svou motivaci (investice vlastních financí), aby přepsal část domu na tebe. :nevim: Netuším, jak se to po právní stránce dělá. :oops:
Jinak totiž nedostaneš nic. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.5.13 15:02

A mohl by mi manžel část domu darovat?

• To je teda pěkně naprd :? je divné si škudlit peníze co kdyby…ale člověk neví co bude za 5,10,15 let že :D
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.5.13 15:10
@Anonymní píše:
A mohl by mi manžel část domu darovat?
  • To je teda pěkně naprd :? je divné si škudlit peníze co kdyby…ale člověk neví co bude za 5,10,15 let že :D

Bude mi končit spoření tak se pokusím domluvit na vykoupení části domu, protože peníze dám opět kam jinám než do domu.
A pokud bych si chtěla koupit třeba svůj byt tak při rozvodu pujde zase o společné jmění, že? :-/ takže to nemůžu a ani škudlení peněz by mi nepomohlo, myslím že by se to taky dělilo… a když bude smlouva na mnou koupený byt přímo na mě s tím že on se ho v případě rozvodu vzdá :think:

• Citovat
  • Upravit
colafit
21.5.13 15:37

A spoření je placeno z jakých peněz??? Jestli z tvé mateřské, rodičovské nebo výplaty (tvojí nebo manžele) tak to nejsou tvé peníze, ale peníze společné.

@Anonymní píše:
Bude mi končit spořenítak se pokusím domluvit na vykoupení části domu, protože peníze dám opět kam jinám než do domu.
A pokud bych si chtěla koupit třeba svůj byt tak při rozvodu pujde zase o společné jmění, že? :-/ takže to nemůžu a ani škudlení peněz by mi nepomohlo, myslím že by se to taky dělilo… a když bude smlouva na mnou koupený byt přímo na mě s tím že on se ho v případě rozvodu vzdá :think:
  • Citovat
  • Upravit
30311
21.5.13 15:45
@Z.jev píše:
Kdyby o tom manžel vědět, tak by se taky mohlo stát, že mu tam bude muset půlku hromádky nechat :) Peníze se taky počítají do SJM, je jedno, kolik kdo vydělá, dělí se to napůl

No jo tohle je taky pravda. Není nad to, když se může jet fakt na půl a je jasné, že se při rozvodu taky bude řešit vše na půl. Ale chápu manžela a rodiče, že nechtějí na manželku část domu přespat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30311
21.5.13 15:46
@Anonymní píše:
Bude mi končit spoření tak se pokusím domluvit na vykoupení části domu, protože peníze dám opět kam jinám než do domu.
A pokud bych si chtěla koupit třeba svůj byt tak při rozvodu pujde zase o společné jmění, že? :-/ takže to nemůžu a ani škudlení peněz by mi nepomohlo, myslím že by se to taky dělilo… a když bude smlouva na mnou koupený byt přímo na mě s tím že on se ho v případě rozvodu vzdá :think:

Pokud ten byt bude v katastru napsaný jen na tebe tak to při rozvodu bude jako s domem. Dům je psaný na manžela, je jeho, byt je psaný na tebe, je tvůj.

Příspěvek upraven 21.05.13 v 16:13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
21.5.13 16:01
@Aspera píše:
Pokud ten dům bude v katastru napsaný jen na tebe tak to při rozvodu bude jako s domem. Dům je psaný na manžela, je jeho, byt je psaný na tebe, je tvůj.

Pokud ho koupí za peníze nabyté v manželství, je to podle mě pořád to samé a zase by se to dělilo napůl :nevim: Jedině by ten byt zakladatelka taky dostala darem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí