Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Táta Pavel píše:
Může.
Tak pardon za desinformaci, dřív to takhle platilo, dnes už zřejmě ne. Nicméně nemůže ji vyhodit ze dne na den
@Z.jev A musí k tomu něco sepsat? Předpokládám, že on by mi je ideálně jen poslal na účet ![]()
@MisaHanuska Pro případné dokazování u soudu bude určitě lepší, když sepíšete darovací smlouvu, dokazování, kde jsi k těm penězům přišla, by pak asi bylo daleko jednodušší.
@Z.jev píše:Souhlas, jen bacha na přiznání k darovací dani, musí se podat, i když je daň nulová. Navíc se to hodí pro případ sporu, kdyby někdo chtěl tvrdit, že darovací smlouva byla antidatovaná a účelová (pokud by nebyla ani ověřená).
@MisaHanuska Pro případné dokazování u soudu bude určitě lepší, když sepíšete darovací smlouvu, dokazování, kde jsi k těm penězům přišla, by pak asi bylo daleko jednodušší.
@Z.jev píše:
Tak pardon za desinformaci, dřív to takhle platilo, dnes už zřejmě ne. Nicméně nemůže ji vyhodit ze dne na den
Může. Dneska může všechno… ![]()
@Táta Pavel píše:
Tohle je hodně právně složité. Rozhodující okamžik je uzavření prvního nadzemního podlaží. Pokud do té doby neexistuje dohoda o budoucím vlastnictví, tak lze vysoudit, že stavebníky byli oba a tudíž nabývají vlastnictví oba, ale pouze za těchto podmínek: Musely v době před uzavřením prvního nadzemního podlaží vést společnou domácnost, museli se oba podle svých možností a schopností na stavbě podílet a museli mít záměr nemovitost společně dále užívat. V případě, že se tyto faktory začnou plnit až po uzavření prvního podlaží, pak se lze domáhat vydání bezdůvodného obohacení (pozor na promlčecí lhůty, subjektivní je dvouletá a objektivní tříletá), kde je ale třeba prokázat fakturami, převody ze soukromého účtu a osobní vlastnictví těch peněz, což za trvání manželství je průšvih. Takže doporučuji teď hned s manželem uzavřít u právníka! smlouvu o budoucím vlastnictví nemovitosti.
Vznik manželství v průběhu stavby situaci ovšem dále právně komplikuje, opět bude klíčové, zda k uzavření prvního podlaží došlo za existence manželství nebo před svatbou.
Uff…dekuji…nicmene, co mam chapat uzavrenim prvniho nadzemniho podlazi? Kolaudaci? Hypoteku nemame, takze na kolaudaci nemusime spechat… Nicmene stavba jako takova - vykop, zaklady atd zacaly az v manzelstvi… V lete se vyrizovaly podklady, zadala se ohlaska, na podzim jsme se vzali a zacali stavet v lete…
Ahoj zakladatelko.Co je manzela je jeho a naopak. Jedine co chci a zadam je po nasi smrti vsechno dostanou deti-dite.
@Táta Pavel Schválně jsem se na to dívala a dle právní poradny nejdřív musí vyzvat písemně s určenou lhůtou na hledání náhradního bydlení a i potom může vystěhovat jedině soudně
@jan.ny17 píše:Uzavření prvního podlaží je strop nad prvním obytným podlažím, což bývá přízemí.
Uff…dekuji…nicmene, co mam chapat uzavrenim prvniho nadzemniho podlazi? Kolaudaci? Hypoteku nemame, takze na kolaudaci nemusime spechat… Nicmene stavba jako takova - vykop, zaklady atd zacaly az v manzelstvi… V lete se vyrizovaly podklady, zadala se ohlaska, na podzim jsme se vzali a zacali stavet v lete…
@Z.jev píše:
@Táta Pavel Schválně jsem se na to dívala a dle právní poradny nejdřív musí vyzvat písemně s určenou lhůtou na hledání náhradního bydlení a i potom může vystěhovat jedině soudně
Je rozdíl, mezi pojmy „smí podle práva“ a „může“. Bohužel. Pokud ji vyhodí s kuframa a vymění zámky, v našem právním bordelu se do domu bude dobývat zpět velmi obtížně.
Ještě jsem zapomněla napsat důležitou věc… dům byl darovaný ale musí rodičům dát část peněz na vyplacení sester… takže to nějaký rok bude trvat než to společně našetříme
to také mnoho mění. Dnes se mi vrací ze služebky tak uděláme rodinou poradu.
Moc děkuji za zajímavé názory a rady
zakladatelka
Ano raději řešit dokud se máte rádí
při balení kufrů je už pozdě ![]()
@Anonymní píše:
Ještě jsem zapomněla napsat důležitou věc… dům byl darovaný ale musí rodičům dát část peněz na vyplacení sester… takže to nějaký rok bude trvat než to společně našetřímeto také mnoho mění. Dnes se mi vrací ze služebky tak uděláme rodinou poradu.
Moc děkuji za zajímavé názory a radyzakladatelka
Tak to pozor, ze SJM vyplácet sestry z domu ve výlučném vlastnictví jednoho z manželů je prasárna. Stejnou částku, jako vyplatíte sestrám, bys měla získat ty do svého výlučného vlastnictví.
@Táta Pavel Tak ono je prasárna, že rodiče darují dům s výtkou, že nechtějí, aby jej vlastnila snacha a zároveň stanoví požadavek, že sestra mají být vyplaceny z peněz ze sjm a opravy mají být hrazeny též ze sjm. Přijde mi celkem drsné, že na to manžel vůbec přistoupil.
@colafit píše:
@Táta Pavel Tak ono je prasárna, že rodiče darují dům s výtkou, že nechtějí, aby jej vlastnila snacha a zároveň stanoví požadavek, že sestra mají být vyplaceny z peněz ze sjm a opravy mají být hrazeny též ze sjm. Přijde mi celkem drsné, že na to manžel vůbec přistoupil.
Pokud je manžel solidní, tak si je těchto nerovností vědom a střádá manželce stranou. Ale asi jsem naivní, že?
![]()
@Táta Pavel píše:
Pokud je manžel solidní, tak si je těchto nerovností vědom a střádá manželce stranou. Ale asi jsem naivní, že?![]()
Popravdě? Hodně naivní. Mám kolem sebe teď několik obdobných případů, kde lidé, kteří se milovali, mají spolu děti, vypořádávají sjm a je to fakt síla.
O tom, že by střádal pochybuji, když všechny peníze dávají do oprav a vypořádání domu. A i kdyby střádal, tak jsou to společné peníze a zakladatelka nemá zase žádnou jistotu, zda z toho něco uvidí.
@colafit píše:
Popravdě? Hodně naivní. Mám kolem sebe teď několik obdobných případů, kde lidé, kteří se milovali, mají spolu děti, vypořádávají sjm a je to fakt síla.O tom, že by střádal pochybuji, když všechny peníze dávají do oprav a vypořádání domu. A i kdyby střádal, tak jsou to společné peníze a zakladatelka nemá zase žádnou jistotu, zda z toho něco uvidí.
Teď nevím přesně, ale třeba kapitálové životní pojištění má myslím odlišný režim.
Já vím, jsem hodně naivní, já navíc nejdřív chci zajistit partnerku a pak začít zajišťovat sebe, ale v tom okamžiku mě kopne do řiti:-))