Jmění manžela/ů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3429
21.5.13 21:32
@Táta Pavel píše:
Může.

Tak pardon za desinformaci, dřív to takhle platilo, dnes už zřejmě ne. Nicméně nemůže ji vyhodit ze dne na den

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10975
21.5.13 21:35

@Z.jev A musí k tomu něco sepsat? Předpokládám, že on by mi je ideálně jen poslal na účet :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
21.5.13 21:39

@MisaHanuska Pro případné dokazování u soudu bude určitě lepší, když sepíšete darovací smlouvu, dokazování, kde jsi k těm penězům přišla, by pak asi bylo daleko jednodušší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Táta Pavel
21.5.13 21:52
@Z.jev píše:
@MisaHanuska Pro případné dokazování u soudu bude určitě lepší, když sepíšete darovací smlouvu, dokazování, kde jsi k těm penězům přišla, by pak asi bylo daleko jednodušší.
Souhlas, jen bacha na přiznání k darovací dani, musí se podat, i když je daň nulová. Navíc se to hodí pro případ sporu, kdyby někdo chtěl tvrdit, že darovací smlouva byla antidatovaná a účelová (pokud by nebyla ani ověřená).
@Z.jev píše:
Tak pardon za desinformaci, dřív to takhle platilo, dnes už zřejmě ne. Nicméně nemůže ji vyhodit ze dne na den

Může. Dneska může všechno… :(

• Citovat
  • Upravit
4263
21.5.13 21:58
@Táta Pavel píše:
Tohle je hodně právně složité. Rozhodující okamžik je uzavření prvního nadzemního podlaží. Pokud do té doby neexistuje dohoda o budoucím vlastnictví, tak lze vysoudit, že stavebníky byli oba a tudíž nabývají vlastnictví oba, ale pouze za těchto podmínek: Musely v době před uzavřením prvního nadzemního podlaží vést společnou domácnost, museli se oba podle svých možností a schopností na stavbě podílet a museli mít záměr nemovitost společně dále užívat. V případě, že se tyto faktory začnou plnit až po uzavření prvního podlaží, pak se lze domáhat vydání bezdůvodného obohacení (pozor na promlčecí lhůty, subjektivní je dvouletá a objektivní tříletá), kde je ale třeba prokázat fakturami, převody ze soukromého účtu a osobní vlastnictví těch peněz, což za trvání manželství je průšvih. Takže doporučuji teď hned s manželem uzavřít u právníka! smlouvu o budoucím vlastnictví nemovitosti.
Vznik manželství v průběhu stavby situaci ovšem dále právně komplikuje, opět bude klíčové, zda k uzavření prvního podlaží došlo za existence manželství nebo před svatbou.

Uff…dekuji…nicmene, co mam chapat uzavrenim prvniho nadzemniho podlazi? Kolaudaci? Hypoteku nemame, takze na kolaudaci nemusime spechat… Nicmene stavba jako takova - vykop, zaklady atd zacaly az v manzelstvi… V lete se vyrizovaly podklady, zadala se ohlaska, na podzim jsme se vzali a zacali stavet v lete…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.5.13 22:06

Ahoj zakladatelko.Co je manzela je jeho a naopak. Jedine co chci a zadam je po nasi smrti vsechno dostanou deti-dite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
21.5.13 22:06

@Táta Pavel Schválně jsem se na to dívala a dle právní poradny nejdřív musí vyzvat písemně s určenou lhůtou na hledání náhradního bydlení a i potom může vystěhovat jedině soudně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Táta Pavel
22.5.13 08:15
@jan.ny17 píše:
Uff…dekuji…nicmene, co mam chapat uzavrenim prvniho nadzemniho podlazi? Kolaudaci? Hypoteku nemame, takze na kolaudaci nemusime spechat… Nicmene stavba jako takova - vykop, zaklady atd zacaly az v manzelstvi… V lete se vyrizovaly podklady, zadala se ohlaska, na podzim jsme se vzali a zacali stavet v lete…
Uzavření prvního podlaží je strop nad prvním obytným podlažím, což bývá přízemí.
Pokud výkop začal až v manželství, pak je situace o něco příznivější, ale stejně si tohle vyjasněte co nejdříve. Dokud se máte rádi :mrgreen: . Ideální by bylo, kdyby pozemek i stavba byly zapsány do katastru jako SJM. Mimochodem, do katastru lze zapsat i stavba s uzavřeným prvním podlažím, která dosud není zkolaudována, takže to můžete udělat hned.
@Z.jev píše:
@Táta Pavel Schválně jsem se na to dívala a dle právní poradny nejdřív musí vyzvat písemně s určenou lhůtou na hledání náhradního bydlení a i potom může vystěhovat jedině soudně

Je rozdíl, mezi pojmy „smí podle práva“ a „může“. Bohužel. Pokud ji vyhodí s kuframa a vymění zámky, v našem právním bordelu se do domu bude dobývat zpět velmi obtížně.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.5.13 08:06

Ještě jsem zapomněla napsat důležitou věc… dům byl darovaný ale musí rodičům dát část peněz na vyplacení sester… takže to nějaký rok bude trvat než to společně našetříme :zed: to také mnoho mění. Dnes se mi vrací ze služebky tak uděláme rodinou poradu.
Moc děkuji za zajímavé názory a rady :mavam: zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.5.13 08:08

Ano raději řešit dokud se máte rádí :mrgreen: při balení kufrů je už pozdě ;)

• Citovat
  • Upravit
Táta Pavel
23.5.13 21:18
@Anonymní píše:
Ještě jsem zapomněla napsat důležitou věc… dům byl darovaný ale musí rodičům dát část peněz na vyplacení sester… takže to nějaký rok bude trvat než to společně našetříme :zed: to také mnoho mění. Dnes se mi vrací ze služebky tak uděláme rodinou poradu.
Moc děkuji za zajímavé názory a rady :mavam: zakladatelka

Tak to pozor, ze SJM vyplácet sestry z domu ve výlučném vlastnictví jednoho z manželů je prasárna. Stejnou částku, jako vyplatíte sestrám, bys měla získat ty do svého výlučného vlastnictví.

• Citovat
  • Upravit
colafit
23.5.13 21:40

@Táta Pavel Tak ono je prasárna, že rodiče darují dům s výtkou, že nechtějí, aby jej vlastnila snacha a zároveň stanoví požadavek, že sestra mají být vyplaceny z peněz ze sjm a opravy mají být hrazeny též ze sjm. Přijde mi celkem drsné, že na to manžel vůbec přistoupil.

• Citovat
  • Upravit
Táta Pavel
23.5.13 21:42
@colafit píše:
@Táta Pavel Tak ono je prasárna, že rodiče darují dům s výtkou, že nechtějí, aby jej vlastnila snacha a zároveň stanoví požadavek, že sestra mají být vyplaceny z peněz ze sjm a opravy mají být hrazeny též ze sjm. Přijde mi celkem drsné, že na to manžel vůbec přistoupil.

Pokud je manžel solidní, tak si je těchto nerovností vědom a střádá manželce stranou. Ale asi jsem naivní, že? :mrgreen: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
colafit
24.5.13 07:05
@Táta Pavel píše:
Pokud je manžel solidní, tak si je těchto nerovností vědom a střádá manželce stranou. Ale asi jsem naivní, že? :mrgreen: :mrgreen:

Popravdě? Hodně naivní. Mám kolem sebe teď několik obdobných případů, kde lidé, kteří se milovali, mají spolu děti, vypořádávají sjm a je to fakt síla.

O tom, že by střádal pochybuji, když všechny peníze dávají do oprav a vypořádání domu. A i kdyby střádal, tak jsou to společné peníze a zakladatelka nemá zase žádnou jistotu, zda z toho něco uvidí.

• Citovat
  • Upravit
Táta Pavel
24.5.13 09:26
@colafit píše:
Popravdě? Hodně naivní. Mám kolem sebe teď několik obdobných případů, kde lidé, kteří se milovali, mají spolu děti, vypořádávají sjm a je to fakt síla.O tom, že by střádal pochybuji, když všechny peníze dávají do oprav a vypořádání domu. A i kdyby střádal, tak jsou to společné peníze a zakladatelka nemá zase žádnou jistotu, zda z toho něco uvidí.

Teď nevím přesně, ale třeba kapitálové životní pojištění má myslím odlišný režim.
Já vím, jsem hodně naivní, já navíc nejdřív chci zajistit partnerku a pak začít zajišťovat sebe, ale v tom okamžiku mě kopne do řiti:-))

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky