Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Aspera píše:
Mě to nevysvětluj, já tohle chápu, jen jsem dávala příklad pro Anatalii. Prostě rozhoduje zápis v katastru a je.
Ale to je rozdíl, když peníze zdědíš, jsou čistě tvoje, proto je čistě tvoje i to, co si za ně koupíš. Ale pokud peníze v manželství vyděláš, polovina náleží manželovi, stejně jako to, co za ně koupíš.
Příspěvek upraven 21.05.13 v 16:45
Pozri sa nebudem behat okolo horucej kaše:moj syn odo mna dostane majetok v hodnote 80 tis.EUR,čo je cez 2 500 OOO kč. Nedovolím, aby počas mojho života ten majetok prepísal na svoju ženu. Poznám jeho priatelku, je to žena ktoru miluje, a ja ju zbožnujem. Ale majetok je niečo iné.
@Anatalia píše:
Pozri sa nebudem behat okolo horucej kaše:moj syn odo mna dostane majetok v hodnote 80 tis.EUR,čo je cez 2 500 OOO kč. Nedovolím, aby počas mojho života ten majetok prepísal na svoju ženu. Poznám jeho priatelku, je to žena ktoru miluje, a ja ju zbožnujem. Ale majetok je niečo iné.
Tomuto rozumím. Až se bude řešit co s naším majetkem tak taky budu chtít, aby byl napsaný na naše děti a ne na jejich protějšky. Když by tu pak bydleli, tak ať si tu bydlí spolu, pokud spolu vydrží celý život, tak tu budou celý život, pokud se rozejdou tak partnerka odejde a nebude požadovat část domu.
@Anatalia píše:
Na to máš plné právo. Tyhle věci si musí každý ohlídat sám a když se mu to nelíbí, tak může odejít. Každý si může se svým majetkem dělat co chce.
Ano, preto chcem aby sa aj zakladatelka pozrela na to z tejto strany, pre každý prípad, že dom bude vždy len manželov. Ako vravím, treba sa pre každý prípad poistit, lebo situácia sa zvrtne z mimuty na minutu..čo si budeme klamat, je toho plné emimino.
Mať tento rozum a byť ešte raz mladá..inak by sa točil svet.
Zakladatelko - vyber spoření, kup si byt a nech ho vyjmout ze SJM.
Můj manžel má taky barák, nezdědil ho, ale vzal si na něj hypotéku tři roky před tím, než jsem se k němu nastěhovala já. Dalších 12 let jsem s ním tu hypotéku platila plus se do domu vrazilo několik set tisíc. Předloni jsme měli krizi, vypadalo to na rozvod a víš jak bych dopadla? Sbalila bych děti a šla asi pod most, protože mi na tom baráku nepatří ani cihla.
Nakonec jsme se nerozvedli, ale dohodla jsem se s manželem, vzali jsme si ještě jednu hypotéku, za kterou jsme koupili byt a ten pronajímáme. 3/4 splátky nám zaplatí nájemníci. Za šest let bude byt splacenej a pak budu žádat vyjmutí ze SJM. V případě rozvodu budu mít já byt a manžel barák. Věřím, že s tím bude souhlasit. Nedávno mi nabídl, že mi přepíše půlku baráku, ale to já nechci, chci ten byt. K čemu by mi po rozvodu byla půlka baráku a půlka bytu. Takhle to bude jednodušší a já se nebojím, že jednou skončím pod mostem.
@jan.ny17 píše:
A muzu se zeptat jak to bude, kdyz manzel podaval ohlasku stavby domu sam - jeste pred manzelstvim, ale stavime ho ze spolecnych investic? Kolaudace uz bude za manzelstvi… Jde mi ale o to ze na te ohlasce je stavebnik on. Abych s tim nemela problem…kurna me tak ted napada
Tohle je hodně právně složité. Rozhodující okamžik je uzavření prvního nadzemního podlaží. Pokud do té doby neexistuje dohoda o budoucím vlastnictví, tak lze vysoudit, že stavebníky byli oba a tudíž nabývají vlastnictví oba, ale pouze za těchto podmínek: Musely v době před uzavřením prvního nadzemního podlaží vést společnou domácnost, museli se oba podle svých možností a schopností na stavbě podílet a museli mít záměr nemovitost společně dále užívat. V případě, že se tyto faktory začnou plnit až po uzavření prvního podlaží, pak se lze domáhat vydání bezdůvodného obohacení (pozor na promlčecí lhůty, subjektivní je dvouletá a objektivní tříletá), kde je ale třeba prokázat fakturami, převody ze soukromého účtu a osobní vlastnictví těch peněz, což za trvání manželství je průšvih. Takže doporučuji teď hned s manželem uzavřít u právníka! smlouvu o budoucím vlastnictví nemovitosti.
Vznik manželství v průběhu stavby situaci ovšem dále právně komplikuje, opět bude klíčové, zda k uzavření prvního podlaží došlo za existence manželství nebo před svatbou.
Takže zakladatelko, dostala jsi tu spoustu hodně nesmyslných vyjádření, tak zkusím ti napsat, jak to je.
Dům je manžela. Pokud ty sis něco naspořila za trvání manželství, je to SJM. Pokud za to koupíš byt, je to SJM. Pokud si byt koupíš za peníze z před svatby, lze řešit notářským zápisem, který koupený byt vyjme ze SJM, a tudíž ho můžeš do katastru vložit jako své výlučné vlastnictví.
Tak a teď to nejkomplikovanější: investice do domu po svatbě. Pokud do zhodnocení domu mažel vložil peníze nabyté před svatbou, toto zhodnocení je jeho a ty nemáš nic. Pokud jste do domu vložili peníze nabyté za trvání manželství, je jedno, kdo je vydělá, tak jsou to peníze v SJM a je bezdůvodné obohacení, pokud jsou vloženy do zhodnocení majetku pouze jednoho manžela. Opět promlčecí lhůty, 2 roky subjektivní, 3 roky objektivní. Lze vymáhat soudně, ale musíš mít doložen objem a původ peněz a rovněž že byly investovány do domu. Což bývá většinou průšvih, zvlášť pokud na tom dělají třeba UK za prachy na ruku.
A teď spravedlnost a rada, jak se s manželem dohodnout:
veškeré investice z vydělaných peněz jsou SJM, jejich investováním do domu se stávají výlučným vlastnictvím manžela, takže on by měl na polovinu těchto prostředků ti podepsat nějakou formu závazku, buď dobrozdání, že do jeho výlučného jmění byly vloženy prostředky ze SJM a v případě rozvodu budou vypořádány, nebo dlužní úpis vyňatý ze SJM nebo jinou formu. Tento závazek manžela vůči tobě by mohl být při větším objemu vložen do katastru jako tvé zástavní právo.
Příklad: za manželství naspoříte 2 milióny, z toho vydělá on 1,8 mil, ty 200 tis. a vrazíte je do domu. Manžel podepíše svůj závazek, že máš nárok na 1 mil. Kč. Tento závazek by se vložil zástavním právem k nemovitosti. Tím bys měla kryté vypořádání svého podílu na investici do domu manžela.
Je to důležité třeba i z pohledu dědictví, protože ten závazek a zástavní právo může být upraveno tak, že se dědí.
Každopádně chápu tvé obavy a je potřeba to řešit. Jelikož jde o velmi choulostivou záležitost, doporučuji mediaci pomocí mediátora s právním vzděláním, aby manželovi vysvětlil, že na to máš nárok a že je slušné a normální, pokud si za společné peníze zvelebuji svůj dům, zajistit i manželku.
Tak mi samozřejmě manžel řekl že vzal dům s tím že bude výhradně jeho takže za života rodičů mi ho nemůže přepsat (bude ještě diskuse)… chápu to i že strany rodiču, ale jde o to myslet dopředu abych za pár let opravdu nezustala bez peněz a bydlení
je strašné se nad tím takhle zamýšlet ale je to život ![]()
@Anonymní píše:
Tak mi samozřejmě manžel řekl že vzal dům s tím že bude výhradně jeho takže za života rodičů mi ho nemůže přepsat (bude ještě diskuse)… chápu to i že strany rodiču, ale jde o to myslet dopředu abych za pár let opravdu nezustala bez peněz a bydleníje strašné se nad tím takhle zamýšlet ale je to život
![]()
- kamarádka co se právě rozvádí zůstala bez domu bez peněz jen s tím kufrem ale potvůrka si našla bohatého přítele
Já bych do toho nerýpala, je to přání rodičů, byla to jejich podmínka, dle mého názoru zde není prostor pro diskuzi. Představ si sebe na jejich místě - vychováš dítě, postavíš barák s tím, že bude jednou jeho - taky bys ho asi nepřepisovala na partnera/ku, aby jednou to tvoje dítě neoškubal/a o půlku baráku.
V případě rozvodu ti manžel musí najít adekvátní bydlení, nemůže tě jen tak vyhodit na ulici. Jestli máš možnost koupit ten byt, tak ho kup a nechte ho vyjmout ze SJM, pak ho můžeš třeba pronajímat
@Z.jev píše:
V případě rozvodu ti manžel musí najít adekvátní bydlení, nemůže tě jen tak vyhodit na ulici.
Může.
@Anonymní píše:
Tak mi samozřejmě manžel řekl že vzal dům s tím že bude výhradně jeho takže za života rodičů mi ho nemůže přepsat (bude ještě diskuse)… chápu to i že strany rodiču, ale jde o to myslet dopředu abych za pár let opravdu nezustala bez peněz a bydleníje strašné se nad tím takhle zamýšlet ale je to život
![]()
- kamarádka co se právě rozvádí zůstala bez domu bez peněz jen s tím kufrem ale potvůrka si našla bohatého přítele
Je to slušnost vůči manželce ji zajistit, zejména když na to je i právní nárok. Ale většina chlapů tohle nějak ani nevnímá a jakmile se o tom začne mluvit, naježí se a hned že je ta jejich zlatokopka, a že se válí na mateřské a že ty prachy vydělal on a ne ona. No a tyhle debility mu musí někdo nejdříve vymést z hlavy, aby pochopil, co je to manželství a co to pro něj znamená finančně.
Jo, jo pravda je, že vás drahá polovina s váma může pěkně nemile vyje… Mám příklad z nejbližšího okolí.
On koupil zříceninu ještě před uzavřením sňatku. Za manželství se zřícenina z velké části zbourala (zůstala stát jen jedna stěna) a postavil se nový dům. Peníze do stavby vložili jak oni manželé, tak jeho i její rodiče. Za pár let došlo k rozvodu a ona žena musí ještě dnes splácet nájemné za dobu, kdy v domě po rozvodu bydlela a to ještě není všechno. Manžel v době soudního řízení o vypořádání majetku dům prodal (PC nemovitosti byla 300tis, on ji prodal za 2400tis) a ona manželka dodnes neviděla ani korunu a jsme všichni přesvědčeni, že už ani neuvidí.
Takže já jsem neuvěřitelně šťastná, že my jsme byt koupili až za trvání manželství, ale lámu si teď hlavu jinou věcí. Aktuálně totiž můj tatínek prodal byt po babi (který zdědil). Velmi pravděpodobně mi bude chtít část peněz dát. Jak je to v tomto případě se SJM?
@MisaHanuska píše:
Aktuálně totiž můj tatínek prodal byt po babi (který zdědil). Velmi pravděpodobně mi bude chtít část peněz dát. Jak je to v tomto případě se SJM?
Ty peníze ti otec dá jako dar, tudíž nepatří do SJM ![]()